Οι πολίτες θεωρούν ότι η ΝΔ έχασε τις εκλογές λόγω σκανδάλων, λαθών και ανικανοτητας και όχι λόγω της οικονομίας ή της διεθνούς κρίσης.

Ο Καραμανλής βρίσκεται στην τρίτη θέση στις θετικές γνώμες για τους πολιτικούς αρχηγούς και η ΝΔ στην τελευταία θέση στις θετικές γνώμες για τα κόμματα.

Η δημοσκόπηση της Public Issue πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Σκάι και της Καθημερινής τις 9 έως τις 10 Ιουνίου σε δείγμα 1.052 ατόμων. Σύμφωνα με την ανάλυση του ραδιοσταθμού " το 32% απάντησε ότι ο λόγος που η ΝΔ έχασε τις ευρωεκλογές ήταν τα σκάνδαλα και διαφθορά.

Ποσοστό 28% απάντησε ότι έφταιξαν η κακή διακυβέρνηση και η λάθος πολιτική, ενώ 21% απέδωσε την ήττα σε έλλειψη κυβερνητικού έργου και ανικανότητα διακυβέρνησης. Ακολουθούν η αντιλαϊκή πολιτική (9%), η οικονομική πολιτική, η ακρίβεια και η ανεργία (9%), η γενική δυσαρέσκεια (6%), ενώ μόλις το 2% απαντά ότι η ήττα οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των ποσοστών του ΛΑΟΣ, το 47% τη θεωρεί θετική και το 44% αρνητική.

Κατά ψήφο, το 64% από όσους ψήφισαν ΝΔ στις ευρωεκλογές πιστεύει πως είναι θετική η άνοδος του ΛΑΟΣ και το 26% αρνητική, ενώ στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ 37 στους εκατό απαντούν πως είναι θετική η άνοδος του ΛΑΟΣ και 53 στους εκατό πως είναι αρνητική.

Για το 55% των ερωτηθέντων η αποχή δεν είναι τρόπος για να εκφράσει πολιτικά κάποιος αυτό που πιστεύει σε αντίθεση με το 43%.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η γνώμη των ψηφοφόρων για τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα.

Στις θετικές γνώμες προηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου, στη δεύτερη θέση είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης, στην τρίτη ο Κώστας Καραμανλής, στην τέταρτη η Αλέκα Παπαρήγα και στην πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας.

Στις θετικές γνώμες για τα κόμματα προηγείται το ΠΑΣΟΚ, στη δεύτερη θέση ο ΛΑΟΣ, στη τρίτη το ΚΚΕ στην τέταρτη ο ΣΥΡΙΖΑ και στην πέμπτη θέση η ΝΔ.
 
Top