Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για το νέο κύμα διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους βρίσκεται το προσωπικό στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), σε δήμους, υγειονομικές μονάδες και ασφαλιστικά ταμεία.

Η έγκριση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο...
Συμβούλιο Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης, όπου κλείδωσαν οι πρώτοι 12.500 εργαζόμενοι υπηρεσιών των υπουργείων που κρίνονται πλεονάζοντες -με μόνη εκκρεμότητα το υπουργείο Παιδείας και τους 1.500 διοικητικούς υπαλλήλους ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζεται ωστόσο, έτοιμη να προσέλθει στις επικείμενες διαπραγματεύσεις προς το τέλος του μήνα με τους επικεφαλής της τρόικας και με προτάσεις ως προς το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας.

"Θα τεθούν στην τρόικα συγκεκριμένες κατηγορίες φορέων και προσωπικού, που εκτιμάται πως θα καλύψουν και τον επόμενο μνημονιακό στόχο", ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνεται, η ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει να κατοχυρωθεί από την πλευρά της τρόικας η εικόνα ενός αξιόπιστου συνομιλητή ώστε να υπάρξει περιθώριο διαπραγμάτευσης για ορισμένες άλλες παραμέτρους που αφορούν το Δημόσιο.

Ωστόσο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιδιώκει να θέσει σειρά ζητημάτων που αφορούν το πρόγραμμα διαθεσιμότητας - κινητικότητας αλλά και τη μνημονιακή δέσμευση για 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014 -εκ των οποίων οι 4.000 εντός του έτους.

Έτσι το υπουργείο θα θέσει το ενδεχόμενο να μην είναι απαιτούμενη η προηγούμενη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που πρόκειται να μεταφερθούν σε υπηρεσίες με ελλείψεις.

Ως επιχείρημα θα αναφέρουν την περίπτωση 5.000 εκπαιδευτικών που μετακινήθηκαν από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Επισημαίνεται επίσης πως στις περιπτώσεις αυτές όπου υπάρχουν διαπιστωμένες κενές θέσεις, στις οποίες θα μπορούσαν να μεταφερθούν πλεονάζοντες δημόσιοι υπάλληλοι, δεν θα ήταν απαραίτητο να προβλέπεται μείωση των αποδοχών τους στο 75%.

Κλειδί θεωρούν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την αποδοχή από την τρόικα να περιληφθούν στις απολύσεις και όσοι υπηρετούν με προσωρινές διαταγές και των οποίων οι υποθέσεις θα εκδικαστούν κατά προτεραιότητα έως το τέλος του έτους.

Ανάλογη παρέμβαση θα υπάρξει για ορισμένους προς ιδιωτικοποίηση φορείς, όπως η ΕΑΣ, ώστε το προσωπικό τους να συνυπολογιστεί ως μείωση του προσωπικού στη Δημόσιο.

Απογραφή προσωπικού

Πάντως σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, βασική δεξαμενή για τη διαθεσιμότητα των επόμενων 12.500 θα αποτελέσει το προσωπικό των ΝΠΙΔ, για το οποίο μόλις το τελευταία διάστημα προχώρησε για πρώτη φορά η απογραφή του.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν φτάσει που έχουν φτάσει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στα ΝΠΙΔ απασχολούνται περίπου 4.500 εργαζόμενοι.

Ενδεικτικό είναι μάλιστα πως από αυτούς μόνο 1.000 είναι συμβασιούχοι, ενώ οι υπόλοιποι 35.000 αποτελούν μόνιμο προσωπικό ή απασχολούνται με σχέση αορίστου χρόνου.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου έχει καταγγελθεί πως το προσωπικό στους φορείς αυτούς διορίστηκε από το παράθυρο, με αδιαφανείς διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ, και γι' αυτό -σύμφωνα με στελέχη του Δημοσίου- εξακολουθούν να λειτουργούν ΝΠΙΔ χωρίς πλέον να διαθέτουν αντικείμενο ή με αντικείμενο που θα μπορούσε να καλύπτεται από κεντρικές υπηρεσίες.

Στο στόχαστρο του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας βρίσκονται εξάλλου και οι κεντρικές υπηρεσίες των δήμων όπου έχει ήδη συμφωνηθεί να προχωρήσει η αξιολόγηση των υπηρεσιών και του προσωπικού.

Προ των πυλών διαθεσιμότητας είναι οι πάνω από 90.000 μόνιμοι ή με σχέση αορίστου χρόνου υπάλληλοι.

Από αυτούς θα προκύψουν μετά την αξιολόγηση όσοι πλεονάζουν με τους αιρετούς να επιδιώκουν στη συνέχεια να μετακινηθούν σε υπηρεσίες άλλων δήμων οι οποίες παρουσιάζουν ελλείψεις προσωπικού.

Το σχέδιο βρίσκει σύμφωνη την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, υπό την προϋπόθεση όμως να υπάρξει ουσιαστική αξιολόγηση στους δήμους.

Στον χορό της διαθεσιμότητας παραμένει και ο τομέας της Υγείας, στην επόμενη φάση θα αξιολογηθούν τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας αλλά και άλλες υγειονομικές μονάδες (κέντρα υγείας, ψυχιατρικές δομές) ώστε να κριθεί εάν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό που μπορεί να μετακινηθεί.

Παράλληλα στη διαθεσιμότητα άλλων 12.500 υπαλλήλων έως το τέλος του 2013 θα συμβάλλουν ασφαλιστικά ταμεία (μεταξύ των οποίων ο ΕΟΠΥΥ) και άλλες δομές παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις οποίες απασχολούνται περίπου 7.000 άτομα.

Πηγή: Τα Νέα
 
Top