Από εβδομάδα σε εβδομάδα αναμένεται η κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας για την απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι η εναρμόνιση της Ελλάδας με τη σχετική κοινοτική οδηγία, την οδηγία 123/2006.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», η οδηγία περί απελευθέρωσης των υπηρεσιών πρόκειται να τεθεί σε πλήρη ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2010, επιτρέποντας σε πολίτες άλλων χωρών-μελών της ΕΕ να ασκούν στη χώρα μας σειρά επαγγελμάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι Δικηγόροι, Γιατροί, Χημικοί, Γεωπόνοι, Οπτικοί, Αρχιτέκτονες, Ορκωτοί ελεγκτές, Εμπορικοί πράκτορες, Ηλεκτρολόγοι, Υδραυλικοί, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Κουρείς, Κομμωτές, Λογιστές, Μηχανικοί, Μηχανολόγοι, Μαίες, Ναυπηγοί, Οδοντίατροι, Νοσηλευτές, Περιβαλλοντολόγοι, Πολεοδόμοι, Πολιτικοί Μηχανικοί, Φαρμακοποιοί, Φοροτεχνικοί, Φυσιοθεραπευτές, Πιστοποιητές - ειδικοί δοκιμών.

Μέχρι σήμερα, η χώρα μας έχει καταδικαστεί και της έχει επιβληθεί πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή απαγορεύει την είσοδο ξένων αλυσίδων οπτικών ειδών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι, στην παρούσα φάση, η απελευθέρωση δεν θα αφορά τους ξεναγούς, τους συμβολαιογράφους και τους οδηγούς ταξί.

Επίσης, η απελευθέρωση των υπηρεσιών θα γίνει τμηματικά προκειμένου να αποφευχθούν έντονες αντιδράσεις.

Πάντως, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των υπηρεσιών σε αρκετούς από τους παραπάνω κλάδους, εικάζεται οι συνθήκες στην αγορά θα εξακολουθούν να είναι ολιγοπωλιακές.

Αιτία είναι ότι, σε πολλά από τα επαγγέλματα αυτά οι τιμές θα συνεχίσουν να καθορίζονται με διοικητικές πράξεις.


Πηγή: Έθνος
 
Top