Αν αυτό ήταν το πρώτο δείγμα του Ολυμπιακού του Ερνέστο Βαλβέρδε, τότε ας περιμένουμε εκπληκτικά πράγματα από τον Θρύλο την φετινή περίοδο. Εστώ και αν δεν υπάρχει Ευρώπη... Όταν οι ερυθρόλευκοι έβαλαν πραγματικά την μπάλα κάτω, έκαναν τη Ρόμα του αλατιού και της έδωσαν να καταλάβει για τα καλά τι σημαίνει "Γ. Καραϊσκάκης" και Πειραιάς. Ακόμα και με τους μικρούς ήταν σούπερ η ομαδάρα που φτιάχνει ο 46χρονος Βάσκος, αφού σκόρπισε το συγκρότημα του Κλαούντιο Ρανιέρι, που περίμενε καρτερικά το τελευταίο σφύριγμα του Μιχάλη Κουκουλάκη.

Περίπου 25.000 ερυθρόλευκοι φίλαθλοι είδαν από κοντά τον Ολυμπιακό να συντρίβει τη Ρόμα με 5-1 στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Φιλικό-"ξεφιλικό", η δευτεραθλήτρια Ιταλίας αποχώρησε με πέντε μπαλάκια από το Φάληρο! Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, στο ανεπίσημο ντεμπούτο του, ενέπνευσε κόσμο και παίκτες, με την πειραϊκή ομάδα να αφήνει ωραία δείγματα πάνω στο χορτάρι, έστω κι αν χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά. Πολύ καλή κυκλοφορία μπάλας, πρέσινγκ "μέχρι θανάτου", που οδήγησαν τους τους ερυθρόλευκους σε πολλά κλεψίματα και αμέτρητες επιθετικές προσπάθειες.

Το τελικό 5-1 τα λέει όλα. Ο Θρύλος ήταν... καύσωνας (όπως και ο καιρός) και έριξε στα σχοινιά τους άτυχους Ρωμαίους και δεν τους λυπήθηκε. Οι Ιμπαγάσα (6'), Ντουντού (51'), Μήτρογλου (60'), Φετφατζίδης (78') και Σοϊλέδης (84') σημείωσαν τα γκολ της επιβλητικής νίκης. Με τον "μαέστρο" Αριέλ Ιμπαγάσα να έχει ένα γκολ και μία ασίστ (και να οργιάζει γενικότερα στον αγωνιστικό χώρο), τον Άλμπερτ Ριέρα να έχει λίγες, αλλά καλές στιγμές, οι ερυθρόλευκοι έδειξαν πως βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Σαφώς θα γίνουν μεταγραφές, αλλά για τον τομέα αυτό είναι υπεύθυνοι ο προπονητής με τη διοίκηση.

Εξαιρετικές εντυπώσεις, σε υψηλό επίπεδο, άφησε ο αριστεροπόδαρος στόπερ Γιάννης Ποτουρίδης από την ομάδα Νέων του Ολυμπιακού. Πριν από την έναρξη της φιλικής αναμέτρησης αποθεώθηκε τόσο ο Ερνέστο Βαλβέρδε και όσο ο Άλμπερτ Ριέρα, ενώ αποδοκιμάστηκαν έντονα οι Ντιόγκο Λουίς Σάντο και Έντσο Μαρέσκα. Πριν από τη σέντρα, ο Ευάγγελος Μαρινάκης βράβευσε τον γενικό διευθυντή της Ρόμα, Τζιάν Πάολο Μοντάλι, για την προσφορά στον πειραϊκό σύλλογο (στο τμήμα βόλεϊ).

Ο αγώνας

Στο πρώτο του παιχνίδι στον ερυθρόλευκο πάγκο, έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο, ο Ερνέστο Βαλβέρδε παρέταξε τον Ολυμπιακό με το αγαπημένο του 4-4-1-1. Κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Νικοπολίδης. Ο Γκαλίτσιος κάλυψε το δεξί άκρο της άμυνας, ο Ραούλ Μπράβο το αριστερό και οι Μοδέστο, Ποτουρίδης αποτέλεσαν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Οι Ντουντού και Μαρέσκα σύνθεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων, ο Όσκαρ αγωνίστηκε δεξιά στη μεσαία γραμμή, ο Ριέρα αριστερά και ο Ιμπαγάσα σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Ντιόγκο.

