Μόλις δύο περιπτώσεις από τις χιλιάδες έχουν καταφέρει να εντοπίσουν οι φορολογικοί μηχανισμοί της χώρας όσον αφορά τους Έλληνες με εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ που έστειλαν εσπευσμένα στο εξωτερικό τα λεφτά τους κατά την....
περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2009-2011.
Μετά από επερώτηση του Απόστολου Κακλαμάνη στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι δεν έχουν γίνει πολλά όσον αφορά την διερεύνηση των υποθέσεων που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν τα βάρη των μισθωτών και συνταξιούχων και έχουν ιδιαίτερα μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον.
Ειδικότερα, από τα περίπου 54 χιλιάδες εμβάσματα με ποσά άνω των 100.000 ευρώ που εστάλησαν σε τράπεζες του εξωτερικού των περίοδο 2009-2011, αποκλείστηκαν όσοι δικαιολογούσαν τα ποσά και στάλθηκαν επιστολές σε 24.710 καταθέτες προκειμένου να στείλουν συμπληρωματικές εξηγήσεις.
Τελικά, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας «επελέγησαν 436 υποθέσεις με μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον και στάλθηκαν στο Κέντρο Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Από τις 436 έχουν ολοκληρωθεί 2 περιπτώσεις και εισπράχθηκαν 5 εκατ. ευρώ».
Αναφορικά με την λίστα εκείνων που έσπευσαν να επενδύσουν σε ακίνητα του Λονδίνου ο υπουργός είπε ότι «εντοπίστηκαν 107 περιπτώσεις. Από αυτές επελέγησαν οι 84 και βεβαιώθηκαν πρόστιμα 162.000 ευρώ». Επιπροσθέτως, έχει καταρτιστεί λίστα και με 136 φορολογούμενους που διαθέτουν ταχύπλοα στη Βρετανία. Από αυτούς ελέγχονται οι 16 και σε 8 περιπτώσεις βεβαιώθηκαν φορολογικές παραβάσεις. Παράλληλα έχει ζητηθεί η άρση τραπεζικού απορρήτου για 3 μεγάλα δικηγορικά γραφεία στα οποία εντοπίστηκαν παραβάσεις τήρησης βιβλίων και στοιχείων.
Σύμφωνα με τον υπουργό, εξέλιξη υπάρχει και στις έρευνες των 10.000 offshore εταιριών με ελληνικό ενδιαφέρον. Από αυτές έχουν επιλεγεί οι πρώτες 322 και δόθηκαν 163 εντολές ελέγχου. Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε 34 εξωχώριες και βεβαιώθηκαν πρόστιμα περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Πέραν αυτών, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «από διασταυρώσεις στοιχείων των ΔΟΥ και του TAXIS σε 2.423 υποθέσεις προέκυψαν στοιχεία και δόθηκαν εντολές ελέγχου για τις 1.800. Έχουν ολοκληρωθεί 329 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν ποσά 36 εκατ. ευρώ».
Αναφορικά με την λίστα Λαγκάρντ, ο υπουργός είπε ότι έχει ζητηθεί το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των καταθετών και πως βρίσκονται σε εξέλιξη 150 περιπτώσεις.
Τέλος εξήγησε ότι, οι φορολογικοί μηχανισμοί στελεχώνονται με νέο και εξιδανικευμένο προσωπικό και πως θα φέρει ρύθμιση προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος ελέγχων με συμπλήρωση «μερικού φύλλου ελέγχου».
Από την άλλη πλευρά ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε στον υπουργό ότι πρέπει να υπάρξουν επιπτώσεις για τους προϊστάμενους των φορολογικών μηχανισμών εξηγώντας πως «δεν είναι δυνατόν να έχουμε μόνο 5 εκατ. ευρώ από 22 χιλιάδες εμβάσματα ανθρώπων που έβγαζαν τα λεφτά τους την ώρα που καιγόταν η Αθήνα» ενώ σημείωσε πως «η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί».
http://www.koolnews.gr
 
Top