Κλήσεις από τη Δημοτική Αστυνομία θα λαμβάνουν από 1η Ιουλίου όσοι δεν συμμορφωθούν στα αντικαπνιστικά μέτρα του υπουργείου Υγείας και συνεχίζουν να καπνίζουν εκεί όπου απαγορεύεται. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, οι κλήσεις θα είναι παρεμφερείς με αυτές της παράνομης στάθμευσης, που όμως θα αγγίζουν μέχρι και τα 500... ευρώ.

Όπως προκύπτει από τις τελευταίες ρυθμίσεις για τα αντικαπνιστικά μέτρα, δύο εβδομάδες πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος, από 1η Ιουλίου θα ισχύει «ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς εργασιακούς χώρους». Αυτό συνεπάγεται ότι εργαζόμενοι θα μπορούν να καπνίζουν μόνο στο... πεζοδρόμιο, αφού δεν προβλέπεται η δημιουργία καπνιστηρίων.

Τα μέτρα για τα καταστήματα

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος άνω των 70 τ.μ., όπως καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια κ.λπ., θα πρέπει να δημιουργήσουν ειδικούς χώρους για κάπνισμα, αλλιώς θα ισχύει η «ολική απαγόρευση» και, εάν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες την παραβιάσουν, θα λαμβάνουν πρόστιμα. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η επιφάνεια του ειδικού χώρου για το κάπνισμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος, ενώ θα χωρίζεται από τον υπόλοιπο χώρο με διαχωριστικό που εκτείνεται από το δάπεδο έως την κορυφή. Τα νέα μέτρα, βέβαια, κάνουν ένα μικρό «δωράκι» σε καταστήματα διασκέδασης με ζωντανή μουσική αλλά και καζίνο, εμβαδού άνω των 300 τ. μ., όπου οι ειδικοί χώροι δύνανται να φτάσουν έως και το 40% της συνολικής επιφάνειας.

Σε όλους τους χώρους καπνίσματος των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων κλ.π. πρέπει να υπάρχει ειδικό σύστημα εξαερισμού, αλλά και θάλαμος αρνητικής πίεσης, δηλαδή θα πρέπει να εγκατασταθεί ειδικός μηχανισμός που δεν θα επιτρέπει στον καπνό να μεταφέρεται στον υπόλοιπο χώρο.

Σημειώνεται ότι η είσοδος στους χώρους καπνιζόντων θα απαγορεύεται στους ανηλίκους ενώ η διάταξή τους θα είναι τέτοια ώστε οι μη καπνιστές να μην αναγκάζονται να περνούν μέσα από αυτά για να βρουν θέση. Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν μόνο για τους κλειστούς χώρους των καταστημάτων.

Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από την πλευρά του, προχωράει στην «καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους των πλοίων της ακτοπλοΐας». Έτσι, οι καπνιστές επιβάτες θα μπορούν πλέον να καπνίζουν μόνο στο κατάστρωμα, αφού το κάπνισμα θα απαγορεύεται στις εν πλω καφετέριες και τα εστιατόρια.

Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Πρόστιμα από 1.000 έως 20.000 ευρώ προβλέπει ο νόμος για όσους καταστηματάρχες δεν εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο, τα οποία θα επιβάλλονται από εκπροσώπους της Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας ή των υπαλλήλων του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας. Οι επιθεωρητές αναλαμβάνουν τον έλεγχο των εστιατορίων, καφέ και κέντρων διασκέδασης, για τα οποία προβλέπονται πρόστιμα ως και 20.000 ευρώ.

Παράλληλα, οι αστυνόμοι του Δήμου θα κόβουν κλήσεις ανάλογες με αυτές που αφορούν την παράνομη στάθμευση, αλλά, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, δεν θα είναι ανάλογος και ο τρόπος πληρωμής των προστίμων, που φτάνουν έως και 500 ευρώ για τους ανυπάκουους καπνιστές. «Ο έλεγχος των παραβάσεων θα είναι πιο αυστηρός και τα πρόστιμα θα πληρώνονται σε σύντομο χρόνο».

Σημειώνεται ότι η παραβίαση του νόμου δεν επιφέρει κυρώσεις σε βάρος των υπευθύνων λειτουργίας των καταστημάτων, εφόσον η παράβαση δεν υποδείχθηκε από πελάτη, επισκέπτη ή εργαζόμενο στο κατάστημα. Κυρώσεις δεν θα υπάρχουν, επίσης, εάν ο υπεύθυνος λειτουργίας του καταστήματος μερίμνησε για την αντιμετώπιση της παραβίασης, απομακρύνοντας τον παραβάτη ή λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα, με παράλληλη ενημέρωση των Αρχών.

Για την επιβεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή προστίμων θα λαμβάνεται υπόψη η πρόθεση των υπευθύνων της επιχείρησης να εφαρμόσουν τα μέτρα.

Αριθμός «καταγγελιών» για τους επίδοξους παραβάτες

Από τη μέρα απαγόρευσης του καπνίσματος, θα ενεργοποιηθεί τετραψήφιος αριθμός κλήσης, τον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να καλούν για να καταγγέλλουν τους παραβάτες του νόμου. Η γραμμή καταγγελιών θα «εγκαινιαστεί» σύντομα στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τέλος, από 1η Σεπτεμβρίου θα απαγορευτεί και η διαφήμιση προϊόντων καπνού, σε υπαίθριους χώρους και κινηματογράφους.

Πηγές: Ελεύθερος Τύπος, Καθημερινή, Νέα, Έθνος
 
Top