Οσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν ελληνικά ομόλογα αξίας 55 δις ευρώ, θα χρηματοδοτηθούν με 10 δισ. ευρώ από το προηγούμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και με 40 δισ. (αντί για 30 δισ. που προγραμματίζονταν μέχρι τώρα) από το νέο πακέτο βοήθειας.
Τα χρήματα θα χορηγηθούν στην ελληνική κυβέρνηση από το ταμείο βοήθειας EFSF. Η κυβέρνηση θα....
αγοράσει πιθανότατα τραπεζικές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, προκειμένου να αποφευχθεί μία κρατικοποίηση του τραπεζικού τομέα.
Κατά τη διάρκεια της προθεσμίας ανταλλαγής των ομολόγων οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην βαθμίδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Οι οίκοι αμφισβητούν το ότι υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να γίνει λόγος για εθελοντική συμμετοχή στην αναδιάρθρωση.
Στο μεσοδιάστημα δεν θα είναι δυνατόν οι ελληνικές τράπεζες να χρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ, δίδοντας ως εγγύηση ελληνικά ομόλογα. Αυτό αποτελεί κίνδυνο για ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα, και γι’ αυτό τα κράτη της Ευρωζώνης για ένα διάστημα θα εγγυηθούν για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα με το ποσόν των 35 δις ευρώ.
Σε περίπτωση που δεν συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πολλοί ιδιώτες πιστωτές, το ελληνικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει νόμο, ο οποίος θα εισάγει ρήτρες συλλογικής δράσης, αναγκάζοντας τους απρόθυμους πιστωτές να παραιτηθούν από μέρος των απαιτήσεων τους έναντι της Ελλάδας.

Προϋπόθεση είναι η συμμετοχή τουλάχιστον του 66 ή του 75% των πιστωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και στόχος η επίτευξη της συμμετοχής του 95% των πιστωτών. Σε αυτήν την περίπτωση όμως θα πρέπει να πληρωθούν CDS.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας εκκαθάρισης DTCC, σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος, θα δημιουργηθούν αξιώσεις για την πληρωμή CDS ύψους 69,9 δις ευρώ. Καθώς όμως πολλοί παράγοντες της αγοράς δεν πώλησαν μόνον αλλά και αγόρασαν προστασία, μειώνεται το καθαρό ποσόν σε 3,2 δις ευρώ.

Στην Ευρώπη οι τράπεζες εκτός της Ελλάδας, οι οποίες πρέπει να προβούν σε πληρωμές θα κληθούν να καταβάλλουν 1,1 δις Ευρώ, όπως προκύπτει από την ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτική αρχή EBA. Τράπεζες με απαιτήσεις καταβολής μετρητών θα λάβουν 600 εκ. ευρώ.

Από:  tovima.gr
 
Top