Απλές και εφικτές αλλαγές στις κακές μας συνήθειες, που πραγματικά μπορούν να μας βοηθήσουν στην απαλλαγή από τον ωχαδερφισμό και την μιζέρια. 

Η επανάσταση του καναπέ είναι γεγονός. 

Λίγο το ότι είμασταν απροετοίμαστοι, λίγο το ότι αργήσαμε να καταλάβουμε το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες μας, μας έφτασαν στο σήμερα, όπου...
καθηλωμένοι στους καναπέδες μας, προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε όλα αυτά που συμβαίνουν και να βρούμε κάποιο τρόπο ώστε να αντιδράσουμε και να σωθούμε.

Με αφορμή την ανταπόκριση αλλά και κάποια σχόλια που έγιναν στο προηγούμενο άρθρο μας για τους επαναστάτες του καναπέ (Ο Δεκάλογος του επαναστάτη του καναπέ!), θεωρήσαμε σκόπιμο να προχωρήσουμε και σε προτάσεις που δεν θα παραμένουν απλώς στο επίπεδο της σάτιρας.

Απλές και εφικτές αλλαγές στις κακές μας συνήθειες, που πραγματικά μπορούν να μας βοηθήσουν στην απαλλαγή από τον ωχαδερφισμό και την μιζέρια. Ουσιαστικά, προτείνουμε μια εξωστρέφια, η οποία θεωρούμε ότι τελικά, υπό τις επικρατούσες συνθήκες είναι ότι καλύτερο για να βγούμε από το αδιέξοδο, με το να καταλάβουμε ότι όλοι τα ίδια περνάμε και μόνο ενωμένοι μπορούμε να αλλάξουμε τελικά κάτι. Γράφουμε λοιπόν τα παρακάτω, με την ελπίδα ότι θα συνεισφέρουν έστω και στο ελάχιστο.

1. Συζητήστε! Καλό είναι έστω και από τον καναπέ, να συμμετέχουμε σε συζητήσεις, φόρουμ και συλλογικότητες, μέσα από τις οποίες προάγεται η κριτική σκέψη και ο προβληματισμός. Τα φόρουμ είναι χώροι συζητήσεως και ανταλλαγής απόψεων και όχι μόνο αναγνώσεων! Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter κλπ) δεν χρησιμεύουν μόνο σαν μέσα γνωριμιών… Αναζητήστε και διαβάστε άρθρα που σας ενδιαφέρουν και μη διστάζετε να τα μοιραστείτε και να τα σχολιάσετε στο προφίλ σας με τους φίλους σας!

2. Συγκεντρωθείτε! Μείνετε συγκεντρωμένοι σε λίγα πράγματα και μην αναλώνεστε σε πολλά. Ο όγκος της πληροφορίας στο διαδίκτυο είναι τεράστιος. Είναι γεγονός ότι πολλά από αυτά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι είτε επαναλήψεις, είτε παραλλαγές ή ανάξια προσοχής και λόγου. Απορρίψτε αυτά που δεν σας εκφράζουν και που απλώς σας γεμίζουν το χρόνο και αφοσιωθείτε στα λίγα που πραγματικά σας ενδιαφέρουν.

3. Μορφωθείτε! Από την άνεση του καναπέ μας, μπορούμε πλέον να παρακολουθούμε αξιόλογα σεμινάρια-μαθήματα δωρεάν, τα λεγόμενα και MOOCs. Η μόρφωση χρησιμεύει στην αφύπνιση και ενεργοποίηση του ανθρώπου.

4. Βάλτε ένα Stop! Σταματήστε να βλέπετε ταινίες και σειρές. Έχουμε φτάσει στο σημείο να ζούμε και να μαθαίνουμε μέσα από τις ταινίες που μας προβάλλουν. Και είναι τόση η αγωνία μας να γεμίσουμε το χρόνο μας με όλα αυτά ώστε ξεχνάμε να ζήσουμε πραγματικά. Ας σταματήσουμε να ζούμε από τον καναπέ τη ζωή των άλλων και ας χαράξουμε το δικό μας δρόμο.

5. Διαβάστε! 
όχι όμως on-line αλλά off-line. Διαβάστε λογοτεχνικά βιβλία, ποιήματα και βιβλία που σας ενδιαφέρουν. Οι τιμές των βιβλίων έχουν πέσει αρκετά και μπορούμε να βρούμε πλέον πολλά κλασσικά και αγαπημένα βιβλία σε χαμηλές τιμές.

6. Δημιουργήστε! Δημιουργήστε από τον καναπέ! Ζωγραφίστε, φωτογραφίστε, γράψτε και μοιραστείτε όλα τα παραπάνω με τους φίλους σας ή με τις σελίδες που εκτιμάτε. Η χαρά της δημιουργίας πολλαπλασιάζεται όταν διαιρείται.

7. Ταξιδέψτε! Ακόμα και απ᾿ τον καναπέ μπορούμε πλέον να ταξιδέψουμε σε όλο τον κόσμο! Είτε μέσα από βίντεο είτε από φωτογραφίες, μπορούμε να δούμε άλλες χώρες και πολιτισμούς. Πώς σκέπτονται και πώς λειτουργούν. Οι εικόνες αυτές, βοηθούν να αποτελματωθεί το μυαλό μας από τον καναπέ ταξιδεύοντάς μας σε άλλα μέρη.

8. Αλλάξτε! Ασχοληθείτε με το χώρο σας. Είναι κάτι που δεν θα μας απομακρύνει από τον καναπέ, αλλά όμως προάγει τη δημιουργικότητα. Φυτέψτε λουλούδια και φτιάξτε το μπαλκόνι σας. Διακοσμείστε το χώρο σας. Ασχοληθείτε με ένα αδέσποτο ή με τα πουλιά στο μπαλκόνι σας. Βγείτε από τη καθημερινή ρουτίνα και απολαύστε τη στιγμή στον ανανεωμένο χώρο σας και αλλάξτε διάθεση.

9. Τηλεφωνήστε! Χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο! Μιλήστε με φίλους απ᾿ το τηλέφωνο και όχι μέσα από το διαδίκτυο. Εκμεταλλευτείτε τα προγράμματα τηλεφώνου και μιλήστε με φίλους σε Ελλάδα και εξωτερικό που είναι δύσκολο να βρεθείτε.

10. Αλλάξτε καναπέ! Ενθαρρύνουμε όλους τους αντιρρησίες του καναπέ να προσπαθούν να αλλάζουν συχνά καναπέ. Επιδιώξτε να μεταφέρετε τις ενστάσεις σας σε καναπέδες φίλων, γειτόνων ή καφετεριών. Έτσι, μέσα από το ζωντανό διάλογο, προάγεται η φιλία, η επικοινωνία και η κοινωνικοποίηση, που είναι δεσμοί σημαντικοί εν καιρώ κρίσης.
από Λεωνίδας
koinonikianatoli.wordpress.com
 
Top