Μέσα στο κατακαλόκαιρο, ο κόσμος του Ολυμπιακού έδωσε βροντερό "παρών" στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", στην πρεμιέρα των Ερνέστο Βαλβέρδε και Άλμπερτ Ριέρα. Οι φίλαθλοι της πειραϊκής ομάδας, περίπου 25.000, αποθέωσαν τον Ισπανό προπονητή, ο οποίος στη δεύτερη θητεία του στην ομάδα, γνώρισε την αποθέωση σε ολόκληρη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Ο 46άχρονος τεχνικός έχει πολλή δουλειά μπροστά του για να εφαρμόσει τον τρόπο παιχνιδιού που επιθυμεί στους ερυθρόλευκους.

Πάντως, κάποια στοιχεία που θέλει να "περάσει" στην ομάδα έγιναν αντιληπτά από το πρώτο ημίχρονο του φιλικού αγώνα με τη Ρόμα. Όπως και στο πρώτο προπονητικό του πέρασμα, έτσι και τώρα, επιθυμεί οι παίκτες του να μαρκάρουν από την επίθεση. Σε ορισμένες στιγμές της αναμέτρησης, η πίεση αυτή απέδωσε καρπούς: οι αμυντικοί της Ρόμα υπέπεσαν σε λάθη, ενώ στη φάση του 38' ο Ολυμπιακός έφτασε μία ανάσα από το γκολ. Ο Ραούλ Μπράβο έκλεψε την μπάλα στο ύψος της μεσαίας γραμμής, "έσπασε" την μπάλα στον Ντιόγκο, ο οποίος σούταρε με το δεξί μέσα από την περιοχή, αλλά ο Λόμποντ έδιωξε σε κόρνερ.

Οι ερυθρόλευκοι είχαν καλή εκκίνηση στον αγώνα. Με καλή κυκλοφορία μπάλας, πίεση ψηλά και την ώθηση που δίνει ο μοναδικός κόσμος της ομάδας. Ο Αριέλ Ιμπαγάσα χρειάστηκε μόλις έξι λεπτά για να δείξει την κλάση του. Ο Αργεντινός επιτελικός μέσος δέχθηκε πάσα από τον Όσκαρ, που εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά, στη συνέχεια έκανε εκπληκτικό κόψιμο, μπήκε στην περιοχή, σούταρε με το αριστερό και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Λόμποντ. Η μπάλα κτύπησε αρχικά στο πόδι του Ταντέι και άλλαξε λίγο πορεία, ξεγελώντας τον τερματοφύλακα της Ρόμα. Ο 34άχρονος άσος αφιέρωσε στους φιλάθλους του Ολυμπιακού το τέρμα που σημείωσε, κάνοντας χαρακτηριστική κίνηση προς το πέταλο των οργανωμένων οπαδών της Θύρας 7.

Από το πουθενά, οι "τζαλορόσι" ισοφάρισαν στο 11', εκμεταλλευόμενοι μία αμυντική αδράνεια των γηπεδούχων. Ο Τότι πάσαρε κάθετα στην πλάτη της ερυθρόλευκης άμυνας, ο Ραούλ Μπράβο δεν συνεννοήθηκε σωστά με τον Νικοπολίδη για το ποιος θα "καθαρίσει" τη φάση και ο Μενέζ με δεξί σουτ από το ύψος του πέναλτι ισοφάρισε σε 1-1. Γενικότερα, πάντως, αδράνησε η τετράδα της άμυνας, καθώς δεν έπαιξε αποτελεσματικά το τεχνητό οφσάιντ. Η Ρόμα στάθηκε τυχερή και ισοφάρισε σε μία ανύποπτη φάση.

