Την αλήστου μνήμης «τροπολογία Πάχτα» θύμισε η τροπολογία που κατέθεσαν 22 βουλευτές. Λίγες ώρες προτού φτάσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) επιστολή-κόλαφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία προειδοποιούσε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην προκλητική επιδότηση δύο ενεργειακών ομίλων, 22 βουλευτές, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., κατέθεταν την επίμαχη τροπολογία με την οποία επιχειρείται η επιδότηση με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ των ομίλων Κοπελούζου και Παναγάκου που έχουν εντάξει επενδύσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στη διαδικασία «fast track». Στην επιστολή της Κομισιόν αναφέρεται ότι η προτεινόμενη τροπολογία με τις γενναίες επιδοτήσεις σε δύο συγκεκριμένους ομίλους παραβιάζει όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα για περιορισμό της «μαύρης τρύπας» χρεών στην ελληνική αγορά ενέργειας, καθώς και κοινοτικές συμφωνίες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Με πρόσχημα την πρόσκαιρη στήριξη δύο μονάδων παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ στην Αχαΐα, οι οποίες υπολειτουργούν γιατί αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον διεθνή ανταγωνισμό, οι βουλευτές επιμένουν στην τροπολογία «δώρο» για τους ομίλους Κοπελούζου και Παναγάκου. Ομως, στην αιτιολογική έκθεση δεν γίνεται καμία αναφορά...
στην παραγωγή των φωτοβολταϊκών πάνελς από τα εργοστάσια των ενδιαφερόμενων επενδυτών, που ήταν και το κύριο επιχείρημα των τριών βουλευτών, οι οποίοι εμφανίστηκαν να δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά τη φάση της συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να διασωθούν ούτε τα δύο εργοστάσια (και οι εργαζόμενοι σε αυτά), αφού τα πάνελς που θα χρειαστούν βρίσκονται ήδη έτοιμα στις αποθήκες τους. Ομοίως δεν γίνεται λόγος ούτε για πρόσληψη ενός έστω εργαζομένου.
Οι δύο όμιλοι δεν είναι οι μοναδικοί που έχουν εντάξει επενδύσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα στο «fast track». Ηδη υπάρχουν αντιδράσεις από την εταιρία Brite Hellas, η οποία έχει εντάξει τη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού υψηλής τεχνολογίας και ισχύος 100 MW στον νομό Δράμας. Ενώ οι όμιλοι Κοπελούζου και Παναγάκου θα επωφεληθούν από υψηλές επιδοτήσεις για την αγορά του ρεύματος που θα παράγουν τα φωτοβολταϊκά τους, η Brite Hellas δεν θα έχει το ίδιο προνόμιο.
Από το κείμενο της τροπολογίας προκύπτει ότι οι δύο όμιλοι θα επιδοτούνται για τα φωτοβολταϊκά που έχουν εντάξει στο «fast track» και για τα επόμενα 20 χρόνια, με περίπου 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή ποσό τετραπλάσιο σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές στην αγορά. Μεταξύ των βουλευτών που υπογράφουν την τροπολογία περιλαμβάνονται οι πρώην υπουργοί Νίκος Σηφουνάκης, Ανδρέας Λυκουρέντζος και Κ. Μαρκόπουλος.
 

Φώτης Κόλλιας - Δημοκρατία
 
Top