Ο προστατευτικός ρόλος των δημητριακών ολικής αλέσεως

γράφει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Σταύρος Λιλόγλου


Τα δημητριακά είναι ένα σημαντικό συστατικό της καθημερινής δίαιτας και είναι κύριες πηγές διαιτητικών υδατανθράκων, φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Το σιτάρι αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης δημητριακών στην Ευρώπη και συνήθως μόνο το εσωτερικό μέρος των σπόρων, με τη μορφή εξευγενισμένου άσπρου αλευριού, χρησιμοποιείται στα ψημένα τρόφιμα, όπως το ψωμί και τα κέικ, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά πρωινού και άλλα τρόφιμα.
Εντούτοις, αυτό το πρότυπο κατανάλωσης πρέπει να επαναξιολογηθεί επειγόντως, λαμβάνοντας υπόψη πρόσφατα επιδημιολογικά ευρήματα, τα οποία παρέχουν ισχυρά στοιχεία για τον προστατευτικό ρόλο των τροφίμων ολικής αλέσεως ενάντια σε διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων, ορισμένων τύπων καρκίνου και διαβήτη τύπου 2.
Η κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως έχει συνδεθεί επίσης με χαμηλότερο σωματικό βάρος σε γυναίκες μέσης ηλικίας σε σύγκριση με εκείνες που καταναλώνουν περισσότερα επεξεργασμένα προϊόντα σιτηρών.



Έρευνα HEALTH GRAIN στην Ευρώπη

Ευρωπαίοι επιστήμονες συνεργάζονται σε ένα νέο πρόγραμμα «HEALTH GRAIN», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του 6ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι να βελτιωθεί και να ενισχυθεί η θρεπτική αξία και τα οφέλη των δημητριακών για την υγεία και να χρησιμοποιηθούν καλύτερα τα σιτηρά ολικής αλέσεως στα σύγχρονα τρόφιμα.
Το πρόγραμμα HEALTHGRAIN άρχισε το 2005 και θα μελετήσει τις προσδοκίες των καταναλωτών και την οργανοληπτική ποιότητα των βιοενεργών προϊόντων δημητριακών, θα αναπτύξει νέες τεχνολογίες για να επιτρέψει την παραγωγή τροφίμων που περιέχουν συστατικά σιτηρών που προάγουν την υγεία, όπως οι φυτικές ίνες, οι ολιγοσακχαρίτες και τα φυτοχημικά, όπως τα φυτοοιστρογόνα (lignans), οι πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά, και θα καταδείξει τη σχέση αυτών των συστατικών με την υγεία, και κυρίως με τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης αίματος και μεταβολισμού της ινσουλίνης.
 
Top