πό το 2004 δεν έχει γίνει καμιά συντήρηση λόγω  έλλειψης κονδυλίων-Έγγραφο του υπ. Πολιστισμού προς τη Βουλή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου-Μεταλλικές κατασκευές σαν αυτην χρήζουν συνεχών στατικών και δομικών ελέγχων.

"Θύμα" της κρίσης λοιπόν έχει πέσει και το εντυπωσιακό στέγαστρο του ΟΑΚΑ που...
σχεδίασε ο γνωστός Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα καθώς το υπουργείο Πολιτισμού, λόγω έλλειψης κονδυλίων, αδυνατεί να το συντηρήσει.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα καθώς πέραν της υποβάθμισης ενός έργου που στοίχισε συνολικά 130 εκατ. ευρω, υπάρχει πλέον ο κίνδυνος της κατάρρευσης.

Πιο αναλυτικά, με έγγραφο που διαβίβασε στην Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός παραδέχεται ότι «Επειδή ως σήμερα δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις και δεν εγκρίθηκαν οι μελέτες, η υπηρεσία μας δεν προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμών της συντήρησής του» εξηγώντας πως «οι διατεθείσες πιστώσεις του 2009 ανήλθαν τελικά στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και με αυτές πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του αναδόχου (Bung) του αρχικού πολιτικού προγράμματος παρακολούθησης της δομοστατικής συμπεριφοράς του στεγάστρου».

Να σημειωθεί ότι στο έγγραφο επισημαίνεται πως τα προηγούμενα έτη είχε προγραμματιστεί η διενέργεια δύο διεθνών διαγωνισμών για τα έργα του Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη συνεχή καταγραφή της δομοστατικής συμπεριφοράς των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το στέγαστρο, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος προβλέπει τη συντήρηση (βάσει των αποτελεσμάτων και ευρημάτων του πρώτου διαγωνισμού) όλων των μεταλλικών κατασκευών του συγκροτήματος ΟΑΚΑ, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή οι δύο διαγωνισμοί ανέρχονται σε 9,5 εκατ. Ευρώ.

Πάντως, ο κ. Ανδριανός τονίζει πως  «το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου είναι μια μεταλλική κατασκευή η οποία χρήζει συνεχούς συντήρησης και ελέγχου κατά τη διάρκεια της ζωής της, όπως όλες οι μεταλλικές κατασκευές αυτού του μεγέθους. Ως εκ τούτου, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλισθούν οι σχετικές πιστώσεις και να προχωρήσουμε στη σύναψη σχετικών συμβάσεων με αναδόχους που θα αναδειχθούν από τους σχετικούς διαγωνισμούς, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια και η λειτουργικότητα του στεγάστρου και του συνόλου των μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ».


Πηγή:  protothema.gr
 
Top