Bαρύ το τίμημα για τα κόμματα, αλλά όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμα να το πληρώσουν...
Εξαιρετικά βαρύ είναι το κλίμα στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές των οποίων καλούνται το βράδυ της Τετάρτης, να βάλουν τη βούλα της Βουλής στις χιλιάδες μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσω του πολυνομοσχεδίου. 

Αν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι το πολυνομοσχέδιο θα περάσει, είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει έντονος σκεπτικισμός και ενστάσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης. Μπορεί μέχρι και την τελευταία στιγμή να γίνονται κινήσεις από την κυβερνητική πλευρά προκειμένου να ικανοποιηθούν αιτήματα των βουλευτών, ωστόσο το βαρύ κλίμα παραμένει. 

Με τη διαδικασία της, χαρακτηρισθείσας ως ιδιαίτερα κρίσιμης, ψηφοφορίας, κορυφώνεται αύριο το βράδυ η συζήτηση που αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τα επείγοντα μέτρα, που είναι και προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση του δανείου. 

Μάλιστα αίσθηση προκάλεσε παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, καθώς ο Κ. Αρβανιτόπουλος μεταξύ άλλων όχι μόνο εξέφρασε έκδηλη ανησυχία για τις επιπτώσεις από την απόφαση να μην υπάρχουν σχολικοί φύλακες - που είναι μία από τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου. Αλλά και "αποκάλυψε" πως ενώ αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου του ήταν να εξαιρεθούν από το μέτρο της διαθεσιμότητας οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, η σχετική μέριμνα αφαιρέθηκε από το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου. 


"Το εξετάζουμε νομικά και το κοιτάζουμε να το συμπεριλάβουμε. Οριστική απάντηση θα έχω αύριο (ενν. σήμερα)", είπε σχετικά για να συμπληρώσει: "Για τους σχολικούς φύλακες υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Σας το λέω ευθαρσώς. Αυτή η ανησυχία έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα σχολεία πρέπει να προφυλάσσονται, διότι ξέρετε ότι πάντα καραδοκούν ακραία στοιχεία τα οποία θέλουν να διεισδύσουν στις σχολικές μονάδες".
Νωρίτερα, πολλοί εκ των βουλευτών που ζήτησαν να μιλήσουν άσκησαν κριτική στον υπουργό Παιδείας, περισσότερο αναφορικά με τον σχεδιασμό για τη δευτεροβάθμια τεχνολογική εκπαίδευση. 

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή", αίσθηση προκάλεσε επίσης η παρέμβαση της κ. Φεβρωνίας Πατριανάκου, η οποία έθεσε και το θέμα της ΕΡΤ: 

"Πρέπει να μπουν δύο όροι και αυτοί να είναι απαράβατοι: πρώτον, να υπάρχει ανώτατο πλαφόν αποζημίωσης. Υπάρχουν αποζημιώσεις πάνω από 100.000 ευρώ; Πόσες είναι αυτές;", είπε χαρακτηριστικά η κ. Πατριανάκου και συμπλήρωσε: "Δεύτερον, να συμπεριληφθεί η απαραίτητη πρόβλεψη, ώστε αυτός που θα τύχει αποζημίωσης και θα επαναπροσληφθεί στον επόμενο φορέα, δεν θα κρατήσει και την αποζημίωση και την πρόσληψη".
"Βράζει" η Νέα Δημοκρατία 

Μπαράζ αλλαγών στο πολυνομοσχέδιο για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση, μετά την εξαιρετικά σκληρή κριτική, που δέχθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί κατά τη συνάντηση, που είχαν με βουλευτές της ΝΔ στη Συγγρού. Οι βουλευτές της ΝΔ ενημερώθηκαν και απηύθυναν ερωτήσεις στους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εκπροσώπησε ο Γιώργος Μαυραγάνης, κάτι, που φαίνεται ότι ενόχλησε τους βουλευτές, καθώς απουσίασε ο Γιάννης Στουρνάρας. 

Στα γραφεία του κόμματος, η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους και - μετά από τις παρεμβάσεις των βουλευτών - οι παρόντες υπουργοί δεσμεύτηκαν: 


1) Να πάρουν πίσω την τροπολογία, που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό ΆμυναςΔημήτρη Αβραμόπουλο να χρησιμοποιεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Η κριτική των βουλευτών εστιάστηκε στο θέμα της χρήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους από υπουργούς όπως αυτός της Εθνικής Άμυνας και ο Ν. Κακλαμάνης είπε κατηγορηματικά ότι "η ΚΟ της ΝΔ δηλώνει ότι αποκλείεται να ψηφίσει τέτοια τροπολογία".
2) Αποσύρεται η διάταξη, που δίνει ασυλία στα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

3) Θα γίνουν προσπάθειες για να έχουν συνταξιοδοτική ασφάλιση οι σχολικοί φύλακες, που απολύονται. 

4) Δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα απορροφηθούν στις φυλακές οι Δημοτικοί Αστυνομικοί. 

5) Αποφασίστηκε ότι όσοι έχουν μεταπτυχιακό δεν θα μπουν σε κινητικότητα και θα μείνουν στους δήμους. 

6) Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς των τεχνικών λυκείων, που οδεύουν σε απόλυση, θα πλαισιώσουν τα δημόσια ΙΕΚ στις ίδιες ειδικότητες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποσύρει τη διάταξη, που πριμοδοτούσε τους συνεργάτες υπουργών για να γλιτώσουν την κινητικότητα και τις απολύσεις. 



Πηγή: News.gr
 
Top