Περίπου 130.000 φορολογούμενοι, ανάμεσά τους άνεργοι και πολύτεκνοι, θα κληθούν να καταβάλουν από τέλος Ιουνίου έκτακτη εισφορά από 1.000 έως 25.000 ευρώ, σύμφωνα με νέα ρύθμιση του υφυπουργού Οικονομίας.

Πρόκειται για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που δήλωσαν όλα τα ατομικά εισοδήματά τους με αποτέλεσμα να υπερβούν το όριο των 60.000 ευρώ. Αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υφυπουργού Αντώνη Μπέζα, μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, οι οποίοι δήλωσαν όλα τα ατομικά εισοδήματά τους, ακόμη κι αυτά που απαλλάσσονται από τη φορολογία ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο με αποτέλεσμα να υπερβούν το όριο των 60.000 ευρώ, θα αναγκαστούν να καταβάλουν την έκτακτη εισφορά.

Την εισφορά θα κληθούν να πληρώσουν και άνεργοι και συνταξιούχοι, οι οποίοι εμφάνισαν για το 2007 εισοδήματα υψηλότερα των 60.000 ευρώ, επειδή εισέπραξαν μεγάλα ποσά αποζημιώσεων λόγω απολύσεων, εθελουσίας εξόδου ή επειδή έλαβαν μεγάλα ποσά εφάπαξ. Για να εξαιρεθούν, θα πρέπει να πάνε στην εφορία προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν είναι υπόχρεοι και να απαλλαγούν από τον κεφαλικό φόρο.

Σε εισφορά υπόκεινται ακόμη και τα επιδόματα τριτέκνων, πολυτέκνων και ανέργων, εφόσον τα ποσά αυτά αθροιζόμενα με άλλα εισοδήματα οδηγούν σε υπέρβαση των 60.000 ευρώ.

Επίσης, την εισφορά θα πληρώσουν και μεγαλομέτοχοι ανωνύμων εταιριών και ΕΠΕ που εισέπραξαν το 2007 υψηλά ποσά μερισμάτων, μέλη διοικητικών συμβουλίων Α.Ε. που εισέπραξαν υψηλές αμοιβές καθώς και άτομα που απέκτησαν μεγάλα ποσά κερδών το 2007 από μετοχές στο Χρηματιστήριο, μόνο όμως εφόσον δήλωσαν τα εισοδήματά τους αυτά (δεν είναι υποχρεωμένοι από τη νομοθεσία να τα δηλώσουν).

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ακόμα ότι οι προσφυγές κατά της εισφοράς δεν αναστέλλουν την υποχρέωση πληρωμής της ενώ εξαιρούνται από την εισφορά όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το καθαρό εισόδημα από όλες τις κατηγορίες καθώς και το τεκμαρτό εισόδημα που υπερβαίνει το 20% του εισοδήματος που δηλώθηκε και η συνολική τεκμαρτή δαπάνη εφόσον δεν έχει καλυφθεί από τον φορολογούμενο.
Πηγές: Ελεύθερος Τύπος, Έθνος
 
Top