Στα όρια της στάσης πληρωμών βρίσκεται ένα στα δυο νοικοκυριά με την μείωση των εισοδημάτων να αγγίζει το 38% την τελευταία τριετία, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ.
Όπως δείχνει η έρευνα, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί στο μισό καθώς το 50% δεν μπορεί να καλύψει τις φορολογικές του υποχρεώσεις, χρωστάει δάνεια, αγοράζει προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας, ενώ δεν διαθέτει επαρκές εισόδημα.
Το 93,1% έχει υποστεί μείωση τους εισοδήματός του τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να μειώσει την αγοραστική του δύναμη. Το 40% των νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει τουλάχιστον έναν άνεργο.
Το 72% αναμένει νέα μείωση τους εισοδήματος εντός του 2013, ενώ το 40% βρίσκεται στα όρια αποφυγής πληρωμών και δηλώνει πλήρη αδυναμία.
Το 42,5%, σύμφωνα με την έρευνα, στρέφεται σε προσφορές προϊόντων χαμηλότερης ποιότητας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο υποβάθμισης της ποιότητας των προϊόντων.
Δεικτικό στην αγορά προϊόντων χωρίς απόδειξη με στόχο το οικονομικό όφελος, είναι το 47%, ενώ το 50% σκέφτεται να καταναλώσει χωρίς απόδειξη. Το 70% περιμένει τις εκπτώσεις για να αγοράσει βασικά αγαθά.
Το 12,6% των καταναλωτών έχει κύρια πηγή εισοδήματος από επιχείρηση ενώ το 42,6% έχει κύρια πηγή εισοδήματος από συντάξεις.
Επίσης σύμφωνα με την έρευνα, το 70% των νοικοκυριών κάνει περικοπές στις δαπάνες για διατροφή, το 83,2 έχει κάνει περικοπή στη δαπάνη για θέρμανση ενώ το 92% περιόρισε τις δαπάνες του για ένδυση – υπόδηση.

 
Top