Ο Διονύσης Δελλής γράφει για την κλήρωση του Ολυμπιακού με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται στους «ερυθρόλευκους».
Για να είμαστε δίκαιοι, την… ιδέα για τις παρακάτω γραμμές μας την έδωσε εμμέσως ο Τζοέλ Κάμπελ. Το τιτίβισμα του Κοσταρικανού λίγο μετά την χθεσινή κλήρωση. «Θέατρο των Ονείρων ερχόμαστε. Ας το κάνουμε Ολυμπιακέ». Λίγες λέξεις, που αποτυπώνουν με τον καλύτερο, τον πιο εμφατικό τρόπο τις σκέψεις των αληθινών πρωταγωνιστών. Των ποδοσφαιριστών.

Ούτε εύκολη και δύσκολη κλήρωση. Ούτε πιθανότητες και μαθηματικά. Ούτε «κλισέ». Όλα αυτά προκύπτουν, βρίσκουν χώρο στις δικές μας συζητήσεις. Τα επικαλούμαστε λες και δεν ξέρουμε ότι τις περισσότερες φορές δεν βγάζουν πουθενά.
Βαλθήκαμε χθες οι περισσότεροι να «χτίσουμε» κουβεντολόι για το αν είναι καλύτερο ή χειρότερο που ο Ολυμπιακός θα παίξει με την Γιουνάιτεντ και όχι με την -κάτοχο του Γιουρόπα Λιγκ- Τσέλσι, ή με την -περσινή φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ- Ντόρτμουντ. Και μάλιστα κάποιοι το προχώρησαν ακόμη περισσότερο. Και σκέφτηκαν αν μια μεταγραφή του Γενάρη ας πούμε, θα μπορούσε να δώσει άλλη ώθηση στους Πειραιώτες, πριν συναντήσουν αυτόν τον αληθινό μύθο.
Και όμως για τους ποδοσφαιριστές είναι τόσο απλό. Έκαναν μια πραγματικά σημαντική για τα ελληνικά δεδομένα πορεία, στην κορυφαία διοργάνωση. Πήραν μια πρόκριση από εκείνες που δεν συμβαίνουν κάθε μέρα στο ελληνικό «επίπεδο». Τα έβαλαν στα ίσια για τρία ημίχρονα με την Παρί, ασχέτως αν δεν προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα. Πήραν τέσσερις βαθμούς από την Μπενφίκα και την υποχρέωσαν τόσο νωρίς να εγκαταλείψει τη διοργάνωση (αν και ξεκίνησε από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας). Κέρδισαν μέσα και έξω την Άντερλεχτ. Έπαιξαν ωραίο επιθετικό ποδόσφαιρο. Θέλησαν να ανέβουν εκείνοι στο επίπεδο του Τσάμπιονς Λιγκ, και όχι να κατεβάσουν τον αντίπαλο στο δικό τους.
Σε αυτό το διάστημα, αυτό το νέο σύνολο, δεδομένα έχτισε αυτοπεποίθηση. Ο Μήτρογλου, ο Ρομπέρτο, ο Σαλίνο, ο Σαβιόλα βρέθηκαν σε κάποιες από τις κορυφαίες 11άδες αγωνιστικής στο Τσάμπιονς Λιγκ. Και βέβαια υπάρχει μια φουρνιά ποδοσφαιριστών που έγιναν αιτία ώστε σκάουτερ να ακολουθήσουν το μονοπάτι του Ολυμπιακού στην διοργάνωση.
Τον Μήτρογλου πριν τον τραυματισμό του, αποδεδειγμένα τον «είδε» ένας σωρός από κόσμο. Ο ίδιος ο Βενγκέρ έκανε δύο φορές δηλώσεις για εκείνον, ενώ και χθες στην κλήρωση όταν ακούστηκε το όνομα του Ολυμπιακού, ασυναίσθητα ο Ινφαντίνο, ένας από τους «σοφούς» της UEFA, είπε μαζί και Μήτρογλου, δείχνοντας πόσο έχει συνδεθεί η φετινή πορεία των Ερυθρόλευκων με τον κορυφαίο έλληνα σκόρερ των καιρών μας.
Για τον Μανωλά υπάρχουν διαδοχικά δημοσιεύματα, για την Νιούκαστλ και την Λίβερπουλ. Για τον Ρομπέρτο πριν από λίγες ημέρες ήρθε στην Ελλάδα ο Λουτσιάνο Καστελίνι, «γκουρού» της Ίντερ, σε ότι αφορά στην θέση του τερματοφύλακα. Ο δε Κάμπελ που… τιτίβισε είναι ένας ποδοσφαιριστής που εδώ και χρόνια περιμένει την ευκαιρία στο Λονδίνο, από την ομάδα που ανήκει την Άρσεναλ.
