Τον ίδιο χώρο ψηφοφόρων σκοπεύουν οι επιλογές Καραμανλή-Παπανδρέου για τα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων τους. Με το κλείσιμο της Βουλής ο πρωθυπουργός έκανε επίδειξη πυγμής για να συσπειρώσει τον σκληρό πυρήνα της ΝΔ , αλλά η κίνηση λειτούργησε σαν μπούμεραγκ στις δημοσκοπήσεις.Χρειαζόταν επειγόντως μια χειρονομία προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η επιλογή της Μαριέτας Γιαννάκου, που αποδοκιμάστηκε από την συντηρητική δεξιά κυρίως λόγω της υπόθεσης του βιβλίου ιστορίας, είναι ένα βήμα προς το κόμμάτι των «κεντρώων» ψηφοφόρων που έφεραν στην εξουσία την ΝΔ για να την δουν να επιστρέφει γρήγορα στις παλιοκομματικές πρακτικές, την κακοδιαχείρηση και τα σκάνδαλα.

Με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο Γ.Παπανδρέου προσπαθεί να χτυπήσει μ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ είναι ένα στέλεχος που αναδείχθηκε επί Παπανδρέου και δεν κουβαλάει τις αμαρτίες του παλιού ΠΑΣΟΚ ενώ το μετριοπαθές προφίλ του έλκει τους κεντρώους ψηφοφόρους. Αλλωστε ο επικεφαλής του πασοκικού ψηφοδελτίου είναι ανηψιός του πρώην υπουργού Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, που θεωρείται από τους πιο αξιόλογους πολιτικούς που ανέδειξε μεταπολεμικά ο κεντρώος χώρος.

Το κυνήγι του κέντρου έχει ως παράπλευρο στόχο και τους υποψήφιους ψηφοφόρους των Οικολόγων Πράσινων, που προέρχονται από ψηφοφόρους και των 2 κομμάτων και ιδιαίτερα από τους δυσαρεστημένους της ΝΔ, όπως έδειξε μια πρόσφατη δημοσκόπηση για λογαριασμό του Tvxs. Το διακύβευμα δεν είναι αμελητέο, καθώς μια από τις τελευταίες δημοσκόπησεις έφερε τους Οικολόγους –Πράσινους στην τρίτη θέση.

Αντίθετα ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ δείχνουν να ανησυχούν υπερβολικά για τις διαρροές προς τα «ακρα» τους. Στα αριστερά το ΚΚΕ είναι περιχαρακωμένο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανακτήσει την περσινή -δημοσκοπική- δυναμική του.

Η ΝΔ θα είχε μεγαλύτερο πρόβλημα αν ο ΛΑΟΣ είχε επιλέξει ως επικεφαλής του δικού του ψηφοδελτίου έναν σκληροπυρηνικό υποψήφιο που θα στρεφόταν εναντίον των «λαθρομεταναστών» ζητώντας την εφαρμογή του νόμου και της τάξης. Περιέργως ο Γ. Καρατζαφέρης επέλεξε την κυρία Τζαβέλα που ως προφίλ συγγενεύει περισσότερο με την Γιαννάκου παρά με τον Πλέυρη ή τον Αδωνι.

Η κίνηση Καρατζαφέρη δείχνει να ευνοεί τον Καραμανλή αλλά το κλίμα δεν είναι ώριμο για οριστικά συμπεράσματα. Αντίθετα η ρευστότητα μπορεί να εγκυμονεί εκπλήξεις που ίσως δεν μπορούν να συλλάβουν οι δημοσκοπήσεις.
ΠΗΓΗ:tvxs.gr
 
Top