του Σταύρου Λιλόγλου*

H διακοπή του καπνίσματος δε σημαίνει απαραίτητα και αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ ακόμη και αν πάρετε λίγα κιλά, μπορείτε να τα χάσετε αργότερα. Μην ξεχνάτε εξάλλου ότι τα οφέλη για την υγεία σας από τη διακοπή του καπνίσματος υπερτερούν κατά πολύ από τους κινδύνους, που συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς ορισμένοι άνθρωποι παίρνουν κιλά αφότου κόψουν το κάπνισμα, όχι όμως όλοι. Υπολογίζεται ότι μόλις ένας στους τρεις πρώην καπνιστές βλέπει το βάρος του να αυξάνεται, ενώ η μέση αύξηση του σωματικού βάρους είναι 3- 4 κιλά.
Ας δούμε λοιπόν 7 μικρά μυστικά, που θα σας βοηθήσουν να εγκαταλείψετε αυτή την ανθυγιεινή συνήθεια χωρίς να χαλάσετε τη σιλουέτα σας:
1. Αποφύγετε τις αυστηρές δίαιτες
Η προσπάθεια να βγάλετε μια και καλή από τη ζωή σας τη νικοτίνη είναι ήδη πιεστική, δε χρειάζεται να προσθέσετε και το στρες μίας αυστηρής δίαιτας. Τώρα δεν είναι η στιγμή να αλλάξετε ριζικά τις διατροφικές σας συνήθειες.
Μπορείτε απλά να προσπαθήσετε να κάνετε μερικές μικρές και εύκολες προσαρμογές. Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε τι πρέπει να προσέχουμε και τι να αποφεύγουμε για να μην πάρουμε κιλά. Ακολουθείστε λοιπόν τους βασικούς κανόνες της υγιεινής διατροφής, εκ των οποίων ο βασικότερος είναι ότι οι άνθρωποι παίρνουν βάρος όταν τρώνε περισσότερες θερμίδες από όσες ‘’καίνε’’.
2. Φροντίστε να έχετε σνακς με λίγες θερμίδες για τις ‘’δύσκολες ώρες’’
Η λαχτάρα για ένα τσιγάρο προέρχεται συχνά από τη συνήθεια να βάλετε κάτι στο στόμα σας. Αν φάτε ένα γλυκό ή ένα σνακ πλούσιο σε λιπαρά αντί για ένα τσιγάρο, οι θερμίδες που θα πάρετε δεν είναι ό, τι καλύτερο για τη σιλουέτα σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας ανά πάσα στιγμή σνακς με λίγες θερμίδες, όπως καραμέλες χωρίς ζάχαρη, καρότα ή χαμηλής θερμιδικής αξίας τσίχλες.
3. Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό
Το νερό πριν και κατά τη διάρκεια του γεύματος σας βοηθάει να είστε ενυδατωμένοι και μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πλήρεις με λιγότερες θερμίδες. Η κατανάλωση νερού επίσης ικανοποιεί την επιθυμία να βάλετε κάτι στο στόμα σας.
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι όταν πίνει κανείς κρύο νερό με καλαμάκι ενεργοποιείται η απελευθέρωση της ντοπαμίνης, μιας ορμόνης που δημιουργεί θετικά συναισθήματα στον εγκέφαλο και μπορεί να αντισταθμίσει την πίεση και το στρες.
4. Επιλέξτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες δημιουργούν αίσθημα πληρότητας μετά από ένα γεύμα και ‘’κόβουν’’ την όρεξη. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια και τα λαχανικά.
5. Γεμίστε το πιάτο σας με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά
Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι ένας λόγος που οι άνθρωποι οδηγούνται στην υπερφαγία.
Τώρα που αποφασίσατε να κόψετε το κάπνισμα είναι σημαντικό να επιλέγετε τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Αποφύγετε τα τρόφιμα που αν και περιέχουν πολλές θερμίδες υπολείπονται σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι ‘’γλυκές’’ απολαύσεις.
6. Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα και ποτήρια
Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερο είναι το πιάτο μας, τόσο περισσότερο τείνουμε να τρώμε. Με λίγα λόγια από τη στιγμή που συνήθως τρώτε ό, τι σας σερβίρουν, κινδυνεύετε να φάτε υπερβολικά πολύ χωρίς καν να το καταλάβετε.
Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν μικρότερα πιάτα και ποτήρια καταναλώνουν - χωρίς να αισθάνονται στέρηση- και λιγότερες θερμίδες.
7. Άσκηση, άσκηση, άσκηση
Η σωματική άσκηση όχι μόνο σας βοηθάει να ‘’κάψετε’’ θερμίδες αλλά σας αποσπά και την προσοχή από τη λαχτάρα τόσο για τη νικοτίνη όσο και για φαγητό. Η φυσική δραστηριότητα απομακρύνει επίσης το στρες, κάτι πολύ σημαντικό στην παρούσα φάση, που προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα.
Μπορείτε να αυξήσετε τον αριθμό θερμίδων που καίτε με άσκηση είτε μεγαλύτερης έντασης είτε μεγαλύτερης διάρκειας.
Η άσκηση βέβαια δεν είναι πανάκεια. Ακόμα και άτομα που είναι σωματικά δραστήρια μπορούν να πάρουν βάρος κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της διακοπής του καπνίσματος.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που παίρνουν βάρος να το χάσουν στη συνέχεια και να διατηρήσουν τελικά ένα υγιές βάρος.

*Ο Σταύρος Λιλόγλου είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και έχει διατελέσει Άμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών
 
Top