Η προστασία του δέρματος από τον βλαβερό ήλιο είναι βασική προτεραιότητα για τις καλοκαιρινές διακοπές ειδικά όταν το δέρμα παρουσιάζει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες ή προβλήματα.



Ακμή



Το μαύρισμα μπορεί να βελτιώνει σημαντικά την όψη του ακνεϊκού δέρματος, χωρίς όμως να αποτρέπεται η δημιουργία νέας ακμής. Επιπλέον, κάποιες δραστικές θεραπείες για την ακμή κάνουν το δέρμα ιδιαίτερα φωτοευαίσθητο και η έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή αμέσως μετά μπορεί να προκαλέσει ακόμη και έγκαυμα στο ήδη ταλαιπωρημένο ακνεϊκό δέρμα. Ο ήλιος αν και ξηραίνει επιφανειακά την επιδερμίδα, ουσιαστικά επιδεινώνει την ακμή γιατί ευνοεί την υπερέκκριση λίπους με το οποίο η επιδερμίδα προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φθορά από την ακτινοβολία.



Προσπαθήστε να εκτίθεστε με μέτρο, ακολουθώντας τις γενικές συμβουλές για την έκθεση στον ήλιο και πάντα με αντηλιακό υψηλής προστασίας. Αν είστε σε θεραπεία ή αν την τελειώσατε πρόσφατα, ζητήστε συγκεκριμένες οδηγίες από τον γιατρό σας.



Σπίλοι



Αν το δέρμα σας έχει την τάση να βγάζει σπίλους (ελιές), αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό ή ανησυχητικό. Θα πρέπει, όμως, να είστε ιδιαίτερα επιμελείς στην προστασία του και κυρίως στην παρακολούθησή του.



Επιβάλλεται ο περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο και η χρήση αντηλιακού με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας. Κυρίως όμως, συστήνεται η επίσκεψη στον δερματολόγο για μια εκτίμηση της κατάστασης, ειδικά αν έχετε παρατηρήσει πως οι σπίλοι στο σώμα σας είναι περισσότεροι φέτος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.



Μην πειράζετε το δέρμα



Είτε το πρόβλημά σας είναι η ακμή είτε οι σπίλοι, κρατήστε τα χέρια σας μακριά από τα σπυράκια και τις ελιές αντίστοιχα. Ενδεχομένως γνωρίζετε ότι όταν «πειράζετε» τα σπυράκια, υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης της επιδερμίδας. Ομοίως και για τους σπίλους, ο τραυματισμός ή η μηχανική αφαίρεσή τους μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα.



ΠΗΓΗ:zoygla.gr

 
Top