Γεωφυσικές έρευνες σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα προγραμματίζει η Τουρκία, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα.
Σε ανακοινωσή του το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι για το θέμα ο πρέσβης της Ελλάδας στην Aγκυρα επικοινώνησε με τους αρμοδίους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Το θέμα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας και αφορά σε απόφαση που ελήφθη στις 30 Ιουλίου 2008 περί γεωφυσικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα Νότια και Ανατολικά του Καστελορίζου.
«Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τμήμα της περιοχής που αναφέρεται στη δημοσίευση περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα» δηλώνει ο...
εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η Αθήνα θα παρακολουθεί στενά στο ζήτημα.
Την ανησυχία του για τις εξελίξεις εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ μέσω του πολιτικού εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέα Λοβέρδου.
«Κάθε μέρα προκύπτει από την πλευρά της Τουρκίας και ένα νέο θέμα, που επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κάθε ημέρα, επίσης, επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει σχέδιο, δεν έχει τακτική, δεν έχει στρατηγική απέναντι στην Τουρκία.»
Η Τουρκία, όμως, πρέπει να πάρει το αυστηρό μήνυμα, ότι η συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο, και ειδικότερα, για το θέμα που σήμερα προέκυψε, η συμμόρφωσή της με το δίκαιο της θάλασσας αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να υπηρετηθούν -και εκ μέρους της - οι αρχές της καλής γειτονίας, καθώς και η ευρωπαϊκή της πορεία.»
 
Top