Από το pireasnews.gr
Ειδική τιμητική αναφορά για τους εθελοντικούς αγώνες των Μανιατών στο Μακεδονικό Αγώνα, έγινε για πρώτη φορά στο 11ο παγκόσμιο συνέδριο παμμακεδονικών ενώσεων, που πραγματοποιήθηκε στις 13 με 17 Ιουλίου στη Φλώρινα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του δήμου Φλωρίνης. Σ’ αυτό παρευρέθηκαν οι πρόεδροι των Μακεδονικών Ενώσεων Αμερικής, Καναδά, Νοτίου Αφρικής, Ευρώπης, των τεσσάρων ενώσεων της Αυστραλίας (του Πέρθ, της Μελβούρνης, του Σίδνευ και της Αδελαίδας) καθώς και ο εκπρόσωπος της φυλής των Καλάς, των απογόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία. Στο παγκόσμιο αυτό συνέδριο προσκλήθηκε ως ειδική επιστήμονας, που ασχολείται με τα θέματα της τοπικής ιστορίας της Μάνης, η άξια μανιατοπούλα Ελένη Κούβαρη (καθηγήτρια φιλόλογος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά - αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, γενική γραμματέας της Ένωσης των Απανταχού Μανιατών) η οποία εκπροσωπώντας τη Μάνη και τους Μανιάτες μίλησε για τη συμβολή των Μανιατών στο Μακεδονικό Αγώνα.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ κ. ΕΛΕΝΗΣ ΚΟΥΒΑΡΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Μιλώντας προς τους συνέδρους η κυρία Κούβαρη, αρχικά ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την τιμή που της έγινε να εκπροσωπήσει τη Μάνη και δήλωσε βαθειά συγκινημένη που οι αγώνες των προγόνων Μανιατών τιμώνται με ειδική αναφορά από τους Μακεδόνες ολόκληρου του κόσμου. Είπε τα εξής: «Για μας τους Μανιάτες ο Μακεδονικός Αγώνας δεν ήταν ποτέ κάτι ξένο, μακρινό, κάπου εκεί στη Μακεδονία, ήταν και είναι κάτι δικό μας. Η Μανιάτική ψυχή πάλλεται για το Μακεδονικό ζήτημα! Η Αδούλωτη Μάνη θα δίνει πάντοτε το παρόν. Όποτε της ζητηθεί θα ανταποκρίνεται στο κάλεσμα και θα παρίσταται στους ακρίτες Μακεδόνες. Η απήχηση του Μακεδονικού αγώνα (1903 - 1908) στους Μανιάτες εκείνης της εποχής ήταν μεγάλη. Εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κι έστερξαν εθελοντές, αφήνοντας πίσω γυναίκες Μανιάτισσες να δαμάζουν την πέτρα, για να θρέψουν πολλά παιδιά. Ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα, για να δώσουν το χέρι στους αδελφούς Μακεδόνες που δοκιμάζονταν κι αγωνίζονταν για τη διατήρηση της εθνικής τους ταυτότητας. Σε όλες τις φάσεις του αγώνα στα χώματα της Μακεδονίας συμμετείχαν οι Μανιάτες:
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1897 – ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ Η Εθνική Εταιρεία το 1897 οργάνωσε δύο σώματα στρατού, υπό τους Αλ. Μυλωνά και Γεωργ. Καψαλόπουλο, τα οποία εισέβαλαν και συγκρούστηκαν στην περιοχή των Γρεβενών με τους Τούρκους. Στον αγώνα αυτό μετείχαν, ως διοικητές διμοιριών, δύο Λάκωνες, ο Νικόλαος Ματάλας από τη Σπάρτη και ο Δημήτριος Νικηταράκος από την Αρεόπολη, η διμοιρία του οποίου έφερε τη σημαία της Μάνης.
