Σαν σήμερα, 10 Μαρτίου 1925, από τη συγχώνευση δύο πειραϊκών σωματείων, του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς (Πειραϊκός Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς, ιδρύθηκε ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς. Ο δημοφιλέστερος και λαοφιλέστερος ελληνικός σύλλογος.
Το όνομα Ολυμπιακός το εμπνεύστηκε ο πρώτος αντιπρόεδρος του συλλόγου, Νότης Καμπέρος, δίνοντας τέλος στις διαφωνίες, που είχαν προκύψει. Ο Μιχάλης Μανούσκος πρόσθεσε το Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς και ο τίτλος ψηφίστηκε ομόφωνα. Το όνομα του νέου συλλόγου επιλέχθηκε ώστε να υποδηλώνει το πάθος, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, τη δίκαιη νίκη, έννοιες που περικλείονται στο λεγόμενο ολυμπιακό ιδεώδες και αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα των ανθρώπων που κατοικούσαν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ένα κέντρο με εμπόρους, εργάτες, νησιώτες, ναυτικούς και μετανάστες από την Μικρά Ασία. Υπό το σκεπτικό αυτό επιλέχθηκε και ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος ως έμβλημα, με χρώματα το κόκκινο (για το πάθος) και το λευκό (για την αγνότητα).



Τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Οθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγγόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.


Εκτός από τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο (ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος), επιφανείς παράγοντες του Πειραιά στήριξαν έμπρακτα την ίδρυση του Ολυμπιακού, έχοντας ως σκοπό να δημιουργήσουν ένα ισχυρό αθλητικό σωματείο. Μεταξύ άλλων, ενεργή συμμετοχή είχαν οι Μιχάλης Μανούσκος, βιομήχανος της πόλης, ο Νότης Καμπέρος, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο Σταύρος Μαραγκουδάκης, διευθυντής του Ταχυδρομείου, ο Νίκος Ανδρόνικος, έμπορος, ο Δημήτρης Σκλιάς, αξιωματικός του Στρατού, ο Νικόλαος Ζαχαρίας, δικηγόρος, ο Αθανάσιος Μέρμηγκας, συμβολαιογράφος, ο Ιωάννης Κεκκές, χρηματομεσίτης και όλη η οικογένεια των Ανδριανόπουλων.



Το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία του Ολυμπιακού ήταν ένα φιλικό απέναντι στην ομάδα ενός γαλλικού καταδρομικού που ονομαζόταν "ΖΑΝ ΝΤΑΡΚ". Έξι χρόνια μετά την ίδρυσή της, η νέα ομάδα του Πειραιά κατέκτησε το πρώτο Πρωτάθλημα και ακολούθησαν πολλοί τίτλοι, με αποτέλεσμα να ονομαστεί από φίλους και αντιπάλους "Θρύλος".

Περιλαμβάνει τμήματα για 16 Ολυμπιακά τμήματα: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, στίβος, κολύμβηση, πυγμαχία, άρση βαρών, ιστιοπλοΐα, πάλη, τένις, σκοποβολή, καταδύσεις, κωπηλασία, κανόε καγιάκ - καγιάκ σλάλομ και επιτραπέζια αντισφαίριση.

Τμήματα του συλλόγου υπήρξαν παλαιότερα η ενόργανη γυμναστική, η ξιφασκία, η ποδηλασία, το χάντμπολ, το σκάκι και το γυναικείο μπάσκετ, αλλά πλέον δεν υφίστανται. Έχει κατακτήσει εκατοντάδες τίτλους σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο.



ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Σ.Φ.Π.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
39 Πρωταθλήματα Ελλάδος
25 Κύπελλα Ελλάδος
4 Σούπερ Καπ Ελλάδος
1 Βαλκανικό Κύπελλο

ΜΠΑΣΚΕΤ
10 Πρωταθλήματα Ελλάδας
9 Κύπελλα Ελλάδας
2 Πρωταθλήματα Ευρώπης (Ευρωλίγκα)
3 Πρωταθλήματα γυναικών

ΒΟΛΕΪ
25 Πρωταθλήματα Ελλάδας
12 Κύπελλα Ελλάδας
1 Λιγκ Καπ
2 Σούπερ Καπ Ελλάδας
1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης
1 Top Teams Cup
2 Κύπελλα Ελλάδας Γυναικών

ΠΟΛΟ
26 Πρωταθλήματα Ελλάδος
14 Κύπελλα Ελλάδας
2 Σούπερ Καπ Ελλάδας
1 Πρωτάθλημα Ευρώπης
1 Σούπερ Καπ Ευρώπης
4 Πρωταθλήματα Ελλάδας (Γυναικών)

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
53 Πρωταθλήματα Ελλάδας Open
4 Διασυλλογικά Κύπελλα Ελλάδος
1 Ανοιχτής θάλασσας

ΣΤΙΒΟΣ
Το τμήμα στίβου του Ολυμπιακού ιδρύθηκε το 1927 και έχει αναδείξει Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους Πρωταθλητές, Πρωταθλητές Ευρώπης, Μεσογειονίκες, Βαλκανιονίκες και εκατοντάδες Πανελληνιονίκες στα ανοιχτά και κλειστά πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου.
7 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ανοιχτού Στίβου
4 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κλειστού Στίβου
1 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου (Γυναικών)
12 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ανωμάλου δρόμου
1 Πανελλήνιο Διασυλλογικό Ανδρών

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
1 Πανελλήνιο πρωτάθλημα ομαδικής βαθμολογίας

ΠΑΛΗ
2 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ελληνορωμαϊκής
1 Ευρωπαϊκό Κύπελλο Cela Cup

