Με πρωτοβουλία του βουλευτή Λάρισας Μάξιμου Χαρακόπουλου, έξι βουλευτές της ΝΔ ζητούν με κοινή ερώτησή τους που κατέθεσαν στη βουλή, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που εργάζονται στο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ.
Την ερώτηση που απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά, εκτός του Μ. Χαρακόπουλου υπογράφουν οι βουλευτές Θαλασσινός Θαλασσινός, Γιώργος Κασαπίδης, Αντώνης Καρπούζας, Κώστας Τσιάρας και
Νίκος Σταυρογιάννης.
Ακολουθεί
το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΘΕΜΑ: ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
...

Ο εφιάλτης της ανεργίας αναγκάζει χιλιάδες νέους να αναζητούν εργασία ακόμη και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ. Κατά κανόνα οι περισσότεροι συμβασιούχοι επιτελούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η πολιτεία επεχείρησε να δώσει λύση στο οξύ κοινωνικό πρόβλημα γι’ αυτή την κατηγορία των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που βιώνουν την ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον, με το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004, που αποκατέστησε 35.000 εργαζόμενους.
Ωστόσο, μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, εξακολουθούν να υπάρχουν συμβασιούχοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι βρίσκονται υπό καθεστώς εργασιακής ομηρίας. Στην πλειοψηφία τους, είναι νέοι άνθρωποι που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην απασχόληση με διάφορες μορφές συμβάσεων, σε φορείς του δημοσίου και τους Ο.Τ.Α. και επιτελούν έργο που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Εύλογα λοιπόν αναμένουν ίδια αντιμετώπιση με τους συναδέλφους τους που μονιμοποιήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004.
Επιπροσθέτως, αξίζει να αναφερθεί ότι επειδή η πολιτεία δαπανά πόρους για την επιμόρφωση των συμβασιούχων προκειμένου να τους καταστήσει ικανότερους και αποτελεσματικότερους, είναι επόμενο να θέσει σε προτεραιότητα την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με ανθρώπους που έχουν και την εμπειρία και τα προσόντα να ανταπεξέλθουν στην σύγχρονη μορφή διοίκησης που πρέπει να έχουμε.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
1. Προτίθεστε να εξετάσετε τη δυνατότητα εξεύρεσης του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να αποκατασταθούν εργασιακά οι συμβασιούχοι;
Αθήνα, 16 Ιουλίου 2009
Οι ερωτώντες Βουλευτές:
1. Μάξιμος Χαρακόπουλος
2. Θαλασσινός Θαλασσινός
3. Κασαπίδης Γιώργος
4. Καρπούζας Αντώνης
5. Τσιάρας Κώστας
6. Σταυρογιάννης Νίκος
 
Top