ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΩΝ 700 ΕΥΡΩ


Γράφει ο Σταύρος ΛιλόγλουΠερίπου 40 εκατ. ευρώ ετησίως κοστίζουν στους Έλληνες φορολογούμενους οι μισθοί των 300 αντιπροσώπων τους, χωρίς να συνυπολογίζονται οι τηλεφωνικές ή άλλες ατέλειες, οι μισθοί υπαλλήλων κτλ. Ενώ κοντά στα 50εκατ. κοστίζει η λειτουργία του κτιρίου του Κοινοβουλίου.
Αναλυτικά, κάθε βουλευτής αμείβεται με σχεδόν 10.000 ευρώ το μήνα, με τη βασική βουλευτική αποζημίωση να ανέρχεται στις 6.000 ευρώ, ίση δηλαδή με «το σύνολο των πάσης φύσεως μηνιαίων αποδοχών του Ανώτατου Δικαστικού Λειτουργού», όπως σχετικά έχει ψηφίσει η Βουλή. Στο ποσό αυτό προστίθενται ασφαλώς τα δώρα που δικαιούται κάθε εργαζόμενος, ακόμη όμως και το επίδομα οικογενειακών βαρών, που παίρνουν οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι.
Εκτός των παραπάνω, στο βουλευτή χορηγείται αποζημίωση όταν εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο στο εξωτερικό, ίση με το 1/20 της βουλευτικής αποζημίωσης ανά παρουσία, και μάλιστα αφορολόγητο! Αφορολόγητη και ισόποση είναι αποζημίωση και για τα θερινά τμήματα της Βουλής.
Από κει και πέρα, κάθε βουλευτής δικαιούται επίδομα οργάνωσης γραφείου, που ισούται με το 20% της αποζημίωσής του εφόσον εκλέγεται στο Λεκανοπέδιο ή
με 25% για τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες.
Πηγαίνουν όμως όλα αυτά τα λεφτά στην τσέπη του βουλευτή; Η απάντηση είναι αρνητική. Υπάρχουν εν πρώτοις οι κρατήσεις: 2,93(!)ευρώ για το ταμείο αλληλοβοήθειας βουλευτών-ευρωβουλευτών 2,55% επί της βουλευτικής αποζημίωσης υπέρ του Δημοσίου για υγειονομική περίθαλψη (προαιρετικώς) και 6,67% για τον κλάδο σύνταξης. Για το τελευταίο, ειδικότερα, σημειώνεται ότι σε όσους βουλευτές ανέστειλαν την άσκηση του επαγγέλματός τους καταβάλλονται κανονικά οι εισφορές για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση και πρόνοια στους ασφαλιστικούς φορείς όπου υπάγονταν, μια δαπάνη που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Βουλής.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και οι κομματικές… κρατήσεις: 10%«υπέρ κόμματος»,αν ο βουλευτής έχει εκλεγεί από τα δύο κόμματα εξουσίας, 20% αν έχει εκλεγεί από τα άλλα κόμματα.
Αξιοπρόσεκτη είναι όμως και η φορολόγηση της οποίας τυγχάνει η βουλευτική αποζημίωση: «φορολογείται αυτοτελώς και σε ολόκληρο το ποσό». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι «το εισόδημα αυτό δεν προστίθεται στα άλλα εισοδήματα, κατά την εκκαθάριση, για τα οποία ο βουλευτής φορολογείται».
Τα έξοδα κίνησης είναι εκ των ων ουκ άνευ για τους βουλευτές σε ολόκληρο τον κόσμο. Εδώ καταβάλλεται το ποσό των 450 ευρώ στους βουλευτές Επικρατείας, Α΄, Β΄ Αθηνών και Α΄, Β΄ Πειραιώς(αλλά όχι Περιφέρειας Αττικής), αλλά και σε εκείνους των οποίων οι περιφέρειες έχουν αεροπορική σύνδεση με την πρωτεύουσα.
Για τους υπόλοιπους ακολουθείται τριζωνικό σύστημα, με εκείνους που είναι εγγύτερα στην Αθήνα να λαμβάνουν 600 ευρώ, πιο μακριά 750 ευρώ, ενώ, τέλος, οι βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου από 1.000 ευρώ. Συγχρόνως, επωφελούνται ατέλειας στους σιδηροδρόμους και στα... λεωφορεία υπεραστικών γραμμών, όπως και στα υπό ελληνική σημαία πλοία. Πιο σημαντική η πρόβλεψη για 104 δωρεάν αεροπορικές μετακινήσεις από και προς την περιφέρειά τους.
Επίσης, παρέχεται ταυτόχρονα η δυνατότητα για σύναψη χρηματοδοτικής μίσθωσης Ι.Χ. με εταιρεία Leasing. Έτσι προέκυψε και η μόδα των οικολογικών, πλην όμως πανάκριβων υβριδικών (μετά από διακανονισμό, η Βουλή πέτυχε ωστόσο καλύτερη τιμή).
Παράλληλα, οι βουλευτές δικαιούνται ατελώς 7 ή 8 τηλεφωνικές συνδέσεις (ανάλογα με την περιφέρεια και πάλι) και μέχρι του ποσού των 13.500 ευρώ ετησίως.
Επίσης, μία γραμμή κινητής τηλεφωνίας έως του ποσού των 250 ευρώ μηνιαίως. Στις βουλευτικές παροχές συμπεριλαμβάνεται η αποστολή 1.000 επιστολών το μήνα.
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οι πιο… επικοινωνιακοί βουλευτές μας από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο δεν ήταν απολύτως συνεπείς με την εξόφληση των λογαριασμών τους. Το 2005 το σχετικό χρέος άγγιζε τα 35 εκατ. ευρώ, «τρύπα» που ανέλαβε να ρυθμίσει ο σημερινός πρόεδρος της βουλής κ. Δ. Σιούφας. Με απόφαση που πήρε η Βουλή το Νοέμβριο του 2007, εξάλλου, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές δικαιούνται τηλεπικοινωνιακό υλικό και εξοπλισμό πληροφορικής (2 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτή, πολυμηχάνημα, συσκευή φαξ, λογισμικό
αυτοματισμού πολιτικού γραφείου, τηλεφωνικό κέντρο και δορυφορικό δέκτη) έως του ποσού των 5.500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Αναφορικά, επίσης, με τη στέγαση των εκτός Λεκανοπεδίου βουλευτών, δικαιούνται να διαμένουν σε ξενοδοχείο ή να μισθώνουν κατοικία και να λαμβάνουν ποσό 1.000 ευρώ. Κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα να απασχολεί στα γραφεία του 2 επιστημονικούς συνεργάτες, 3 αποσπασμένους υπαλλήλους από
τον δημόσιο τομέα και 1 αστυνομικό.

