Του Γιώργου Δελαστίκ
Ξεφτίλισε για μια ακόμη φορά τους δελφίνους του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου! Έχει «κατσικωθεί» για τα καλά στο σβέρκο τους και δεν εννοεί να ξεκολλήσει με τίποτα από την καρέκλα του προέδρου του κόμματος, η οποία, άλλωστε, αποτελεί και το... υπέρτατο ιδανικό του! Με χαρακτηριστική άνεση, ο Γ. Παπανδρέου επέβαλε... διά περιπάτου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ να παραμείνει....
πρόεδρος του κόμματος για τρεις τουλάχιστον μήνες ακόμη.

Μάλιστα, γνωρίζοντας πόσο πολιτικά ψοφοδεείς είναι οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, ο Γ. Παπανδρέου το διασκέδασε αφάνταστα βάζοντάς τους να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα: Αφενός, απέφυγε επιμελώς να αναλάβει ο ίδιος την υποτιθέμενη δέσμευση του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και, αφετέρου, έβαλε τον... «παρ’ ολίγον πρωθυπουργό» Φίλιππο Πετσάλνικο να υποστηρίξει με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα fm ότι ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ! Μόνο εγκεφαλικό δεν έπαθαν οι δελφίνοι!

Δεν τόλμησαν, όμως, να αντιπαρατεθούν ευθέως στη θέση του Γιώργου, έχοντας επίγνωση ότι αυτός συνεχίζει να έχει τον έλεγχο του Εθνικού Συμβουλίου, ενός οργάνου που το έχει διαμορφώσει στα μέτρα του.

Ζήσε... Μάρτη μου!

Δεν καθόρισε ο Γ. Παπανδρέου συγκεκριμένη ημερομηνία εσωκομματικών εκλογών. Αντιθέτως, συνδέοντάς τες με την ολοκλήρωση του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων και τη νέα δανειακή σύμβαση, που αποσκοπεί στην κεφαλαια­κή αναπλήρωση και τον ιδιοκτησιακό αφελληνισμό των τραπεζών της χώρας μας με έξοδα του ελληνικού λαού, μέσω της αύξησης του δημόσιου χρέους, και με την υπόσχεση ότι οι ενδοπασοκικές εκλογές θα γίνουν πριν από τις βουλευτικές, η αναφορά στο Μάρτιο ως χρόνο τέλεσής τους έχει μόνο συμβολικό και καθόλου δεσμευτικό χαρακτήρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ως ημερομηνία εκλογών την 29η Απριλίου – μια ημέρα κατά την οποία είναι πρακτικά αδύνατον να διεξαχθούν εκλογές!

Οι λόγοι είναι απλούστατοι. Το Πάσχα είναι στις 15 Απριλίου και όλοι γνωρίζουμε ότι η εβδομάδα που ακολουθεί είναι εβδομάδα ημιδιακοπών: Τα σχολεία είναι κλειστά, ο κόσμος γυρίζει από τα χωριά σταδια­- κά ως την Κυριακή του Θωμά – 22 Απριλίου φέτος. Θα γίνουν, επομένως, εκλογές με προεκλογική εκστρατεία διάρκειας... μίας εβδομάδας, δεδομένου ότι, φυσικά, η Μεγάλη Εβδομάδα μόνο για προεκλογική εκστρατεία δεν προσφέρεται;

Διολίσθηση των εκλογών

Δεν αμφιβάλλουμε ότι οι υπουργοί και οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ θα επιθυμούσαν να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές ει δυνατόν με... καμία ημέρα προεκλογικής εκστρατείας, αφού γνωρίζουν ότι κατά τη διάρκειά της θα υποστούν τα πάνδεινα. Παρά την επιθυμία τους, όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι οι εκλογές ήδη διολισθαίνουν προς το Μάιο και το άλμα προς το φθινόπωρο είναι πολύ μικρό, αν βοηθήσουν και οι συνθήκες.

Άλλωστε, ούτε ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να γίνουν σύντομα οι βουλευτικές εκλογές, ιδίως από τότε που πήρε τη μοιραία για την πολιτική επιρροή της ΝΔ απόφαση να συγκυβερνήσει στη βάση του Μνημονίου με το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ.

Οι «ανυποχώρητες» και «αδιαπραγμάτευτες» ημερομηνίες διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών που απαιτεί ο πρόεδρος της ΝΔ έχουν καταντήσει ανέκδοτο. Στην αρχή ήταν η 4η Δεκεμβρίου 2011. Έπειτα ήταν η 19η Φεβρουαρίου 2012, Κυριακή της Αποκριάς. Στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι δεν κοιμάται αγκαλιά με το ημερολόγιο και οι συνεργάτες του διευκρίνισαν ότι θα μπορούσαν να ανεχτούν καθυστέρηση μίας, το πολύ δύο εβδομάδων. Κάπου μπερδεύτηκαν στο μέτρημα, όμως, γιατί αυτή η μία εβδομάδα έγινε ξαφνικά ενάμισης... μήνας, κι έτσι η νέα «ανυποχώρητη» ημερομηνία είναι η 4η Απριλίου! Αλλά κι αυτή δεν αισθάνεται πολύ καλά τελευταία...

Οπότε, βλάκας είναι ο Γιωργάκης να εγκαταλείψει άρον άρον την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, με όλα τα προνόμια που αυτή προσφέρει, και να μετατραπεί σε περιφερόμενο ορφανό της πολιτικής, που κανένας δεν θα του δίνει σημασία;

Από τη σκοπιά του, απόλυτο δίκιο έχει που δεν λέει να ξεκολλήσει από την προεδρική καρέκλα του κυβερνώντος κόμματος.

