Πέντε νέες δημοσκοπήσεις, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας εδραιώνουν το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Η διαφορά, υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυμαίνεται από το 2,8% στη δημοσκόπηση της RASS για Το Παρόν έως το 5,5% στη δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή.

Στο Βαρόμετρο της Public Issue, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 26,5% έναντι 21% της ΝΔ, ενώ στην τρίτη θέση ανεβαίνει το κόμμα Οικολόγοι-Πράσινοι με 6,5%. Το ΚΚΕ προτίθενται να ψηφίσουν το 6% των ερωτηθέντων, τον ΣΥΡΙΖΑ το 5,5%, τον ΛΑΟΣ το 3% και τη Δράση το 1%. Στην παράσταση νίκης προηγείται το ΠΑΣΟΚ με 59% έναντι 20% της ΝΔ. Επίσης, το 80% των ερωτηθέντων προτίθενται να ψηφίσουν στις εκλογές (19% όχι), ενώ έξι στους δέκα εξ αυτών που δηλώνουν ότι θα απέχουν υπογραμμίζουν ότι το πράττουν για πρώτη φορά και ότι η απόφασή τους αυτή είναι απολύτως συνειδητή.

Διαφορά 4,5% υπέρ του ΠΑΣΟΚ καταγράφει η δημοσκόπηση της VPRC για την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, αλλά και αύξηση των ερωτηθέντων που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις πολιτικές των Βρυξελλών. Στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος προηγείται το ΠΑΣΟΚ με 37%, και έπονται η ΝΔ με 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 9%, το ΚΚΕ με 8, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 5% και ο ΛΑΟΣ με 5%. Το 57,7% έχει αρνητική στάση απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ (42,3% θετική) ενώ το 84% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.

Μπροστά με διαφορά 4,2% δείχνει το ΠΑΣΟΚ η δημοσκόπηση της ALCO για το Πρώτο Θέμα. Στην πρόθεση ψήφου προηγείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 29,9% έναντι 25,7% της ΝΔ, 6,4% του ΚΚΕ, 5,3% του ΣΥΡΙΖΑ, 4,3% του ΛΑΟΣ και 4,5% των Οικολόγων-Πρασίνων.

Οριακή μείωση της υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφοράς (2,8% από 3% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) και απώλειες τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφει η δημοσκόπηση της RASS για το Παρόν. Το ΠΑΣΟΚ προτιμούν το 30,5% (έναντι 33,2%) των ερωτηθέντων, τη ΝΔ το 27,7% (έναντι 30,2%), το ΚΚΕ το 8,1% (έναντι 7,6%) τον ΣΥΡΙΖΑ το 7,7% (έναντι 7,7%) το ΛΑΟΣ το 5,3% (έναντι 5%) και το κόμμα Οικολόγοι-Πράσινοι το 3,6% (έναντι 3,3%).

Τέλος, σε δημοσκόπηση της Interview για τη Μακεδονία της Κυριακής και στην εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 39,4% έναντι 36,6% της ΝΔ. Επίσης, το 85% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές ενώ ένας στους δύο τις θεωρεί εξίσου σημαντική διαδικασία με τις εθνικές εκλογές.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο
 
Top