ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π. "ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ"




Εκτός από τη μη ανανέωση της συνεργασίας με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στο τελευταίο ΔΣ της ΠΑΕ αποφασίστηκε η σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 22 Ιουνίου με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία.
Για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 16 χρόνια στο τιμόνι των «ερυθρόλευκων» ο πρόεδρος του Ολυμπιακού δίνει την ευκαιρία και σε άλλους επιχειρηματίες να μπουν στο σύλλογο.
Κίνηση, πάντως, που δεν έχει καμία σχέση με το μοντέλο που υπάρχει ήδη στον Παναθηναϊκό, αλλά αποτελεί καινοτομία του κ. Κόκκαλη.
Και αυτό γιατί όσοι αποφασίσουν να επενδύσουν θα πρέπει πρώτα να περάσουν από την έγκριση του ίδιου. Δεν μπορεί δηλαδή να χτυπήσει την πόρτα του Ολυμπιακού ο καθένας, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν κάποιοι από τους νέους επενδυτές θα έχουν θέση στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ. Αυτό ίσως να εξαρτηθεί και από το ποσοστό των μετοχών που θα κατέχουν μετά την αύξηση.
Μάλιστα στο ΔΣ ο πρόεδρος του Ολυμπιακού αναφέρθηκε στην ιδέα της συμμετοχικότητας:
«Στον Παναθηναϊκό απέτυχαν γιατί μπήκαν άτομα με διαφορετική φιλοσοφία για το ποδόσφαιρο και διαφορετικές απόψεις. Εμείς δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος.
Θα μπει όποιος εγώ θέλω και συμφωνεί με τον τρόπο που σκέφτομαι εγώ για το ποδόσφαιρο» είπε χαρακτηριστικά, ενώ όπως διευκρινίστηκε αργότερα από τον διευθυντή επικοινωνίας Γιάννη Μώραλη ήδη ο Ολυμπιακός έχει αναθέσει σε εταιρεία να μελετήσει το νέο μοντέλο και να καταθέσει μέχρι τις 22 Ιουνίου τις προτάσεις της, προκειμένου εν συνεχεία να ανακοινώσει η ΠΑΕ την ονομαστική αξία της μετοχής της.
Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης για τις 22 Ιουνίου 2009 με θέματα ημερήσιας διάταξης:
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Κατάργηση δικαιώματος προτίμησης παλαιών μετόχων.

Εχει οριστεί ήδη χρηματοοικονομικός σύμβουλος προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της αύξησης αυτής» ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση του Ολυμπιακού.

Η αύξηση του Μ.Κ. είναι «αναγκαστική», καθώς αυτή τη στιγμή στην εταιρεία υπάρχει έλλειμμα 20 εκατ. ευρώ το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί προκειμένου η ομάδα να μπορεί να δώσει το «παρών» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και στο πρωτάθλημα.
Η απόφαση του Σωκράτη Κόκκαλη είναι να βγει προς διάθεση ένα ποσοστό περίπου 10% των μετοχών της ΠΑΕ (χωρίς βέβαια το δικό του να πέσει κάτω από το 51%) προκειμένου να καλυφθούν αυτά τα χρήματα από τρίτους επενδυτές, ενώ στόχος είναι η αύξηση να φτάσει ακόμα και τα 30 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε χθες, αν στο Παναθηναϊκό το 40% κοστολογήθηκε 80 εκατ. ευρώ, είναι λογικό στον Ολυμπιακό το 10% να κυμαίνεται γύρω στα 30 εκατ. ευρώ.
Είναι σαφές, πάντως, ότι στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ο κ. Κόκκαλης είναι αναγκασμένος να βάλει ο ίδιος τα χρήματα αυτά για την αύξηση.
Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος του Ολυμπιακού κατέχει το 88% των μετοχών της εταιρείας, το 10% ανήκει στον Ερασιτέχνη, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε διάφορους μικροεπενδυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι «εκλεκτοί» του Σωκράτη Κόκκαλη είναι πέντε με επτά επιχειρηματίες που ούτως ή άλλως έχει στενές σχέσεις μαζί τους, αλλά και οι ίδιοι με τον Ολυμπιακό, τον οποίο όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθούν από κοντά. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον Γιώργο Γλου, τον Νίκο Τσάκο, τον Μιχάλη Γουλανδρή, τον Ευάγγελο Μαρινάκη, που είχε ασχοληθεί ενεργά με το τμήμα βόλεϊ, ενώ συνεχίζει να βοηθά οικονομικά την ομάδα, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τι θα πράξουν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι που ήδη διοικούν το τμήμα μπάσκετ και ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Γιάννης Συγγελίδης. Επίσης ένα από τα ονόματα που ακούστηκαν χθες είναι και αυτό του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, χωρίς όμως η συμμετοχή του να θεωρείται το ίδιο πιθανή.
 
Top