Οι σοσιαλιστές δεν τον θέλουν πρόεδρο

Ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει καμία βάσιμη ελπίδα επανεκλογής του στο πόστο του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, παρά τις περί του αντιθέτου σκοπίμως διοχετευόμενες πληροφορίες από τα κυβερνητικά φερέφωνα. Η δράση του ως πρωθυπουργού της Ελλάδας τον έχει καταστήσει κινητή δυσφήμηση ακόμη και των πολιτικών απατεώνων της διεθνούς Σοσιαλδημοκρατίας. Αν, μάλιστα, εκλεγεί το Μάιο πρόεδρος της Γαλλίας ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, τότε ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να ξαναβγεί πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες των «Επικαίρων» ότι στις αρχές Νοεμβρίου, μόλις σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου, το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα την κατήγγειλε ευθέως, καταδικάζοντας εμμέσως και την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, αν και δεν τον ανέφερε ονομαστικά.

«Η είσοδος της Ακροδεξιάς (ΛΑΟΣ) στην ελληνική κυβέρνηση είναι ένα σοκ για τους σοσιαλιστές. Ο Νικολά Σαρκοζί συνεχάρη την κυβέρνηση Παπαδήμου. Οι Γάλλοι σοσιαλιστές αρνούνται να το κάνουν», υπογράμμιζε η ανακοίνωση του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. «Ιδού πού οδηγείται η Ευρώπη όταν γυρίζει την πλάτη της στους λαούς, επιβάλλοντας κτηνώδη και τυφλή λιτότητα», προσέθετε, καταλήγοντας στο συμπέρασμα: «Στην οικονομική και κοινωνική κρίση προστίθεται μια πολιτική και δημοκρατική κρίση».

Θα ήταν εντελώς παράλογο και θα προκαλούσε τεράστια έκπληξη μετά απ’ όλα αυτά να επιτρέψουν οι Γάλλοι σοσιαλιστές την επανεκλογή του Γ. Παπανδρέου ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ποντάροντας στη χρεοκοπία

Η παραμονή στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ είναι η τελευταία ελπίδα του Γιώργου Παπανδρέου να παραμείνει και στην ενεργό πολιτική. Η τρίμηνη παράταση διατήρησης της αρχηγικής καρέκλας, που επέβαλε στο Εθνικό Συμβούλιο, υπηρετεί σχεδιασμό σαφώς πιο μακροπρόθεσμο.

Η ανομολόγητη προσδοκία του Γ. Παπανδρέου είναι να οδηγηθεί η Ελλάδα σε χρεοκοπία όσο αυτός είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια βλαπτική ή και καταστροφική για τη χώρα και το λαό μας εξέλιξη ευνοεί σκανδαλωδώς τα προσωπικά πολιτικά σχέδια του πρώην πρωθυπουργού.

Αν η χώρα χρεοκοπήσει, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα αποκλείεται να γίνουν βουλευτικές εκλογές, άρα πόσω μάλλον και εσωτερικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη νέου προέδρου. Θα παραμείνει επομένως στη θέση αυτή ο Γιώργος Παπανδρέου!

Σε αντίθεση με τη διαισθητική λαϊ­κή αντίληψη, η ζωή έχει δείξει ότι σε φάσεις μεγάλων καταστροφών ο κόσμος συνήθως συσπειρώνεται αρχικά γύρω από την υφιστάμενη πολιτική ηγεσία έως ότου να αντιμετωπιστεί η χειρότερη κατάσταση, έστω κι αν η ηγεσία αυτή είναι πολιτικά υπεύθυνη για τη συμφορά. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Γ. Παπανδρέου ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να παίξει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.

Πλασάρισμα στο νέο σκηνικό

Ακόμη κι αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν έτσι και καταρρεύσει το υπάρχον κομματικό σύστημα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε περίπτωση χρεοκοπίας, ο Γ. Παπανδρέου ελπίζει και πάλι ότι θα βγει κερδισμένος. Ευελπιστεί, δηλαδή, ότι θα συγκρατήσει ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ και ως ηγέτης του θα του αλλάξει όνομα, θα το μεταλλάξει ανάλογα με τις συνθήκες και με αυτό το «νέο» κόμμα θα προσπαθήσει να πλασαριστεί στο καινούριο πολιτικό σκηνικό που θα αναδυθεί από τα ερείπια της χρεο­κοπημένης Ελλάδας. Είτε ευοδωθούν είτε όχι τα σχέδια του Γιώργου Παπανδρέου για την προσωπική πολιτική του επιβίωση, το βέβαιο είναι πως βρίσκεται ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε πολύ καλύτερη θέση από οποιονδήποτε δελφίνο για να επιχειρήσει να τα υλοποιήσει. Αρκεί να του «κάτσει» το μάννα εξ ουρανού της... χρεοκοπίας της Ελλάδας και, μάλιστα, κατά προτίμηση άτακτης! Ελπίζει ότι τα δεινά των Ελλήνων, τα οποία προκάλεσε η πολιτική του, μπορεί τελικά να τον εκτοξεύσουν εκ νέου ακόμη και στην ηγεσία της χώρας έπειτα από κάποιο διάστημα!

Ανατριχιαστικό, κυνικό, αλλά βάσει αυτού του σχεδίου πορεύεται ο Γιώργος Παπανδρέου, προσδοκώντας ότι θα κατορθώσει να πάρει τη ρεβάνς από τον ελληνικό λαό που τον πέταξε στα πολιτικά Τάρταρα, αφού πρώτα τον αποθέωσε.

Από:  epikaira.gr
 
Top