Επιστολή Σωματείου "Τρίαινα" προς τον Πρωθυπουργό

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
---------------------------------------------------------

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι 1100 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με μονομερή απόφαση της εργοδοσίας τέθηκαν από 18 Απριλίου 2012 και μέχρι 31 Μαρτίου 2013 σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, διάρκειας μιας ημέρας την εβδομάδα!!!.

Για ένδεκα μέχρις στιγμής ολόκληρους μήνες, με μονομερή απόφαση της εργοδοσίας, οι χίλιοι και πλέον εργαζόμενοι του Ναυπηγείου έχουμε καταδικαστεί στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση.

Μας έχει επιβληθεί να συντηρούμε τις οικογένειές μας με ένα ημερομίσθιο την εβδομάδα, με τέσσερα ημερομίσθια το μήνα!

Μάλιστα δε, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε πληρωθεί ούτε για την μία αυτή ημέρα. Από 16 Απριλίου 2012 δεν μας έχει καταβάλει ούτε ευρώ.

Με το εξοντωτικό και απάνθρωπο αυτό μέτρο, η εργοδοσία μας χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους ως ομήρους στις διαφορές που έχει με το ελληνικό δημόσιο (πολεμικό ναυτικό- πρόγραμμα υποβρυχίων), προκειμένου να εκβιάσει καλύτερους όρους γι’ αυτή.

Από την άλλη όμως πλευρά, δυστυχώς, ούτε το Ελληνικό Δημόσιο έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει ουσιαστικά το πρόβλημα.

Υπάρχουν πράγματι κάποια πολύ σοβαρά ζητήματα, τα οποία έπρεπε η Πολιτεία να έχει επιλύσει, όπως:

· Η απόφαση της Ε.Ε. Ε(2010) 8274 της 1-12-1010, σε εκτέλεση της απόφασης Ε (2008) 3118 της 2-7-2008, σύμφωνα με την οποία ( ή με ερμηνεία της Ελληνικής Κυβέρνησης), δεν επιτρέπεται στο Ναυπηγείο οποιαδήποτε μη αμυντική δραστηριότητα, και μάλιστα φαίνεται ότι αυτή πρέπει να περιορίζεται μόνο σε αμυντικό εξοπλισμό του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

· Η επιστροφή στο ελληνικό δημόσιο της χρήσης, μεταξύ άλλων, της δεξαμενής νο. 5 που είχε εκχωρηθεί στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ .Αν το ναυπηγείο στερηθεί της χρήσης αυτής της δεξαμενής , οι δυνατότητές του περιορίζονται δραματικά.

· Η διευθέτηση των προβλημάτων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΑΕ, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες επί των υποβρυχίων, για τα προγράμματα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και NEPTUNE II και η ροή των αναγκαίων κονδυλίων

Τα παραπάνω προβλήματα δεν είναι καινούρια.
Από τις 18 Απριλίου που τελούμε υπό το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας τα έχουμε θέσει κατ’ επανάληψη σε όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς: Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης, Οικονομικών.

Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε. Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο – ένδεκα μήνες μετά- του Απριλίου του 2012.

Κύριε Πρόεδρε,

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο.
Εδώ και πάνω από ένδεκα μήνες έχουμε οργώσει το λεκανοπέδιο με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες, με πορείες και με «διαβουλεύσεις» στα διάφορα Υπουργεία. Δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.
Ακούμε μόνο δηλώσεις συμπάθειας…

Δεν αντέχουμε άλλο. Ζούμε από τα συσσίτια των Δήμων και της εκκλησίας….

Έχουμε ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ενεργήσουν, ώστε τουλάχιστον να αποδεσμευτούν τα χρήματα της μισθοδοσίας των εργαζομένων και να διατεθούν για την πληρωμή των αποδοχών μας. Η καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων έναντι των οφειλομένων ούτως ή άλλως προς την εργοδότριά μας εταιρεία, δεν επηρεάζει τις τελικές διαπραγματεύσεις ούτε ως προς τις υποχρεώσεις των μερών, ούτε ως προς το τελικό ύψος των οφειλομένων.

Μάλιστα δε, έχουμε πετύχει την έκδοση δικαστικής απόφασης που επιδικάζει μέρος των αποδοχών των εργαζομένων. Παρά όμως το γεγονός ότι, με βάση αυτή την απόφαση και για τα ποσά που μας επιδικάζονται, ήδη έχουμε κάνει κατάσχεση στα χέρια του Δημοσίου ως τρίτου, ακόμη δεν μας έχουν καταβληθεί ούτε αυτά τα ποσά.. Το Δημόσιο, ενώ καμιά βλάβη δεν υφίσταται, αφού ούτως ή άλλως τα χρήματα αυτά θα αφαιρεθούν από αυτά που οφείλει στην εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ» , εξαντλεί όλους τους δικονομικούς χρόνους.. Χωρίς να υπολογίζει τη δική μας εξάντληση…

Επισημαίνουμε ακόμη ότι από το καλοκαίρι του 2012 έχουν περιοριστεί σημαντικά οι εργασίες συντήρησης των υποβρυχίων. Ήδη οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι έχουν προκληθεί σημαντικότατες βλάβες στα υποβρύχια, οι οποίες όσο η κατάσταση αυτή συνεχίζεται μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές. Το ότι ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει επέλθει η καταστροφή, οφείλεται στον πατριωτισμό των εργαζομένων, οι οποίοι χωρίς ευρώ εδώ και ένδεκα μήνες, συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν, πηγαίνοντας μάλιστα στο ναυπηγείο καθημερινά , με δικά τους μέσα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας απευθύνουμε την ύστατη έκκληση. Πάρτε τις αναγκαίες αποφάσεις. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουμε άλλο…



ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Για το Σωματείο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.
 
Top