Η Πολύμορφη σαν άλλοτε έζησε κουλτούρες και δρώμενα και σαν τώρα έντυσε το Κυριακάτικο απόγευμα στο κτίριο του παλαιού ταχυδρομείου που στεγάζει σήμερα την Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά με μουσικές, χρώματα, έθιμα και παραδόσεις. 
Ένα παιχνίδι λαών δοσμένο με μεράκι, εφευρετικότητα και φαντασία βασισμένο στο χορό, τις διαλέκτους, τα μουσικά όργανα, τα τραγούδια, τις νοοτροπίες. Ρόλοι μοιρασμένοι ικανοί να αποδώσουν ένα μπλέξιμο δραστηριοτήτων και αναζητήσεων. Κάτι απλό μα πολύμορφο και σίγουρα δυναμικό ήταν το team των μελών που αποφάσισε να μας πάει μια βόλτα στον κόσμο.  
Ξεκίνησε με gancho σε ένα tango argentine και συνέχισε με ένα δρώμενο Ανδαλουσιάνικης επιτέλεσης εκπεφρασμένο σε flamenco. Μετέφρασε λέξεις σε κινήσεις μέσα από την τέχνη του oriental και σκόρπισε αισθησιασμό με μια ρομαντική rumba. Ανέβασε τους τόνους και την ένταση δίνοντας βραζιλιάνικο tempo σε μια roda ζωής μέσα από ένα παιχνίδι της capoeira και στέγασε την επιστροφή περνώντας από ότι αγγίζει τις καρδιές των Ελλήνων… τις χαμένες πατρίδες.  
Πολιτισμού βήματα και παράδοσης πατήματα, Καππαδοκίας εθιμικά και γάμου τελετουργικά. Μια ιστορία, δυο σπιτικά, νύφη και γαμπρός, συμπεθέρια και κουμπάρια, νονούς και νονές, ιστορίες και λαϊκά παραμύθια, δοξασίες και ευλαβικά δρώμενα, στοιχεία του χθες που αναβίωσαν και συγκλόνισαν, μετέφεραν και συγκίνησαν στην φυσική γλυπτοθήκη της δικής μας Ανατολίας, εκείνη των Ελλήνων Χριστιανών, εκεί που οι ζωγραφιές φτιάχνονται με τους βράχους και το χώμα. 
Έτσι καλωσόρισε η Πολύμορφη την νέα χρονιά. Με κάλαντα κι ένα μικρό βίντεο ανασκόπησης σε ότι το 11 πήρε μαζί του και κρατήθηκε μόνο σαν μια ανάμνηση. Τιμήθηκε για την προσφορά του στο σύλλογο ο γραφίστας κος Ηλίας Σωτηρόπουλος και την έκπληξη έκρυβε η βράβευση στο πρόσωπο του Πρωτοπρεσβύτερου Πατέρα Πρόδρομου Κολτουκτσόγλου. Οι απονομές ολοκληρώθηκαν με την κα Θεοδοσίου Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Ερυθρού Σταυρού να τιμά την Πολύμορφη στο πρόσωπο της Προέδρου της Ξανθένιας Μαντά για την εθελοντική προσφορά και την ενεργό δράση του πολιτιστικού φορέα. Ειδική μνεία για την συμβολή του στην αναπαράσταση του εθιμικού έγινε στον Βασίλη Σιδηρόπουλο Ερευνητή Καππαδοκικών χορών και τους συγγραφείς Παπαδόπουλο και Νίγδελη. 