Αν προσθέσει κανείς τον τόσο φιλόδοξο Βάις που ποτέ δεν έκρυψε ότι έχει βλέψεις για καριέρα αντίστοιχη της ατζέντας του… ατζέντη του Μίνο Ραϊόλα. Αν προσθέσει τον Ανδρέα Σάμαρη που σε αυτούς τους λίγους πρώτους μήνες καριέρας σε αυτό το επίπεδο, έχει κερδίσει τόσα πολλά. Αν προσθέσει τον Φουστέρ, τον Σιόβα, και τον Χολέμπας που άλλη φορά στη ζωή τους ίσως να μην έχουν το δικαίωμα να πατήσουν το χορτάρι του Ολντ Τράφορντ. Αν σκεφτεί ότι ίσως δεν έχουν άλλη ευκαιρία για κάτι παρόμοιο, ότι αυτή μάλλον θα είναι η τελευταία φορά για τον Τσόρι και τον Σαβιόλα, τότε θα καταλάβει. Θα αντιληφθεί με τον καλύτερο τρόπο πως νοιώθουν οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, ακούγοντας χθες ότι οι «Μπέμπηδες» θα είναι εκείνοι που θα συναντήσουν στην φάση των «16».
Τεράστια ευκαιρία. Για κάποιους μια απόδειξη ότι μπορούν να σταθούν στο υψηλότερο επίπεδο. Για κάποιους άλλους, μια ιστορία που θα έχουν να τη λένε για 10ετίες. Ότι έπαιξαν στο Ολντ Τράφορντ. Ακόμη και ο Μίτσελ με την μεγάλη καριέρα σαν ποδοσφαιριστής, δεν έτυχε ποτέ να αντιμετωπίσει την Γιουνάιτεντ μέσα στο σπίτι της. Αυτά τα προνόμια προσφέρει το Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτή τη μοναδικότητα. Μόνο το Μουντιάλ, μπορεί να μπει στην ίδια ζυγαριά. Ειδικά αυτό το καλοκαίρι που η FIFA αποφάσισε Βραζιλία.
Ειλικρινά ειδικά τα τελευταία είκοσι χρόνια όλες οι ελληνικές ομάδες που βρέθηκαν στα «άστρα», πέρα από επιτυχίες και αποτυχίες, πέρα από σκορ και αποτελεσματικότητα, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν παρόμοιες εμπειρίες. Η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα, η Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Τσέλσι, η Άρσεναλ, η Γιουβέντους βρέθηκαν στα γήπεδα μας. Και κάποιοι από τους δικούς μας ποδοσφαιριστές στα καλύτερα γήπεδα της Ευρώπης… Αυτή είναι η ουσία. Και για αυτό χθες ο Μιχάλης Τσόχος έσπευσε να εξηγήσει πόσο «ζημιάρικη» ήταν η κλήρωση της Βασιλείας στο Γιουρόπα. Πως προκύπτει μπελάς που μπορεί να στερήσει από την Ελλάδα τη σίγουρη θέση στους ομίλους, το 2015-2016.
Εννοείτε ότι ο Ολυμπιακός θα κάνει ότι μπορεί. Θα προσπαθήσει. Αυτονόητο είναι. Όπως αυτονόητο είναι επίσης, ότι οι Άγγλοι προτιμούσαν για αντίπαλο τον πρωταθλητή της 12ης στην βαθμολογία της UEFA, από έναν εκπρόσωπο κάποιας σημαντικής δύναμης. Στα 72.000.000 ευρώ (* κατά το transfermarkt.de) κοστολογείται το ρόστερ των Ερυθρόλευκων. Το αμέσως «φτωχότερο» στους «16» το έχει η Λεβερκούζεν με 137 εκατ ευρώ. Το έμψυχο δυναμικό της Μάντσεστερ κοστίζει αυτόν τον καιρό 405.000.000 ευρώ. Οι διαφορές είναι τεράστιες. Για αυτό ας μείνουμε μόνο στα λόγια των πρωταγωνιστών. Σε αυτό το «Θέατρο των Ονείρων ερχόμαστε» που τόσο απλά, αυθόρμητα τιτίβισε ο Κάμπελ… Και τα υπόλοιπα στα τέλη του Φλεβάρη.

πηγη:gazzetta.gr
 
Top