Οι Γερμανοί εκβιάζουν και δείχνουν αποφασισμένοι να «τραβήξουν την πρίζα»

''Τις επόμενες μέρες θα κριθούν τα πάντα'' είναι η φράση, που φέρεται να είπε εξ απορρήτων συνεργάτης...
του Πρωθυπουργού, και αποτυπώνει την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο Μαξίμου αλλά και τη γενικότερη ψυχολογία του Πρωθυπουργού.

Όσοι ήρθαν σε επαφή με τον κ. Σαμαρά τον τελευταίο καιρό, συμφωνούν σε ένα πράγμα:ότι ο Πρωθυπουργός είναι και δείχνει πιεσμένος.

Όπως όλα δείχνουν, το Βερολίνο έχει στείλει τα δικά του μηνύματα στην Αθήνα είτε μέσω του κ.Ντράγκι ή του κ.Ντάισελμπλουμ ή με τον κ. Άσμουσεν που ήρθε στην Αθήνα και συναντήθηκε σχεδόν με όλους όσους έχουν την ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι δανειστές όχι μόνο δεν θέλουν να χαλαρώσει η πίεση προς την ελληνική κοινωνία αλλά κινούνται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Είναι έτοιμοι να ζητήσουν νέα μέτρα, εκβιάζοντας με την καταβολή της δόσης και ασχέτως του τι λέει η ελληνική κυβέρνηση.

Δεν συζητούν για απομείωση του δημόσιου χρέους, παρά το γεγονός ότι η συνταγή που μας επέβαλαν οδήγησε στην εκτόξευσή του και στην ύφεση.

Θεωρούν a priori ότι υπάρχει ακόμα ''λίπος'' και θεωρούν αφύσικο και παράλογο να υπάρχει τέτοιας έκτασης ιδιωτική ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Σε κάποιες συζητήσεις μάλιστα με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα, οι τροϊκανοί έριξαν την ιδέα να υπάρξει αναδρομικός φορολογικός έλεγχος, σε βάθος 30 χρόνων, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αφού θεωρούν,de facto,ότι η απόκτηση ή η κατασκευή τους αποτελεί προϊόν φοροδιαφυγής και παραοικονομίας.

Το Βερολίνο δεν δέχεται κουβέντα για χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας. Έχει καταλήξει στη λύση του αέναου χρέους αφού δεν θέλει να χάσει τον έλεγχο της χώρας, των ''ασημικών'' αλλά και των ενεργειακών πόρων που κρύβονται κάτω από το υπέδαφος της.

Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο, έχει αντιληφθεί ότι οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν τόσο τον ίδιο, όσο και το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό ως αναλώσιμους.

Ακόμα και η επίκληση του ερχομού του κ.Τσίπρα ή της ανόδου της Χρυσής Αυγής δεν δείχνει να απασχολεί το Βερολίνο.

Οι Γερμανοί αλλά και οι ''δορυφόροι'' τους βρίσκονται σε μία λογική παραδειγματικής τιμωρίας για τις απείθαρχες χώρες και σκληρής γραμμής.

Στέλεχος της Γερμανικής Πρεσβείας βρέθηκε σε φιλικό περιβάλλον, με Έλληνες φίλους του, πριν από δύο ημέρες.

Όταν ρωτήθηκε για τα όσα είπε ο κ.Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη περί αναστολής πληρωμής του χρέους, μέχρι η χώρα να επιτύχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αρκέστηκε να χαμογελάσει.

Όταν του ζήτησαν να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι κανείς δεν μπορεί να μας διώξει από το ευρώ καθώς και ότι ο ίδιος, ως κυβέρνηση, θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στάσης πληρωμών, αν προκληθεί, έδειξε έντονο εκνευρισμό, χάνοντας προς στιγμήν τους διπλωματικούς του τρόπους και το φλέγμα του.

Με έντονα επιθετικό τρόπο, προειδοποίησε ότι την επόμενη στιγμή που θα γίνει μία τέτοια κίνηση από την Ελλάδα, η ΕΚΤ θα διακόψει τη ροή χρήματος προς τις Ελληνικές τράπεζες και θα συνέλθουν τα ευρωπαϊκά όργανα για να ανακοινώσουν τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν και τα οποία θα συνιστούν μία εμπορική και ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες των κρατών-μελών.

Η Ελλάδα όπως είπε, κυνικά, μπορεί να μείνει στο ευρώ με τη διαφορά ότι σταδιακά δεν θα κυκλοφορεί ούτε ένα ευρώ, οι τράπεζες θα κλείσουν από την πρώτη μέρα ενώ τις πρώτες 20 μέρες θα αρχίσουν να παρατηρούνται και οι πρώτες ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης.

Οι Γερμανοί όπως και στην περίπτωση της Κύπρου δεν θέλουν να υπάρχουν απείθαρχες χώρες, οι οποίες θα παρασύρουν και τις άλλες χώρες του Νότου ή την Ιρλανδία στην κατεύθυνση της αμφισβήτησης της πολιτικής της λιτότητας. Στην Κύπρο επέβαλαν το ''κούρεμα'' των ιδιωτικών καταθέσεων για να τρομοκρατήσουν όλους τους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών.

Το ίδιο θα κάνουν και στην περίπτωση που η Ελλάδα αρνηθεί να αποπληρώσει το χρέος της, με τον τρόπο που απαιτούν οι δανειστές και αμφισβητήσει την μνημονιακή πολιτική.

Μέσα σε αυτή τη ζοφερή ατμόσφαιρα, ο κ. Σαμαράς βιώνει το απόλυτο αδιέξοδο.

Τις επόμενες μέρες θα κάνει μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια προς την κ.Μέρκελ, αφού η Γαλλία είναι κυριολεκτικά στα γόνατα και δεν υφίσταται, ως ηγέτιδα δύναμη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα καθορίσουν τις επιλογές του.

Πηγή:  newsbomb.gr
 
Top