Οι γυναίκες που πρόκειται να βγουν στη σύνταξη αυτό το χρόνο στη Βρετανία αναμένεται να λάβουν τα δύο τρία της σύνταξης των ανδρών, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Περίπου τρία εκατομμύρια γυναίκες θα πάρουν σύνταξη ύψους 13671 λιρών - συμπεριλαμβανομένων των κρατικών και ιδιωτικών εισφορών - που υπολογίζεται σε 6642 λίρες λιγότερες απ’ ότι λαμβάνουν οι άνδρες συνάδελφοί τους.

Οι άδειες που παίρνουν οι εργαζόμενες γυναίκες προκειμένου να κάνουν οικογένεια και το χάσμα στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών που κάνουν την ίδια δουλειά - υπολογίζεται στο 17% - έχουν χτυπήσει τις συντάξεις, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Περίπου το ένα πέμπτο των γυναικών θα αναγκαστούν να δουλεύουν πάνω από την ηλικία των 60 χρόνων, προκειμένου να συγκεντρώσουν το συντάξιμο ποσό. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά η Karin Brown, διευθύντρια ετήσιων επιδομάτων της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας Prudential, «το χάσμα μεταξύ των φύλων έχει παγιωθεί σταθερά γιατί οι γυναίκες ιστορικά κέρδιζαν λιγότερα από τους άνδρες και ακόμα κερδίζουν γύρω στα 17% λιγότερα.

Όταν οι γυναίκες αποκτήσουν παιδιά, οι συνταξιοδοτικές τους εισφορές μειώνονται σημαντικά ή σταματάνε και οι κρατικές συντάξεις τους συχνά δέχονται πλήγμα επίσης». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο το ένα τρίτο των γυναικών που φτάνουν στην ηλικία συνταξιοδότησης έχουν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη. Μπορούν ωστόσο να εξαγοράσουν μέχρι έξι χρόνια εθνικών ασφαλιστικών εισφορών, αλλά υπό όρους και προϋποθέσεις.
 
Top