ΑΘΗΝΑ 1904 – ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ Πρωτοστάτησε ο Δημήτριος Καλαποθάκης από την Αρεόπολη, Διευθυντής της Εφημερίδας «Εμπρός». Στις 22 Μαϊου 1904 στην Αθήνα, ίδρυσε μυστικά το «Μακεδονικό Κομιτάτο», στα γραφεία της εφημερίδας «Εμπρός». Εμπνευστής, ιδρυτής, αλλά και πρόεδρος του κομιτάτου ήταν ο ίδιος ο Δημήτρης Καλαποθάκης (1862-1921) από την Αρεόπολη και μέλος της πρώτης Οργανωτικής Επιτροπής ο Πέτρος Κανελλίδης (1846 -1911) από το Κουτήφαρι της Έξω Μάνης, Διευθυντής της Εφημερίδας “Καιροί”. Ο Δημήτριος Καλαποθάκης, που ως δημοσιογράφος και ως άνθρωπος είχε την καθολική εκτίμηση κράτους και λαού, κρατάει ουσιαστικά στα χέρια του το σχεδιασμό του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ. Οργανώνει τα αντάρτικα σώματα και τα αποστέλλει στη Μακεδονία, αλληλογραφεί και συντονίζει, ενημερώνει το Ελληνικό Κράτος για τον ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ και τον άξιο Έλληνα Γενικό Πρόξενο της Θεσσαλονίκης Λάμπρο Κορομηλά. Στο γραφείο του γίνονται οι στρατολογήσεις και η οργάνωση των εθελοντών. Φυσικά οι Μανιάτες στρατολογούνται πρώτοι απ’ όλους.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΝΙΑΤΩΝ Η παρουσία των Μανιάτικων σωμάτων απλώνεται σε ολόκληρη την αλύτρωτη περιοχή πάνω απ’ τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Στην περιοχή του Ολύμπου, στην Ανατολική, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, μέχρι την Αλεξανδρούπολη και την Κωνσταντινούπολη. Οι αγώνες που έδωσαν ήταν σκληροί, μέσα σε αντίξοες συνθήκες και ο ηρωισμός τους απαράμιλλος. Η παρουσία των εθελοντικών σωμάτων έδωσε μεγάλη ανακούφιση στο ντόπιο πληθυσμό, που υπέφερε από τα δεινά Βούλγαρων και Τούρκων.»
ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΒΑΡΗ – ΑΞΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ
Με τον εκπρόσωπο της φυλής των Καλλάς, των απογόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, YAS BAZIK, που συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου και την πρέσβειρα της Μάνης στα Ιωάννινα, ΕΒΕΛΥΝΑ ΤΣΙΑΡΑ, ψυχή της διοργάνωσης των εκδηλώσεων για τη Μάνη κατά τον εορτασμό των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Ηπείρου.
Το νόημα της παρουσίας της Μάνης σε ένα παγκόσμιο συνέδριο, στο οποίο μετείχαν εκπρόσωποι των Μακεδονικών ενώσεων ολόκληρου του κόσμου και η ιδιαίτερη αναφορά και τιμή που έγινε στους αγώνες των Μανιατών, είναι υψηλής αξίας και σημασίας για τη Μάνη. Προβάλλει τον τόπο, την ιστορία και τη συνεισφορά στην εθνική υπόθεση της αδούλωτης αυτής γης. Η παρουσία της σπουδαίας Μανιατοπούλας κι αξιόλογης ιστορικού κας Ελένης Κούβαρη σ’ αυτή τη μεγάλη διοργάνωση, τιμά τη Μάνη κι εγγυάται άξια εκπροσώπηση. Η κυρία Κούβαρη, ακούραστη κι εξαιρετικά δραστήρια, έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάδειξη της ιστορίας του τόπου της. Με δικές της ενέργειες θεμελιώθηκαν δύο μνημεία για τους αγώνες των Μανιατών: ένα στη Μακεδονία, στον κήπο των ηρώων στην πόλη της Έδεσσας, για τους Μανιάτες Μακεδονομάχους (έργο της Τριαντάφυλλης Καλογερόγιαννη) κι ένα στην Ήπειρο στην περιοχή της Μανωλιάσσας στα Ιωάννινα (έργο του Νικόλαου Μαυροειδόγγονα) για τους Μανιάτες πεσόντες στους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913). Έχει επίσης πρωτοστατήσει στη διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων, προς τιμήν των Μανιατών, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, αλλά και στην Κορσική και τη Σαρδηνία. Η παρουσία της κυρίας Κούβαρη, πλήρης επιστημονικής επάρκειας, πάντα σεμνή και αξιοπρεπής αναδεικνύει τη Μάνη, τον τόπο και τους ανθρώπους της.
Η ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΑΡΙΑΔΝΗ ΜΑΝΤΑ, ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΔΕΣΣΗΣ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥΣ, ΣΤΙΣ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ.
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟ 11ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ
 
Top