Σε ένα κατάμεστο από φίλους και μέλη αίθριο, σε ένα κλίμα ζεστό, σε μια εποχή δύσκολη, σε ένα αύριο αβέβαιο, βρήκαν χώρο ύπαρξης η αγάπη για την παράδοση, τον εθελοντισμό και τον πολιτισμό και έκαναν την Πινακοθήκη μικρή να στεγάσει … 
Με χορηγό την pizza fun και τα μέλη του συλλόγου ο μπουφές στήθηκε και τα χαμόγελα κυκλοφόρησαν στα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν … κάπου εκεί ανάμεσα διακρίναμε και τους :  
Χριστόφορο Ντίζο εκπρόσωπο αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, Ιωάννη Τραγάκη Βουλευτή, Κώστα Κατσαφάδο Αντιπρόεδρο ΟΝΝΕΔ, Ιωάννη Μαρωνίτη Πρόεδρο Ομίλου για την Unesco Νομού Πειραιώς & Νήσων, Νόρα Μιχαλολιάκου Πρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης, Μαρία Γκομούζα Συντονίστρια Υγείας Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος, Σοφία Σαββίδου Πρόεδρο Συλλόγου Ποντίων «Ο Φάρος» και Αντιδήμαρχο Αγίας Βαρβάρας, Ανθή Κοκκίνου Πρόεδρο ΠΕΦΟ,   Ιωάννη Σπυράκη Πρόεδρο Συνδέσμου Προστασίας Περιβάλλοντος, Γκόλφω Γεμιστού Πρόεδρο Συλλόγου Ατόμων με Διαβήτη, Βροντάκη Ανδρέα Πρόεδρο Συλλόγου Εκτελωνιστών και Σοφία Φράγκου Γενική Γραμματέα, Ευσεβία Θεοδοσίου Πρόεδρο Συλλόγου Φίλων Ερυθρού Σταυρού, Σπύρο Κουσουρή Πρόεδρο Αποφοίτων Πειραϊκού Συνδέσμου, Αλέξανδρο Μωράκη Πρόεδρο Συλλόγου Κρητών Βοιωτίας, Καψάλη Δημήτρη Πρόεδρο Ιδρύματος Ανδρέα Δ. Καψάλη, Κόντογλου Κική από την Παναθηναϊκή, Τσούκα Γιώτα από τον Οδοιπορικό Σύλλογο, Ιωακείμ Παπάκη Κοινοτικό Σύμβουλο, Γιώργο Γαμπιεράκη Πρόεδρο Χ.Ο.Ν.Φ.Π., Γιώργο Δρακόπουλο Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Θυμαιτάδαι, Κυριάκο Βλασιάδη Αντιπρόεδρο σωματείου «Η Νέα Σινασός», Παναγιώτη Κυρίμη επιλαχών περιφερειακό σύμβουλο, Σοφία Διμελά Ταμία και Αντιγόνη Χατζηβασιλείου Συντονίστρια Εκπαίδευσης Σοροπτιμιστικού Ομίλου Πειραιά, κυρίες Θεοδωράκη και Δασκαλάκη από τον Σύνδεσμο Γυναικών Κρήτης & Νήσων Αιγαίου, Βελισσαράτο Παναγιώτη από την Αδελφότητα Κεφαλλήνων, Γιώργο Κατσαρό Πρόεδρο Ελληνικιωτών Μεσολογγίου, Μαρίνα Κριτσωτάκη υποψήφια Δημοτική Σύμβουλο, Δέσποινα Γιατράκου Κοινοτική Σύμβουλο, Θεοδώρα Γιαννοπούλου Γραμματέα Συλλόγου Χοροέκφραση, Γιώργο Δαμασκηνό Αντιπρόεδρο Συλλόγου Μεγαλοχωριτών Σαντορίνης, Ελένη Κουτσολιάκου, Γιούλη Κατσικάδη από την γραμματεία του Δημάρχου, Βαρβάρα Μουτσάκη Δημοσιογράφο, Κωνσταντίνο Λουκαϊδη εκδότη, Ιουλία Βελισσαράτου Δημοσιογράφο ΣΚΑΙ, Σοφία Παραδείση Δημοσιογράφο Τηλεάστυ, Χάρη Εργατίδη Διευθυντή Παραγωγής, Αγγελική Καβακάκη και Κωνσταντίνα Σιδέρη από τον Συνεταιρισμό Αιαντίς, Αργύρη Καγιώργη από τον Σύλλογο Μαρλα Μαμάδου Τήνου, Γιάννη Παναγιωτάκη τ. Γενικό Διευθυντή ΕΡΤ. 
 
Top