
Της Δήμητρας Αγκαθίδου,
Καθαριότητα όμως είναι πολλά περισσότερα όπως η εικόνα των κάδων και των καλαθιών, τα αρώματα της πόλης και γενικότερα μια εικόνα νοικοκυροσύνης στους δρόμους ,στα πεζοδρόμια ,στα πάρκα στους ελεύθερους χώρους .
Αυτό όμως που αντικρίζουμε μόλις βγούμε στο δρόμο είναι:
Ακαλαίσθητοι ,ξεχαρβαλωμένοι, βρώμικοι κάδοι ,συχνά ξέχειλοι από λογής αντικείμενα και σκουπίδια ,να στριμώχνονται ανάμεσα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, περίπτερα και μηχανάκια ,να μετακινούνται σε διάφορες κατευθύνσεις, κατά βούληση του καθενός , ενώ ταυτόχρονα τους σκαλίζουν εξαθλιωμένα τετράποδα (πολλές φορές ακόμη και ποντίκια). Οι ίδιοι άθλιοι κάδοι βρίσκονται μπροστά σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και σε πρόσφατα αναπλασμένες περιοχές και πεζοδρόμια της πόλης.
Νερά από φρεάτια μπαλκονιών τρέχουν όλη μέρα σε κάθε δρόμο και πεζοδρόμιο.
Δυσάρεστες οσμές δημιουργούν αποστροφή στους περαστικούς.
Ακόμη και οι κάδοι ανακύκλωσης παρουσιάζουν αποκρουστική εικόνα.
Είναι λοιπόν προφανές ότι το σύστημα προσωρινής αποθήκευσης και αποκομιδής των οικιακών απορριμμάτων που επί 20ετία εφαρμόζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι το ενδεδειγμένο για μια σύγχρονη μεγαλούπολη.
Η Διοίκηση θα έπρεπε ,εδώ και χρόνια ,να έχει αναζητήσει και εφαρμόσει ένα σύγχρονο σύστημα προσωρινής αποθήκευσης και αποκομιδής των απορριμμάτων που θα προστατεύει την δημόσια υγεία χωρίς επιβαρύνει αισθητικά το αστικό περιβάλλον, θα είναι απρόσιτο στα ζώα, θα καθιστά υπεύθυνους τους πολίτες , θα ενθαρρύνει τα νοικοκυριά για την μείωση των απορριμμάτων που παράγουν, θα ενισχύει την ανακύκλωση και θα εξοικονομεί χρήματα και ενέργεια προς όφελος όλων.
Η καθαριότητα της πόλης είναι και η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κάποιος που επισκέπτεται μια πόλη.
Δυστυχώς δεν πρόσεξαν καν το νέο μας Δημαρχείο !