Ενας διαφορετικός Αλέξης Τσίπρας ήταν ο χθεσινός στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε στο Ζάππειο Μέγαρο. Ηταν εμφανής η προσπάθειά του να χαμηλώσει τους τόνους σε ό,τι αφορά τον χειρισμό του Μνημονίου, δήλωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει κυβέρνηση τη Δευτέρα και έσπευσε να καθησυχάσει όσους εντός ή εκτός Ελλάδος φοβούνται ότι η..........
πολιτική του οδηγεί στη δραχμή.
Η πολιτική της μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου εξακολουθεί να υπάρχει στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει αντικατασταθεί από εκφράσεις όπως «δεν θα πάμε με τσαμπουκά στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους» ή «θέλουμε να τους πείσουμε ότι μια χώρα της ευρωζώνης διαλύεται».
Οσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Τσίπρας φάνηκε διαλλακτικός και εντελώς διαφορετικός από τον πολιτικό των άκαρπων διερευνητικών εντολών της 6ης Μαίου. Υπογράμμισε με έμφαση ότι είναι ανάγκη την ερχόμενη Δευτέρα η χώρα να έχει κυβέρνηση και επεσήμανε ότι αυτό πρέπει να τελειώνει άμεσα, ώστε να μην επαναληφθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών καθώς όπως είπε «υπάρχει ένα πολύτιμο δεκαήμερο ες τη Σύνοδο Κορυφής στις 28 Ιουνίου που δεν πρέπει να χαθεί».
Ηταν κυρίως εντυπωσιακή η προσπάθειά του να διασκεδάσει τους φόβους ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ. Μίλησε πολύ συχνά για επαναδιαπραγμάτευση, συνεννόηση και προσπάθεια να πεισθούν οι εταίροι. Αρκετά συχνά υπογράμμισε ότι «έχω σχέδιο» χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι θα γίνει σε περίπτωση άρνησης των εταίρων να συνεργαστούν καθώς, όπως είπε, εν μέσω διαπραγμάτευσης δεν μπορεί ο αντίπαλος να γνωρίζει όλες τις κινήσεις και τα σχέδια από πριν.
Η φράση αυτή πυροδότησε την έντονη αντίδραση της ΝΔ που κατήγγειλε τον κ. Τσίπρα ότι «εκτός από επικίνδυνος είναι και γραφικός γιατί ενώ λέει ότι θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση δεν παρουσιάζει το σχέδιο που έχει για την οικονομία».
Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε επίσης να απαντήσει στο ερώτημα αν θα βάλει την υπογραφή του για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αντίθετα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «δεν μπορούν, δεν έχουν το ηθικό ανάστημα να καταργήσουν τη δημοκρατία στην Ευρώπη, είναι θέμα Δημοκρατίας για την Ευρώπη να σεβαστεί την ετυμηγορία του ελληνικού λαού».
Στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα ακυρώσει άμεσα τους νόμους του Μνημονίου η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν απόλυτα καθησυχαστική: «Και να θέλαμε δεν θα προλαβαίναμε να το κάνουμε ως τη Σύνοδο Κορυφής στις 28 Ιουνίου, διότι υπάρχουν διαδικασίες συγκεκριμένες με βάση το Σύνταγμα, η Βουλή πρέπει πρώτα να ανοίξει, να συγκροτηθεί, να ορκιστεί» και συμπλήρωσε:
«Αλλωστε εμείς δεν έχουμε καμιά ιδιαίτερη βιάση. Εχουμε συγκεκριμένους στόχους, σταθερές επιλογές, είμαστε μια ήρεμη δύναμη που ξέρει τι θέλει και τι κάνει».
 
Top