Σύμφωνα, δε, με τον περσινό προϋπολογισμό της Βουλής, οι μισθοί των 1.400 υπαλλήλων άγγιξαν τα 46,5 εκατ. ευρώ, οι λογαριασμοί των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ανήλθαν στα 11 εκατ. ευρώ και το κόστος μετακινήσεων στα 5 εκατ.
Το τηλεοπτικό κανάλι είχε κόστος λειτουργίας 4,5 εκατ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά: 800.000 δαπανήθηκαν για γραφική ύλη
700.000 για είδη καθαριότητας, καθώς και 180.000 για ρουχισμό.


Όλα αυτά συμβαίνουν δυστυχώς την εποχή που η ακρίβεια και η ανεργία καλπάζουν, οι μισθοί των δημοσίων υπάλληλων «παγώνουν» και οι μισθοί πείνας των 700 ευρώ δεν αυξάνονται. Όλοι πιστεύω ότι συμφωνούμε ότι οι βουλευτές μας πρέπει να αμείβονται αξιοπρεπώς και τα στοιχεία δείχνουν ακριβώς αυτό το συμπέρασμα. Όμως δεν θα έπρεπε να ισχύει το ίδιο και για τους Έλληνες φορολογούμενους των όποιων το βιοτικό επίπεδο υποβαθμίζεται συνεχώς με αριθμητική πρόοδο, τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι «εκλεκτοί» της βουλής πλουτίζουν παράνομα και παραμένουν ατιμώρητοι..

 
Top