Βαριά καμπάνα επιφύλαξε η UEFA στον Ολυμπιακό, λίγες ώρες μετά την κλήρωση που τον έθεσε κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους «16» του Champions League. Οι ερυθρόλευκοι θα υποδεχθούν τους «κόκκινους διαβόλους» με κλειστή τη Θύρα 7, λόγω ρατσιστικής συμπεριφοράς, ενώ θα πληρώσουν και χρηματικό πρόστιμο.

Επί της ουσίας οι «ερυθρόλευκοι» θα πληρώσουν πρόστιμο 30 χιλ. ευρώ και θα υποδεχθούν τους Βρετανούς με ένα κομμάτι από το «πέταλο» να είναι κλειστό.

Όπως αναφέρει η UEFA αυτό είναι λόγω «ρατσιστικής συμπεριφοράς των οπαδών, ρίψης φωτοβολίδων και χρήση λέιζερ στο παιχνίδι με την Άντερλεχτ στις 10 Δεκεμβρίου».

Η απόφαση για την τιμωρία ελήφθη ουσιαστικά μετά από την έκθεση της FARE που ανέφερε μετά από το παιχνίδι με την Άντερλεχτ πως «Οι οπαδοί του Ολυμπιακού εμφάνισαν υλικό με ακροδεξιό περιεχόμενο».

Πλέον η UEFA θα αναμένεται να ενημερώσει άμεσα τον Ολυμπιακό για την ακριβή ερμηνεία του λουκέτου στις «κάτω θέσεις της βόρειας» εξέδρας ώστε οι «ερυθρόλευκοι» να ετοιμάσουν τις κινήσεις τους τόσο ως αντίδραση όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με τα εισιτήρια και τις θέσεις που θα μείνουν κλειστές.

Ο Ολυμπιακός έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση -και σύμφωνα με πληροφορίες θα το κάνει πράξη- κατά της απόφασης μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες. Άλλωστε όπως επισημαίνει και η επίσημη ανακοίνωση «για την UEFA αποτελεί βασική προτεραιότητα η καταπολέμηση του ρατσισμού».
Αξίζει να σημειωθεί πως ουσιαστικά με την ίδια ποινή τιμωρήθηκε και η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης που θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 40 χιλ. Ευρώ και θα κλείσει μέρος του γηπέδου της.

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της UEFA αναφέρει:


Ο Ολυμπιακός τιμωρείται από την UEFA λόγω των ρατσιστικών συνθημάτων των οπαδών του, των καπνογόνων και των πυροτεχνημάτων, αλλά και για την χρήση λέιζερ. Θα υπάρξει μερική τιμωρία του γηπέδου της ελληνικής ομάδας – το χαμηλότερο τμήμα των κερκιδών στη βόρεια πλευρά- για το επόμενο εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας. Επίσης, θα επιβληθεί πρόστιμο 30.000 ευρώ.


(...) Ο Ολυμπιακός, όπως και η Ζενίτ, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν έφεση κατά της απόφασης, εντός των επομένων τριών ημερών, από τη στιγμή που θα λάβουν και γραπτά την απόφαση.


Ο αγώνας ενάντια στον ρατισμό είναι μέσα στις υψηλότερες προτεραιότητες της UEFA. Το ευρωπαϊκό διοικητικό σώμα έχει μηδενική ανοχή ως προς τον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις τόσο στο γήπεδο, όσο και τις κερκίδες. Όλες οι εκδοχές των ρατσιστικών συμπεριφορών τιμωρούνται κατηγορηματικά. Σύμφωνα με τους νέους πειθαρχικούς κανονισμούς της UEFA, που ψηφίστηκαν την 1η του Ιουνίου, ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό έχει ανανεωθεί και η καταπολέμησή του έχει ανέβει ακόμα ένα επίπεδο ψηλότερα, κάτι που οδηγεί σε ακόμα περισσότερες τιμωρίες που θα καταδικάσουν τέτοιες συμπεριφορές».
 
Top