Αναστάτωση επικρατεί στο κυβερνών κόμμα, μετά την απόφαση του Κ. Καραμανλή να «καλύψει» τους πρώην υπουργούς του, που έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου.
Σύμφωνα με φημολογία εντός της παράταξης, η κάλυψη Καραμανλή θα σταματήσει, εφόσον οι επιδόσεις του κόμματος στις ευρωεκλογές εμφανιστούν χαμηλές. Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί η κυβερνώσα παράταξη, με τον πρωθυπουργό να παρέχει κάλυψη στους Βατοπεδινούς υπουργούς του –οι οποίοι ήταν άλλωστε και οι πιο στενοί του συνεργάτες- και να απειλεί με εξοβελισμό όσους αντιδρούν στις αποφάσεις του.
Η απόφαση αυτή του κ. Καραμανλή αιφνιδίασε πολλά στελέχη της ΝΔ και κυρίως τους «αντάρτες», που στο παρελθόν είχαν εκφράσει ξεκάθαρα τη θέση τους για αποπομπή των, εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο, υπουργών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, βουλευτής της ΝΔ δηλώνει ότι «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και ο κόσμος της παράταξης, σε συντριπτικό ποσοστό, αναγνωρίζει το σκάνδαλο και ζητεί να υπάρξουν κυρώσεις. Φοβάμαι ότι το μήνυμα είναι πως τους αγνοούμε...». Άλλα κυβερνητικά στελέχη ερμηνεύουν την κίνηση Καραμανλή ως μια προσπάθεια να «αφήσει πίσω του τα σκάνδαλα», ενώ μια τρίτη άποψη λέει ότι ο πρωθυπουργός επανέφερε στο προσκήνιο το Βατοπέδι και ότι ο αποκλεισμός ή όχι των εμπλεκομένων από τις λίστες των εθνικών εκλογών θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. «Ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε καρατομήσεις, ως απάντηση ότι λάβαμε το μήνυμα...», δηλώνει υπουργός.
Πάντως η -τουλάχιστον προσωρινή- «άφεση αμαρτιών» που δίνει ο πρωθυπουργός φαίνεται να ανακουφίζει ιδιαίτερα τους εμπλεκόμενους υπουργούς, που ευελπιστούν ότι θα καταλαγιάσουν οι επιθέσεις που δέχονται πανταχόθεν. Σύμφωνα με λεγόμενα ενός από τους «επίμαχους» υπουργούς, το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ότι δεν μπορούν να «κοπούν» από τα ψηφοδέλτια όλοι οι Βατοπεδινοί, αλλά ενδεχομένως να υπάρξουν, επιλεκτικά, κάποιοι αποκλεισμοί, με πρόσχημα άλλες αιτίες και όχι το Βατοπέδι.
Με βάση όσα υποστηρίζουν, πάντως, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι Βατοπεδινοί, στους οποίους εκφράζεται ακόμη η υποστήριξη του Κ. Καραμανλή, ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία από τον Αριστοτέλη Παυλίδη, για τον οποίο ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει οριστικά ότι δεν θα συμπεριλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο της παράταξης.
Επίσης, ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος και απέναντι στους αντάρτες, οι οποίοι ενδέχεται και αυτοί να βρεθούν εκτός ψηφοδελτίου, εάν δεν σταματήσουν τη δριμεία κριτική που ασκούν.
Πηγή: Τα Νέα
 
Top