γράφει ο Σταύρος Λιλόγλου*
Δυο φορές τον χρόνο εορτάζει πανηγυρικά η Εκκλησία μας τον Τίμιον Σταυρόν.
Μια για την ανεύρεση του την 6ην Μαρτίου του 326 μ.Χ. και μία κατά την Ύψωση του την 14ην Σεπτεμβρίου, στα εγκαίνια του Ναού της Αναστάσεως, που υπάρχει μέχρι σήμερα.
Η ανεύρεση και ύψωση του Τιμίου Σταυρού, έγινε με τρόπον θαυμαστόν από την Αγίαν Ελένην την Ισαπόστολον, που είχε μεταβή για προσκύνηση στους Άγιους Τόπους και με την εντολήν του γιου της αυτοκράτορας Κωνσταντίνου να βρει τον .....
Τίμιον Σταυρόν, τον οποίον είχαν εξαφανίσει οι Ιουδαίοι και οι ειδωλολάτρες.
Είχαν ρίξει και τους τρείς σταυρούς σε έναν βαθύ λάκκον και τον σκέπασαν με χώματα και πέτρες και πολλά σκουπίδια. Εκεί έμεινε ο Τίμιος Σταυρός για περισσότερα από τριακόσια χρόνια.
Όταν η Αγία Ελένη με τους συνοδούς της άρχισε τις έρευνες, μια νεαρή Εβραιοπούλα οδήγησε την Βασιλομήτορα στον Ιούδα, πού έμενε στα Ιεροσόλυμα, διότι εκείνος εγνώριζε από τους παλαιοτέρους την τοποθεσία, όπου είχαν ρίξει τους τρεις σταυρούς.

Η παράδοση του ξύλου του τίμιου Σταυρού

Το Τίμιο Ξύλο αποτελείται από κέδρο, πεύκο και κυπαρίσσι, το οποίο οι προσκυνητές των Αγίων Τόπων, το συναντούν και στις δύο μορφές του: την φυσική σαν δέντρο και στον Ι.Ν. της Αναστάσεως, σαν προσκύνημα, το εμποτισμένο Τίμιο Ξύλο, με τις θείες ρανίδες αίματος Του Σταυρωθέντος Χριστού.

Την εποχή του Σολομώντα, κόπηκαν ξύλα από όλη την περιοχή μαζί με πολλά κλαδιά αυτού του τρίκλωνου δέντρου, για να κατασκευαστεί με διαταγή του, η σκεπή του γνωστού ναού του Σολομώντα. Οι μάστορες όμως, όπως και να έβαζαν το συγκεκριμμένο ξύλο, δεν ταίριαζε στην σκεπή, και για την αιτία αυτή, ονομάσθηκε από τους εργάτες, άτιμο. Έτσι οι Ιουδαίοι, ξεχνώντας (ως συνήθως), την ίδια τους την παράδοση, όταν φώναζαν να σταυρωθεί ο Κύριος, διάλεξαν τον ατιμωτικό δια σταυρού θάνατο και μάλιστα, στο άτιμο για αυτούς, ξύλο.
ΠΗΓΗ:sof57sofia.spaces.live.com

Ο Σταύρος Λιλόγλου είναι καθηγητής φυσικής Αγωγής
και έχει διατελέσει άμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης του Παν/μιου Αθηνών και προπονητής των τμημάτων υποδομής καλαθοσφαίρισης του Ολυμπιακού Πειραιά.
Είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ,
με τον Συνδυασμό της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών "ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ", με υποψήφιο Δημαρχο τον Λουκά Τζανή
 
Top