Την Τετάρτη 24 Αυγούστου μετά από δύο τελείως αποτυχημένες προσπάθειες μέλη του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.), εργαζόμενοι και εθελοντές από το Δήμο Κορυδαλλού με τη συνδρομή ειδικών και της Αστυνομίας κατάφεραν να πιάσουν τον επιβήτορα, το αρσενικό άλογο που μαζί με άλλα τρία ζώα - δύο πουλάρια και μια φοράδα - περιφέρονταν εδώ και μήνες στο όρος Αιγάλεω και στον Κορυδαλλό. Τα ζώα στην προσπάθεια τους να βρουν τροφή είχαν φτάσει στο κέντρο της πόλης γι’ αυτό και επιχείρηση σύλληψης τους έπρεπε να γίνει άμεσα αποτελέσματα για να αποφευχθούν τα χειρότερα όπως επισημαίναμε στο σχετικό ρεπορτάζ μας μέσω του οποίου αναδείξαμε αυτό το σοβαρό θέμα: Άγρια άλογα χωρίς τροφή περιφέρονται επί μήνες στον Κορυδαλλό ενώ ο κίνδυνος πρόκλησης δυστυχήματος είναι σχεδόν βέβαιος (βίντεο). Η σύλληψη του αρσενικού αλόγου που είναι και ο αρχηγός του κοπαδιού και το πιο επικίνδυνο απ' όλα θα επιτρέψει στους αρμόδιους να πιάσουν και τα υπόλοιπα για να τα μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος.

O Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. αναφορικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε αυτή τη φορά επισημαίνει μέσω facebook: «Μερική επιτυχία είχε η 3η κατά σειρά προσπάθεια μας για τη περισυλλογή της αγέλης των 4 αδέσποτων - ημιάγριων αλόγων που ζουν και κινούνται σε περιοχές του όρους Αιγάλεω.

Η ολοένα και συχνότερη παρουσία των ζώων σε κεντρικούς δρόμους για αναζήτηση τροφής και νερού δημιουργούσε προϋποθέσεις σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων σε βάρος ανυποψίαστων οδηγών. Ταυτόχρονα η αναζήτηση τροφής σε κάδους σκουπιδιών και η χρησιμοποίηση ακατάλληλου νερού δημιουργούσε προβλήματα στην υγεία των αλόγων. Με δεδομένη την αδυναμία των κρατικών και περιφερειακών αρχών να διαχειριστούν το πρόβλημα, το βάρος της περισυλλογής και φροντίδας των αλόγων έπεσε στο Δήμο κορυδαλλού και στον ΠΕΣΥΔΑΠ.



Η έλλειψη εμπειρίας μας σε ανάλογες καταστάσεις, η μηδενική ανοχή της αγέλης στην ανθρώπινη προσέγγιση, η άμεση διαφυγή της σε δυσπρόσιτες περιοχές του βουνού και οι ειδικές κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν τοπικά, απέδειξαν ότι το πρόβλημα ήταν πολύ πιο δύσκολο από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Τελικά χθες μέλη της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ, του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Κορυδαλλού και του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος με τη πολύτιμη βοήθεια έμπειρων εθελοντών κατάφεραν να εγκλωβίσουν τον επιβήτορα και αρχηγό της αγέλης που όπως φαίνεται στο βίντεο ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη η διαχείριση του.


Αμέσως μετά με απόφαση του ΠΕΣΥΔΑΠ και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δόθηκε για υιοθεσία και ήδη έχει μεταφερθεί σε κατάλληλο χώρο στη Βόρειοανατολική Αττική. Ταυτόχρονα έχει υποβληθεί μήνυση κατά αγνώστων για την εγκατάλειψη των ζώων. Με την ευκαιρία θέλω να τονίσω ότι όπως πάντα η αυτοδιοίκηση είναι δίπλα στους πολίτες παρά τον οικονομικό στραγγαλισμό της από τις μνημονιακές πολιτικές. Επίσης εκ μέρους της διοίκησης του ΠΕΣΥΔΑΠ και του Δήμου Κορυδαλλού ευχαριστούμε όσους βοήθησαν. Ειδικότερα τους εργαζόμενους, τους εθελοντές, τον διοικητή του ΑΤ Κορυδαλλού Β. Μουντζούρη και τον αστυνόμο Α. Κοτσίδη. Τέλος ειδικά αναφορά κάνω στη πολύτιμη και ενεργητική συμμετοχή του συναδέλφου δημοτικού συμβούλου Γιάννη Πάχου. Θα συνεχίσουμε τη προσπάθεια περισυλλογής και των υπόλοιπων ζώων» καταλήγει ο κ. Γουρδομιχάλης.

πηγη
http://www.pireasnews.gr/
 
Top