Στο πλαίσιο των νέων μέτρων της κυβέρνησης για την «πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και των εγκληματικών ενεργειών», όλοι οι κάτοχοι καρτοκινητών θα καλούνται από εδώ και πέρα να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους, προκειμένου να έχουν σύνδεση καρτοκινητής τηλεφωνίας, έτσι ώστε οι αρχές να μπορούν να εντοπίσουν το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνσή τους.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση άμεσα, στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, οι περίπου 13,5 εκ. συνδρομητές καρτοκινητών τηλεφώνων θα πρέπει να δηλώσουν στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας τον αριθμό σύνδεσής τους και το ονοματεπώνυμό τους. Η όλη διαδικασία θα πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι θα κάνουν την αντιστοίχιση μεταξύ των κατόχων και του μοναδικού σειριακού αριθμού (κάρτα SIM) που έχει το κάθε κινητό.

Απαραίτητη θα είναι η πιστοποίηση των κατόχων, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν ταυτότητα - διαβατήριο, για τους Έλληνες υπήκοους, και πράσινη κάρτα για τους αλλοδαπούς. Οι ομογενείς θα πρέπει να υποβάλουν φωτοτυπία του ειδικού δελτίου ταυτότητας που κατέχουν, ενώ οι αλλοδαποί, προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα θα πρέπει να προσκομίζουν στις εταιρίες, εκτός από το διαβατήριο, φωτοτυπία ενός ή περισσοτέρων εκ των παρακάτω εγγράφων: δελτίο ταυτότητας αλλοδαπού, ειδικό δελτίο αιτούντος ασύλου, δελτίο ταυτότητας αλλοδαπού φυγάδα, ειδικό δελτίο υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού, πιστοποιητικό μη απέλασης κ.λπ.

Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας διαφωνούν με το συγκεκριμένο μέτρο, καθώς θεωρούν ότι τα έσοδά τους θα μειωθούν σημαντικά. Εκπρόσωποι και των τριών παρόχων δήλωσαν στον Ελεύθερο Τύπο ότι πριν από την ύπαρξη ενός κειμένου νόμου θα έπρεπε να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ), της ΑΔΑΕ, της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και άλλων αρμόδιων φορέων.

Η μεταβατική περίοδος για την «ονομαστικοποίηση» των καρτοκινητών θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουλίου του 2010.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
 
Top