Με την έναρξη της επανάληψης, ο Βαλβέρδε πραγματοποίησε πέντε αλλαγές. Ο Πάρντο πήρε τη θέση του Νικοπολίδη, ο Μήτρογλου του Ντιόγκο, ο Ζαϊρί του Όσκαρ, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος του Γκαλίτσιου και ο Γιάννης Παπαδόπουλος του Μαρέσκα. Η διάταξη 4-4-1-1 παρέμεινε, με τον Μοδέστο να μετατοπίζεται στο δεξί άκρο της άμυνας. Η Ρόμα έκανε και αυτή τις αλλαγές της και μπήκε δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο με δύο οριζόντια δοκάρια σε διάστημα δύο λεπτών. Στο 47' με ψηλοκρεμαστό πλασέ του Κασέτι και στο 49' με κοντινή κεφαλιά του Αντριάνο. Ο Ολυμπιακός, όμως, ήταν αυτός που στο 51' έκανε το 2-1! Ο Αργεντινός "μαέστρος" με σέντρα ακριβείας από τα δεξιά βρήκε τον Ντουντού, ο οποίος ανενόχλητος από το ύψος της μικρής περιοχής έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στην αριστερή γωνία της εστίας του Ντόνι. Μέγας μπαλαδόρος ο Ιμπαγάσα, θα κάνει "παπάδες" τη φετινή σεζόν! Ο Αργεντινός γνώρισε την αποθέωση στο 58', όταν έγινε αλλαγή από τον Φετφατζίδη. Στο ίδιο λεπτό, ο Σοϊλέδης αντικατέστησε τον Ριέρα, ο οποίος επίσης αποθεώθηκε.

Ο Βαλβέρδε έκανε γρήγορα επτά αλλαγές στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά ο Ολυμπιακός έβγαζε ωραία πράγματα μέσα στο γήπεδο. Η πίεση παρέμενε ασφυκτική σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του αγωνιστικού χώρου, οι ερυθρόλευκοι έτρεχαν κάτω-πάνω στο χορτάρι και φυσιολογικά ήρθε το 3-1 στο 60'! Ο Ζαϊρί με μία σέντρα από τις "σπεσιαλιτέ" του, από τα δεξιά, τροφοδότησε τον Μήτρογλου, ο οποίος με αριστερό πλασέ από το ύψος της μικρής περιοχής "έγραψε" το 3-1, μέσα σε αποθέωση. Στο 66', η Ρόμα έχασε κλασική ευκαιρία με τον Πιτ, ο οποίος έστειλε την μπάλα άουτ από θέση βολής, ύστερα από λάθος γύρισμα του Ζαϊρί.

Οι ερυθρόλευκοι δεν χαλάρωσαν και είχαν δύο-τρεις καλές στιγμές προκειμένου να ανεβάσουν το δείκτη του σκορ ακόμα περισσότερο με τους Ζαϊρί (74') και Ντουντού (75'). Στο 75', ο Βασιλόγιαννης πήρε τη θέση του Ποτουρίδη. Στο 78', ο Φετφατζίδης έκανε το 4-1. Ο 20άχρονος βραχύσωμος μέσος έγινε αποδέκτης της μπάλας από τον Ζαϊρί και με αριστερό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής διαμόρφωσε το 4-1. Ο Ολυμπιακός δεν έκοβε ρυθμό με τίποτα (!) και στο 84' ο Σοϊλέδης με αριστερό σουτ μέσα από την περιοχή έκανε το 5-1, μετά την παράλληλη μπαλιά από τα δεξιά του Μοδέστο. Ο Θρύλος έκανε με τα κρεμμυδάκια τη δευτεραθλήτρια Ιταλίας! Προς το τέλος του αγώνα, οι Ρωμαίοι - μην αντέχοντας το νυχτερινό γλέντι από τον Ολυμπιακό - προσπάθησαν να εκνευρίσουν τους παικταράδες του Βαλβέρδε. Στο 88', ο Βάντερσον πήρε τη θέση του Μήτρογλου.
Το τελικό 5-1 τα ΛΕΕΙ ΟΛΑ!
redplanet
 
Top