Ονομάζεται LoJack και αποτελεί τον απόλυτο «φύλακα-άγγελο» κινητών τηλεφώνων, καθώς σε περίπτωση κλοπής τους εντοπίζει εξ αποστάσεως τις συσκευές, επιτρέποντας στον ιδιοκτήτη το κλείδωμά τους ή τη διαγραφή ευαίσθητων δεδομένων, ενώ το ίδιο το λογισμικό δεν διαγράφεται με τίποτα, ακόμα και αν ο κλέφτης προσπαθήσει να επαναφέρει τα κινητά στις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τους επινοητές του «άτρωτου» λογισμικού προστασίας από την εταιρεία Absolute Software – η οποία...
ειδικεύεται σε παρόμοια αντικλεπτικά συστήματα για οχήματα και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές - η κλοπή κινητών έχει λάβει διαστάσεις «πανδημίας». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των βρετανικών αρχών, μόνο στο Λονδίνο ημερησίως, περίπου 300 κινητά τηλέφωνα κάνουν «φτερά».

«Με τη βοήθεια του συγκεκριμένου “επίμονου” λογισμικού, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ενεργοποιήσει τον “διακόπτη του θανάτου”, εντοπίζοντας τους κλέφτες και συγκεντρώνοντας έτσι όλα τα απαραίτητα ενοχοποιητικά για εκείνους στοιχεία» εξηγεί οΜαρκ Γκρέις από την Absolute Software.

Το λογισμικό βρίσκεται εγκατεστημένο σε κάποια κινητά τύπου Android, όπως π.χ. τις νέες συσκευές της Samsung, Galaxy S4 και Galaxy Tab 3.

Πώς λειτουργεί το λογισμικό-«αστυφύλακας».

Πρόσφατη κλοπή κινητού, στη Μινεάπολη, στις ΗΠΑ, δείχνει τον ακριβή μηχανισμό λειτουργίας του LoJack. Συγκεκριμένα, ένας άνδρας δήλωσε στην Absolute Software και στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, την κλοπή του καινούργιου του Samsung Galaxy S4. 

Μέσα από μια σειρά εργαλείων ταυτοποίησης, η εταιρεία προχώρησε στην ανάλυση γραπτών μηνυμάτων, email και άλλων αρχείων (π.χ. φωτογραφίες κτλ.) και κατάφερε να αναγνωρίσει τον χρήστη της συσκευής. Στη συνέχεια η εταιρεία εντόπισε την διεύθυνση κατοικίας του δράστη και η αστυνομία ανέλαβε τη συνέχεια, με αποτέλεσμα η συσκευή να επιστρέψει στα χέρια του νόμιμου κατόχου της.
Η ετήσια συνδρομή στην «άγρυπνη» υπηρεσία του LoJack, ξεκινάει από 36 ευρώ.

Ειρήνη Βενιού
Πηγή:  tovima.gr
 
Top