Μόνο η αρχή ήταν αυτή που έκανε ο προϊστάμενος της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» Παναγιώτης Νικολούδης ο οποίος είπε ότι έλληνας βουλευτής έβγαλε στο εξωτερικό ένα εκατομμύριο ευρώ τον Μάιο του 2011, καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η υπηρεσία πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου του έχει εντοπίσει....
«πολιτικά πρόσωπα και συγγενείς τους που έστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ το 2011».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι εντός της ημέρας θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος και θα αποσταλεί στην Βουλή ενώ «σε ορισμένες περιπτώσεις έχω δώσει εντολή και στον ΣΔΟΕ».

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι την περασμένη Τετάρτη το τραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ «μας διαβίβασε τα στοιχεία του 2011 –δηλαδή τα εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό– που είναι πολύ μεγάλα σε όγκο. Αυτή την στιγμή τρέχουν οι έρευνες και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα και συγγενείς τους». Ο συγκεκριμένος κατάλογος θα «κλείσει» σήμερα και θα σταλεί στην επιτροπή ελέγχου «πόθεν έσχες» της Βουλής προκειμένου να διασταυρωθεί εάν τα χρήματα αυτά είναι καταγεγραμμένα στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ο υπουργός επισήμανε ότι «μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις που βγήκαν χρήματα για εμπορικούς λόγους και λόγους υγείας. Γι αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ακρόαση όλων των προσώπων από την επιτροπή «πόθεν έσχες».

Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι από τα 65 δισ. που «σηκώθηκαν» από τις τράπεζες μόνο τα 16 δις έφυγαν προς το εξωτερικό και τα υπόλοιπα «είναι σε θυρίδες, σε σπίτια σε πίνακες ζωγραφικής… χάθηκαν 2,5 δις από τόκους. Είναι ευκαιρία να ξεκινήσει το κίνημα επιστροφής και καλώ και τους πολιτικούς να το κάνουν».

Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος ενημέρωσε ότι έχουν συγκεντρωθεί όλες οι εξουσιοδοτήσεις των βουλευτών προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία άρσης τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία και να εντοπιστεί εάν «Έλληνας πολιτικός διατηρεί αδήλωτους τραπεζικούς λογαριασμούς στην συγκεκριμένη χώρα».

Από:  protothema.gr
 
Top