Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τόνισε σε συνέντευξη του πως όσο περνάει ο καιρός... σβήνει η ανάμνηση της λύσης της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό, τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν και τον βλέπουν στη Ρωσία, το πως πήγε ο Ολυμπιακός στο Λονδίνο και ότι δεν χάρηκε περισσότερο με την πρόκριση της “Λόκο” από ότι με την επιτυχία με τους ερυθρόλευκους.

Αναλυτικά όσα είπε στον Sport24 Radio 103,3 σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη:

Για την ήττα της Λίβερπουλ από τη Βιγιαρεάλ στο χθεσινό ημιτελικό του Γιουρόπα Λιγκ στο «Μαδριγάλ

«Ταξιδεύαμε εκείνη την ώρα και έμαθα το αποτέλεσμα μετά. Ξέρω ότι αν προκριθεί στον τελικό η Λίβερπουλ, θα λέμε πάλι μετά για τη βαριά φανέλα και το “Ανφιλντ”. Δεν είμαι εναντίον της Λίβερπουλ, αλλά είμαι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στη Β’ Εθνική. Οταν κερδίζαμε στο 92′ το 1999 στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, εμείς δεν είχαμε βαριά φανέλα. Η Λίβερπουλ έχει όποτε κάνει ανατροπές».

Για την κούραση της ομάδας του από τα συνεχόμενα ματς:

«Παίξαμε Τρίτη με την Μπαρτσελόνα και την Πέμπτη είχαμε αγώνα στην Αγία Πετρούπολη με τη Ζενίτ. Παίξαμε 13 παιχνίδια σε ένα μήνα, δηλαδή ένα ματς κάθε δύο μέρες. Οι αποστάσεις είναι τεράστιες στο εσωτερικό της χώρας. Κάνουμε 3,5 ώρες να πάμε στην Αγία Πετρούπολη, όσο είναι Αθήνα-Λονδίνο. Ετσι όμως είναι εδώ τα πράγματα, δεν μπορείς να κάνεις κάτι…»

Για την ομάδα του και το πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση πριν από το Φάιναλ Φορ:

«Δεν είχαμε χρόνο να γυρίσουμε στον κανονικό ρυθμό. Δεν λέμε ότι πρέπει να υπάρχει ενθουσιασμός για το Βερολίνο, άλλωστε μιλάμε και πολύ γι’ αυτό. Δεν μπορούμε να το κάνουμε άμεσα, γιατί υπάρχουν και υποχρεώσεις».

Για το πώς αντιμετωπίζεται από τους Ρώσους η παρουσία δύο ομάδων τους στο Φάιναλ Φορ, σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατεί σε ανάλογες περιπτώσεις στην Ελλάδα:

«Δεν μιλάω τη γλώσσα και δεν πολυασχολούμαι. Από τα ελληνικά Μέσα βλέπω τι γίνεται και αυτό είναι καλό για τη δουλειά μου. Δεν υπάρχουν τόσα Μέσα Ενημέρωσης όπως στην Ελλάδα. Καμία σχέση πάντως με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, στη Μεσόγειο ή ακόμη και στη Δυτική Ευρώπη».

Για τη διαφορά στην ιδιοσυγκρασία του κόσμου σε Ελλάδα και Ρωσία:

«Από την Ελλάδα είναι πιο κουλ. Στο νότο είναι πάντως πιο εκδηλωτικός ο κόσμος, σε σύγκριση με τον βορά. Αν δεις τις εκδηλώσεις στο γήπεδο, καταλαβαίνεις τη διαφορά. Είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα, διότι ετοιμάζουν εκδρομές. Γενικά, οι Ρώσοι είναι εσωστρεφείς και μη επικοινωνιακοί, αλλά εδώ στο Κράσνονταρ είναι σίγουρα πιο εκδηλωτικοί».

Για τους Ρώσους δημοσιογράφους:

«Πολλές φορές ακούω περίεργες ερωτήσεις. Το όλο ζήτημα είναι ότι υπάρχει μια ευαισθησία. Λένε, για παράδειγμα: Είμαστε μια τόσο μεγάλη χώρα, τι κάνουμε στο μπάσκετ; Εχουν απαιτήσεις. Και αυτή η τεράστια χώρα έπαιξε προκριματικά για το Ευρωμπάσκετ. Και για πρώτη φορά είναι δύο ρωσικές ομάδες στο φάιναλ φορ. Μέχρι πρότινος, βέβαια, εκτός της ΤΣΣΚΑ, δεν είχε κάνει νίκη άλλη ρωσική ομάδα στα πλέι οφ».

