Στο Λονδίνο τη Δευτέρα ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. ΒαρβιτσιώτηςΕκτός από την μνημονιακή υποχρέωση για συμμάζεμα των υπηρεσιών και εξοικονόμηση πόρων, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε, ότι το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου, το καθιστά πιο λειτουργικό και φιλικό προς τον πολίτη.

Η εξοικονόμηση σε χρήμα μπορεί να είναι μόλις 500.000 ευρώ το χρόνο, κυρίως από ενοίκια, (με δυνατότητα αύξησης) όμως η καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, δείχνει να μπαίνει σε «ρότα» εφαρμογής.

Περίπου 700 λιμενικοί, οι οποίοι μέχρι τώρα ασχολούνταν με τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα απασχολούνται πλέον στο έργο της αστυνόμευσης και των επιχειρήσεων του λιμενικού.

Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου ήταν άλλωστε επιβεβλημένη και από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πολλές δομές του άλλαξαν, κατακερματίστηκαν ή πολλαπλασιάστηκαν εξαιτίας της διάσπασής του.

Το σχέδιο, το οποίο είναι και μνημονιακή υποχρέωση έχει ήδη κατατεθεί στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη και τελεί πλέον της τελικής έγκρισης μέσω Π.Δ και νομοθετικών παρεμβάσεων όπου απαιτείται.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα υπάρχουν τρεις Γενικές Γραμματείες με σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες. Πρόκειται για τη Γ.Γ  Ναυτιλίας η οποία θα ασχολείται και με το Λιμενικό Σώμα,  τη Γ.Γ Λιμένων η οποία θα επιφορτιστεί και με αναπτυξιακό – επενδυτικό κομμάτι που αφορά στα λιμάνια και την Γ.Γ Αιγαίου η οποία πλήρως αυτονομημένη θα επικεντρωθεί στην νησιωτική ανάπτυξη.  

Οι 8 κλάδοι με τους αντίστοιχους Κλαδάρχες μειώνονται σε 4, οι 53 Διευθύνσεις του υπουργείου γίνονται 30 και τα 181 τμήματα θα μείνουν 111. Μόνο οι γενικές Διευθύνσεις αυξάνονται κατά μία και γίνονται από δύο σήμερα, τρεις, καθώς ιδρύεται η υποχρεωτική Διεύθυνση Οικονομικών.

Με στόχο μία κεντρική λιμενική αρχή ανά νομό, προωθείται η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του λιμενικού σε ολόκληρη τη χώρα. 34 λιμενικές αρχές θα αλλάξουν διοικητική υπαγωγή καθώς αλλάζουν τα όρια των περιφερειακών διοικήσεων για να ενισχυθεί το Βόρειο Αιγαίο και το Ιόνιο.

Η έδρα της 1ης περιφερειακής Διοίκησης μεταφέρεται από την Καβάλα στη Μυτιλήνη ενώ η έδρα της 3ης περιφερειακής Διοίκησης στη Δυτική Ελλάδα, μεταφέρεται από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα. Η 2η περιφερειακή Διοίκηση, στη Βόρεια Ελλάδα, επεκτείνεται έως τον ‘Έβρο και η έδρα της μεταφέρεται από τη Θεσσαλονίκη στην Καβάλα. Η Διοίκηση Αττικής θα καλύπτει πλέον και την Κορινθία. 

Αυτή τη στιγμή στις 9 περιφερειακές διοικήσεις σε όλη τη χώρα λειτουργούν 18 Κεντρικά Λιμεναρχεία, 34 Λιμεναρχεία, 24 Υπολιμεναρχεία και 104 Λιμενικοί Σταθμοί. Σε αυτές τις υπηρεσίες υπηρετεί το 71, 3% του προσωπικού. Με τις αλλαγές που προωθούνται 53 λιμενικές αρχές θα αλλάξουν βαθμίδα, με τις 39 να αναβαθμίζονται και τις 14 να υποβαθμίζονται, σε όλες όμως θα προΐστανται πλέον μόνο αξιωματικοί.

Καταργείται ο όρος Υπολιμεναρχείο. Από τα 24 υπολιμεναρχεία που λειτουργούν σήμερα θα προκύψουν, ανάλογα με τις ανάγκες των περιοχών, 12 νέα Λιμενικά Τμήματα και 12 Λιμεναρχεία. Από τους 104 Λιμενικούς Σταθμούς καταργούνται οι 23. Θα παραμείνουν ως έχουν 41, οι 13 θα υποβαθμιστούν σε  Λιμενικά Φυλάκια μόνο για έκτακτες ή εποχιακές ανάγκες και 27 θα αναβαθμιστούν σε λιμενικά τμήματα.  Συνολικά το προσωπικό 23 λιμενικών αρχών θα αναδιατεθεί σε πλησιέστερες μεγαλύτερες λιμενικές αρχές.

Η κατάργηση μιας σειράς γραφειοκρατικών διαδικασιών θα οδηγήσει σε καλύτερη αξιοποίηση περίπου 700 στελεχών στο λιμενικό. Αντί να βάζουν σφραγίδες και να κόβουν παράβολα θα ενταχθούν, όπως είπε ο Υπουργός Ναυτιλίας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της κάθε λιμενικής αρχής και θα προσφέρουν αστυνομικό έργο αντί… ανούσιων υπογραφών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης και ανανέωσης ερασιτεχνικών αδειών αλιείας για πρόσωπα και σκάφη 100 λιμενικοί θα «απελευθερωθούν» από αντίστοιχες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

Ουσιαστικά γίνεται μια «αύξηση» ένστολου προσωπικού κατά 10% χωρίς νέες προσλήψεις.

Σε ότι αφορά στο πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Ναυτιλίας, σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, πέραν των 19 διαθεσιμοτήτων που εφαρμόστηκαν πριν λίγο καιρό, οι οργανικές θέσεις παραμένουν  ως έχουν και στη νέα δομή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
 
Top