ΠΥΓΜΑΧΙΑ
2 Πρωταθλήματα Ελλάδας
1 Πρωτάθλημα Ελλάδας Γυναικών

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
1 Πρωτάθλημα Ελλάδας

ΠΙΓΚ ΠΟΓΚ
10 Πρωταθλήματα Ελλάδας
5 Κύπελλα Ελλάδας
18 Πρωταθλήματα Γυναικών
11 Κύπελλα Γυναικών

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ - (Δεν υφίσταται πλέον)
1 Πρωτάθλημα Ελλάδας

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
Το τμήμα ξεκίνησε την δραστηριότητά του το 1960 και συμμετέχει και στις τρεις κατηγορίες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος (Α΄, Β΄, Γ΄ ) όπου έχει κατακτήσει την τρίτη θέση στα Πανελλήνια πρωταθλήματα ανδρών τις χρονιές 1995, 1996, 1997, 1998. Το 2000 εντάχθηκε στον σύλλογο η πρώτη γυναίκα - αθλήτρια, η Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, Γιάννα Χατζηϊωάννου. Το 2009 ο Ολυμπιακός είχε μια τρίτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, επιτυχίες στα περιφερειακά και στις κατηγορίες εφήβων, παίδων.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
Το τμήμα της Κωπηλασίας ιδρύθηκε το 1927, έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες και διακρίσεις σε Πανελλήνια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, ενώ οι μισοί σχεδόν αθλητές του στελεχώνουν την Εθνική ομάδα. Στις τάξεις του έχει κορυφαίους αθλητές όπως ο Γιάννης Χρήστου, ο Βασίλης Πολύμερος και ο Νίκος Σκιαθίτης, αλλά και Χρυσή Μπισκιτζή, η οποία αποχώρησε πρόσφατα από τη δράση.

ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ
Το τμήμα ιδρύθηκε το 1987. Κύριος εμπνευστής της προσπάθειας να ξεκινήσει το Kανόε Καγιάκ στην Ελλάδα ήταν ο παλιός έφορος του Ολυμπιακού, Γιώργος Μοναχός. Αλλωστε τα πρώτα σκάφη που έφτασαν στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν στον Ολυμπιακό. Στο 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Flatwater οι αθλητές του κατακτούν χρυσά μετάλλιά στις κατηγορίες που αγωνίστηκαν. Την περίοδο 1988 - 1992 ο Ολυμπιακός σάρωνε τα πρωταθλήματα στην Ελλάδα, ενώ ανέδειξε πολλούς Βαλκανιονίκες. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να πλαισιώνει την εθνική ομάδα με αθλητές, οι οποίοι έχουν να επιδείξουν διακρίσεις τόσο από τα πανελλήνια πρωταθλήματα όσο και από της διάφορες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
Το τμήμα ιδρύθηκε το 1958 και το 2004, όταν και δραστηριοποιήθηκε εκ νέου, απαριθμούσε 17 αθλητές. Στον σύλλογο έρχονται μεγάλα ονόματα του χώρου, με εξέχουσες μορφές τον Γιώργο Σαλαβαντάκη και την Άγη Κασούμη.

ΤΕΝΙΣ
Το τμήμα ιδρύθηκε το 1998 με προπονητή τον Κώστα Σπανό και είναι το νεότερο τμήμα του συλλόγου. Αρχικά στελεχώθηκε από 20 αθλητές, αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 6 - 19 ετών και σημείωσε πολλές διακρίσεις στις μικρές κατηγορίες (παίδων - εφήβων).

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - (Δεν υφίσταται πλέον)
Το τμήμα ιδρύθηκε το 1991, η δραστηριότητά του σταμάτησε λίγο αργότερα, λόγω έλλειψης γηπέδου. Την σεζόν 1993 - 1994 η ομάδα δέχεται την πρόταση του κ. Κανώνη, προέδρου του Ολυμπιακού Κερατσινίου για συγχώνευση. Το 1995 κερδίζει την άνοδο στην Α1 κατηγορία, αλλά διαφωνίες ανάμεσα στον Ερασιτέχνη και στον κ. Κανώνη, έφεραν σύντομα την διάλυση της ομάδας.

ΞΙΦΑΣΚΙΑ - (Δεν υφίσταται πλέον)
Το 1926 ο Ολυμπιακός ίδρυσε το οπλομαχητικό τμήμα, με δάσκαλο τον Ιταλό προπονητή Αρθούρο Τσερένσκι. Το 1973 η νεοσυσταθείσα τότε ομοσπονδία οπλομαχίας απέστειλε έγγραφα σε αρκετούς συλλόγους, ανάμεσά τους και στον Ολυμπιακό για καλλιέργεια του αθλήματος, αλλά οι ερυθρόλευκοι δεν είδαν θετικά την επαναδημιουργία του τμήματος.

ΣΚΑΚΙ - (Δεν υφίσταται πλέον)
Το 1925 το μέλος της διοίκησης Τερζάκης σε γενική συνέλευση του συλλόγου πρότεινε την δημιουργία του τμήματος, αλλά η πλειοψηφία των μελών δεν συμφώνησε. Παρ’ όλα αυτά ο Τερζάκης συνέχισε την προσπάθεια και στελέχωσε το τμήμα με 3-4 σκακιστές, αλλά δεν κατάφερε να ορθοποδήσει. Στις αρχές της δεκαετίας του `70, το τμήμα επανεμφανίζεται και το 1972 παίρνει μέρος στο κύπελλο Ελλάδας.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ - (Δεν υφίσταται πλέον)

Το 1930 ο σύλλογος διατηρούσε και τμήμα ποδηλασίας με έφορο τον Ι. Παούρη και τo 1966 πήρε μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που έγινε στη Ρόδο.
 


www.sport.gr/
 
Top