Για την ευαισθησία του κόσμου με τους Ρώσους παίκτες:

«Πρέπει να έχεις Ρώσους παίκτες. Η ΤΣΣΚΑ έχει συνέχεια τους καλύτερους. Ο Κουρμπάνοφ έπαιζε πέρυσι στη Λοκομοτίβ, για παράδειγμα. Παίρνουν τα διπλάσια χρήματα από τη Λοκομοτίβ οι παίκτες όταν πάνε στην ΤΣΣΚΑ. Είναι μια ομάδα που έχει πάει σε τόσα φάιναλ φορ. Είναι μεγάλος οργανισμός, είναι φυσικό οι παίκτες να θέλουν να παίζουν σε αυτή».

Για το τι είπε στους παίκτες του, όταν η Μπαρτσελόνα πήρε το προβάδισμα με 2-1 στα πλέι οφ:

«Δύσκολο να απαντήσεις, κατόπιν εορτής. Αυτό που κοιτάζεις στα δύσκολα είναι να κρατήσεις την ομάδα ενωμένη. Ο ένας βλέπει τον άλλο με δυσπιστία και όλοι μαζί τον προπονητή. Αυτό που έχει σημασία είναι να χτίζεις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους παίκτες από την αρχή της σεζόν. Το πιο δύσκολο ήταν να κάνουμε μια ρωσική ομάδα να παίζει τέτοια άμυνα. Υπήρχε εμπιστοσύνη στον τρόπο διαχείρισης και στα δύσκολα ήταν φανερό κάτι τέτοιο».

Για το αν χάρηκε περισσότερο, όπως γράφτηκε, για την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ με τη Λοκομοτίβ από την κατάκτηση της Ευρωλίγκας με τον Ολυμπιακό στο Λονδίνο:

«Η αλήθεια είναι ότι με κάτι τέτοια έχω αρχίσει να γίνομαι και αντικοινωνικός. Με ρώτησαν τι ήταν πιο δύσκολο και απάντησα ότι ίσως ήταν πιο δύσκολο αυτό που καταφέραμε με τη Λοκομοτίβ. Είπα ότι ο Ολυμπιακός είχε ταλέντο και μεγάλη εμπειρία από τέτοιες καταστάσεις για να κάνει το repeat. Εδώ είχαμε να κάνουμε με μια καινούρια ομάδα και αυτό ήταν μάλλον πιο δύσκολο. Δεν είπα ότι χάρηκα περισσότερο. Είμαστε όμως ένας λαός που μας αρέσει να είμαστε διχασμένοι, από τον καιρό της Αθήνα με την Σπάρτη, από τα αρχαία χρόνια».

Για το φινάλε της ιστορίας με τον Ολυμπιακό και το ότι η πόρτα της ομάδας είναι πάντα ανοιχτή για τον ίδιο:

“Είναι μεγάλη κουβέντα το ότι η πόρτα του Ολυμπιακού είναι πάντα ανοιχτή για μένα. Δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, στη ζωή γίνονται ανατρεπτικά πράγματα. Δεν έχω καμία πίκρα, αλλά τα καλύτερα συναισθήματα για τον Ολυμπιακό. Οι περισσότεροι από την ομάδα μου έστειλαν πολλά μηνύματα μετά την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ. Ακόμη και η ανάμνηση της αποχώρησης έχει αρχίσει να σβήνει”.

Για τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων:

«Δεν μπορείς κάθε χρόνο να είσαι τόσο ψηλά. Υπήρχαν επτά οκτώ ομάδες για τις θέσεις αυτές. Εμειναν ομάδες έξω όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η Ρεάλ, το Μιλάνο. Και βρέθηκε η Λαμποράλ, που έχει κάποιες παρουσίες, όπως και η Κουμπάν που βρίσκεται νομίζω για δεύτερη φορά. Μπορούμε να τα κάνουμε καλά ακόμη και αν δεν πάμε στο Φάιναλ Φορ. Δεν υπάρχει λόγος να χυθεί μελάνι για το τι πάει στραβά στο ελληνικό μπάσκετ. Συνήθως, την πληρώνει ο προπονητής, όπως συνέβη στον Παναθηναϊκό. Η ζωή προχωράει».

Για την απόφασή του να κρατήσει τον Ράντολφ:

«Ηταν μια σημαντική απόφαση, γιατί αποφάσισε να κάνει εγχείριση τον Σεπτέμβριο, ενώ θα μπορούσε να την κάνει νωρίτερα. Μας έφυγαν και άλλοι παίκτες λόγω υποχρεώσεων, υπήρχαν αρκετά προβλήματα. Κάναμε προπόνηση με εννέα παίκτες εκ των οποίων τέσσερα πιτσιρίκια. Βασίστηκα όμως στο ταλέντο του Ράντολφ ότι στη διάρκεια της σεζόν μπορεί να μας απογειώσει».

