Ο ορατός κίνδυνος μιας γενικευμένης «στάσης πληρωμών» από την πλευρά των πολιτών ανησυχεί έντονα την κυβέρνηση, καθώς αντιλαμβάνονται ότι σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι συνέπειες θα είναι ανεξέλεγκτες. Τα δημόσια έσοδα θα καταρρεύσουν, το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα τιναχτεί στον αέρα και η χώρα θα βρεθεί μπροστά σ’ ένα δραματικό αδιέξοδο. Αφού, πέραν των άλλων, θα έχει να αντιμετωπίσει και τις εκβιαστικές πιέσεις των δανειστών, που θα ζητούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να κλείσει η «μαύρη τρύπα».
Το πρόβλημα είχε αρχίσει να γίνεται αισθητό από τα μέσα του 2012, επιδεινώθηκε προϊόντος του χρόνου και κορυφώθηκε το πρώτο δίμηνο του 2013. Η σημαντική υστέρηση στα έσοδα σήμανε τον «κώδωνα του κινδύνου» στο υπουργείο Οικονομικών, η ηγεσία του οποίου κάλυψε το «κενό» με προσωρινού χαρακτήρα μέτρα, ούτως ώστε να αποφύγει τις επικρίσεις της «τρόικας». Τα συγκεκριμένα «τρικ» ωστόσο δεν μπορούν να επαναληφθούν, γεγονός που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών. Συνέπεια αυτού του εκνευρισμού είναι οι σπασμωδικές κινήσεις των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας σε βάρος χιλιάδων φορολογουμένων που αδυνατούν ή δεν καταβάλλουν τους φόρους. Η «επιχείρηση» απέδωσε καρπούς, καθώς μεγάλος αριθμός πολιτών, υπό την απειλή της φυλάκισης, έσπευσε να εξοφλήσει μέρος των οφειλών του προς τις εφορίες.
Ωστόσο τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά...

που προσδοκούσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που δεν έχει να κάνει με την άρνηση, αλλά με την αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.
Έπειτα από μια τριετία αλλεπάλληλων περικοπών και φοροεπιβαρύνσεων, μεγάλος αριθμός πολιτών είτε δυσκολεύεται να πληρώσει φόρους ή «χαράτσια», είτε έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο και αδυνατεί να καταβάλει ακόμη και μέρος των δόσεων. Τα προβλήματα θα γίνουν ακόμη πιο έντονα εντός του 2013 για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, αφού με το νέο φορολογικό θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη περισσότερους φόρους. Παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να καταβάλουν το 2011 το τέλος για το 2010, ενώ θα ακολουθήσει αυτό για το 2012. Κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για τον τρόπο που μπορεί να αντιδράσουν οι πολίτες πάνω στην απόγνωσή τους. Όσο για την απειλή των αυστηρών κυρώσεων (φυλάκιση) που επισείει κάθε τόσο το υπουργείο Οικονομικών, οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι «αν ο άλλος δεν έχει να πληρώσει, όσο και να τον τρομοκρατείς, δεν πρόκειται να πληρώσει». Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολίτες, μεταφέρουν στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου την αγωνία, μαζί και την απόγνωσή τους. «Ο κόσμος αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης και το τελευταίο που σκέφτεται να πληρώσει είναι τους φόρους και τα χαράτσια» τονίζουν, ενώ στρέφουν τα «πυρά» τους κατά της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, που «αντί να πιάνει τους μεγαλοφοροφυγάδες, τρομοκρατεί μισθωτούς και συνταξιούχους».
Οι βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί σκληρά με την «τρόικα», ώστε να επιτύχει μια ρύθμιση που θα ανακουφίσει τους πολίτες και θα τους δώσει τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο με μεγαλύτερη άνεση χρόνου και χωρίς την απειλή των δικαστικών μέτρων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, ωστόσο, εμφανίζονται αμετακίνητοι, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης στάσης πληρωμών από πλευράς πολιτών. 

 
Top