Με τίτλο γιατί κάποιος να θέλει να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες κυκλοφορεί δημοσίευμα στο έγκριτο βρετανικό περιοδικό Economist. 

Με αφορμή την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων 2020 από το Τόκιο, που ακολουθήθηκε από κραυγές ενθουσιασμού,...
αφιερώνει δημοσίευμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το υψηλό κόστος διοργάνωσής τους από μια χώρα. Όπως αναφέρει μάλιστα στο δημοσίευμα, η Ελλάδα αποτελεί ένα αρνητικό παράδειγμα χώρας που ξόδεψε πολλά κάνοντας περισσότερο «κακό» παρά «καλό» στην χώρα.

Οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου το 1948 κόστισαν περίπου 732,268 λίρες, ή σε σημερινή αξία 30 εκατ. δολάρια. Πλέον το να διοργανώνεις τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι άλλη δουλειά, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου το 2008, κόστισαν περίπου 40 δισ. δολάρια», ενώ ως αρνητικό παράδειγμα χρησιμοποιείται η περίπτωση της χώρας μας.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται και στον τουρισμό, ο οποίος μπορεί να ανθεί κατά τη διάρκεια των αγώνων, ωστόσο τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να είναι απογοητευτικά. «Το Πεκίνο είδε πτώση στις κρατήσεις των ξενοδοχείων στο «Ολυμπιακό του καλοκαίρι», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Παράλληλα, ο Economist στην αναφορά για διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ελλάδα το 2004 υπογραμμίζει ότι «Η πιθανότητα να ευπρεπιστεί μια πόλη, πολλές φορές καταλήγει να δημιουργεί πληγές. Ορισμένα από τα δαπανηρά γήπεδα της Ελλάδας, πλέον φαίνονται τόσο… «αρχαία» όσο ο Παρθενώνας και έχουν και πολύ λιγότερους επισκέπτες», καταλήγει το περιοδικό.


Πηγή:  topontiki.gr
 
Top