Για τους χαρακτηρισμούς του Ντιλέινι προς το πρόσωπό του:

«Είναι πολύ επικοινωνιακός με τα social media. Δεν είναι κάτι διαφορετικό. Τον ήθελα και στον Ολυμπιακό, αλλά ήταν επιλογή του να πάει στη Ρωσία και να μην έλθει. Ήταν δικαίωσή του. Σε αυτές τις περιπτώσεις σκέφτεσαι και τα χρήματα γιατί είσαι οικονομικός μετανάστης. Στην Ελλάδα δένεσαι συναισθηματικά, μπορείς να μείνεις και απλήρωτος για τρεις μήνες, να χάσεις και χρήματα. Στη Ρωσία όμως δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα για να δεθείς».

Για το αν είχε στόχο εξ αρχής με την Κουμπάν την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ:

«Οχι, δεν είχαμε αρχικό στόχο το Φάιναλ Φορ. Εγώ δεν έκανα καμία σκέψη. Οταν στην πρώτη φάση βγήκαμε πρώτοι και μετά στη δεύτερη φάση είδαμε ότι τερματίσαμε δεύτεροι, αρχίσαμε να λειτουργούμε διαφορετικά. Είναι φυσικό μάλιστα όταν κερδίζεις τέσσερις φορές την Μπαρτσελόνα σε μία σεζόν και τρεις τον Παναθηναϊκό».

Για το Φάιναλ Φορ και τα συναισθήματα πριν από το Λονδίνο:

«Δεν είχα κανένα ψυχοπλάκωμα στο Λονδίνο. Ημασταν πολύ ευχαριστημένοι και απελευθερωμένοι από τον τρόπο που παίξαμε. Και τώρα δεν πάμε εκδρομή και μετά να γυρίσουμε πίσω. Σίγουρα δεν έχουμε την πίεση της ΤΣΣΚΑ και της Φενέρ. Γενικότερα, ένας καλός στόχος, που θα πρέπει να ισχύει και για τις ελληνικές ομάδες, είναι να βρίσκονται κάθε χρόνο στους οκτώ. Δεν είναι εύκολο να είσαι συνέχεια στο Φάιναλ Φορ».

Για την αντίπαλό του στο Βερολίνο:

«Η ΤΣΣΚΑ έχει προβλήματα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να παίζεις εναντίον της. Εχει καλό προπονητή, είναι μεγάλη ομάδα».

Για τη στήριξη του κόσμου:

«Είναι πολύ σημαντική. Ηρθαν τρία πούλμαν στη Μόσχα. Μιλάμε για οικογένειες που ταξίδεψαν 24 ώρες και γύρισαν αμέσως μετά το ματς πίσω, ταξιδεύοντας άλλες 24. Η Λοκομοτίβ είναι πρώτη στα εισιτήρια».

Για το πώς αντιμετωπίζεται ο προπονητής και το γεγονός ότι αποθεώνεται όσο κανείς άλλος από τον κόσμο:

«Στη Ρωσία δεν εκτιμάται ο προπονητής. Υπάρχουν ομάδες που έχουν αλλάξει τρεις προπονητές. Δεν έχω καταλάβει στην περίπτωσή μου πώς έγινε όλο αυτό το πράγμα. Υπάρχουν πανό που με έχουν σχεδιάσει, ένα άλλο στα ελληνικά, δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο για άλλο προπονητή. Εχουν καλύτερη αθλητική κουλτούρα. Χειροκροτάνε τον αντίπαλο στην παρουσίαση, ακόμη και τουρκική ομάδα, σε εποχή που ήταν επικίνδυνο οι δύο χώρες να βρεθούν σε πόλεμο».

Σε παρέμβαση-έκπληξη ο Νίκος Αναστόπουλος, τον οποίο είχε ίνδαλμα ο Γιώργος Μπαρτζώκας σε νεαρή ηλικία:

«Καλημέρα σας και ειδική καλημέρα στο Γιώργο…»

Μπαρτζώκας: «Είμαι Αναστοπουλικός μακράν. Νίκο, είσαι ήρεμος από τα Χριστούγεννα, γιατί έχεις ανεβεί κατηγορία…»

Αναστόπουλος: «Το ίδιο θέλουμε και για του χρόνου… Αντε και συ, με το κύπελλο…»

Μπαρτζώκας: «Τον είδα πρόσφατα τον Αναστόπουλο, στην τηλεόραση, στον Κωστόπουλο και ήταν απολαυστικός. Εχουμε πανηγυρίσει τρελά γκολ με τον Νίκο…».

http://olympiacos-blog.blogspot.com/2016/04/blog-post4_38.html
 
Top