ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 18/06/2009


Ολόκληρο το Λεκανοπέδιο και πιο συγκεκριμένα οι κάτοικοι του Μοσχάτου περιμένουν εδώ και πέντε χρόνια το περιβόητο οικολογικό πάρκο στην ακτή του φαληρικού όρμου, το έργο όμως παραμένει στο «θα»...

Οι εκτάσεις όπου προβλέπεται η κατασκευή του οικολογικού πάρκου, ανήκουν στην κρατική εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» η οποία χθες ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 5 Ιουλίου θα γίνει δημόσια διαβούλευση μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας www.olympicpropreties.gr και υποσχέθηκε πως μέχρι τις 15 Ιουλίου θα ανακοινώσει την τελική μορφή του πάρκου και το χρονοδιάγραμμα υλοποιησής του.

Επίσης, η εταιρεία δημοσίευσε τη μελέτη κι άλλων προβλεπόμενων έργων εκτός του οικολογικού πάρκου όπως, γήπεδα ποδοσφαίρου 5x5 και μπάσκετ, πάρκων νερού και αναψυχής, πισίνα με αμμουδιά, βοτανικό κήπο, υπαίθριο κινηματογράφο, Adventure Park, κ.α. Τις ίδιες ανακοινώσεις είχε κάνει και πέρυσι χωρίς όμως να προχωρήσει σε καμία υλοποίηση τους.

Υπάρχει κι άλλο σημαντικό πρόβλημα που ταλανίζει τις γύρω κατοικημένες περιοχές και είναι ότι κοντά στο προβλεπόμενο οικολογικό πάρκο βρίσκεται ο κυκλοφοριακός κόμβος που εγκαινίασε ο κ. Σουφλιάς εν όψη των ολυμπιακών αγώνων. Στον κόμβο αυτό δεν έχουν τοποθετηθεί ηχοπετάσματα όπως είχαν υποσχεθεί πριν πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ηχορύπανση. Ακόμη οι περιοχές αύτες με την πρώτη βροχή μετατρέπονται σε χώρος υποδοχής των μπάζων της πρωτεύουσας, οπότε υπάρχει σοβαρή μόλυνση των νερών στα κανάλια του Ιλίσου και Κηφισού.

Ο προιστάμενος Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά, μετά από διάβημα που έστειλαν οι τοπικοί φορείς (Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου, «Μεσοποταμία», Μορφωτικός Σύλλογος Νέου Φαλήρου), διέταξε πριν από ένα μήνα κατεπείγουσα προκαταρτική εξέταση κατά του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων στο οδικό έργο. Η διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ ισχυρίστηκε ότι η προθεσμία ισχύος των περιβαλλοντικών όρων αποτελεί προθεσμία για την υλοποίησή τους.

Οι κάτοικοι πάντως αγανακτισμένοι από τις κούφιες υποσχέσεις, προσέφυγαν στο Συνήγορο του Πολίτη, στο Σώμα Επιθεωρητών της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς επίσης απευθύνθηκαν μέχρι και στα αρμόδια Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενημερώνοντας τους για το πώς λειτουργεί εις βάρος της υγείας των πολιτών, ένα έργο το οποίο έχουν χρηματοδοτήσει.


Πηγή: Ελευθεροτυπία
 
Top