«Το φαινόμενο των έντονων και οχληρών οσμών τείνει πλέον να εμφανίζει χαρακτηριστικά μόνιμου προβλήματος. Μέχρι και σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτός ο προσδιορισμός - εντοπισμός της πηγής της ρύπανσης, ούτε ο ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός των ρύπων και επομένως δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Βρισκόμαστε λοιπόν, μπροστά στο φαινόμενο της μαζικής έκθεσης του πληθυσμού σε άγνωστο χημικό παράγοντα, οι επιπτώσεις του οποίου δεν μπορούν να πιθανολογηθούν με ότι αυτό συνεπάγεται.»

Το υπόμνημα

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα που απέστειλαν προς τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και οι Δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Κορυδαλλού Σταύρος Κασσιμάτης και Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης.

Στο κοινό υπόμνημα υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το φαινόμενο προκαλεί εύλογη ανησυχία στους κατοίκους και «διαταράσσει την ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής, υποβαθμίζει ανεπίτρεπτα την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων,
επιδεινώνει το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής».

Γι' αυτό ζητείται να πραγματοποιηθούν εκτεταμένοι και εξειδικευμένοι έλεγχοι με τη χρήση των πιο σύγχρονων μέσων, ώστε να εντοπιστεί η πηγή της ρύπανσης και να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου.

Για το θέμα έγινε την Τετάρτη σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος στην οποία πήραν μέρος ο αναπληρωτής Υπουργός Σ. Φάμελλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, ο Δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκος και υπηρεσιακοί παράγοντες.
http://www.pireasnews.gr/
 
Top