Αντισυνταγματικές έκρινε σειρά διατάξεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μεταξύ αυτών, η επιβολή του ΛΑΦΚΑ, η ενοποίηση των Ταμείων, ο καθορισμός της βασικής σύνταξης με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, η αναστολή της...
σύνταξης σε περίπτωση που ο συνταξιούχος απασχοληθεί, αλλά και η μη κάλυψη από το κράτος των ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων.
Ίσως μάλιστα η «λίστα» των διατάξεων που εμφανίζουν προβλήματα συνταγματικότητας αυξηθεί αφού ο έλεγχος του νομοσχεδίου συνεχίζεται την Δευτέρα.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τη διάσκεψή της την Παρασκευή επεξεργάστηκε για δεύτερη ημέρα το νομοσχέδιο που αφορά «τις βασικές συνταξιοδοτικές διατάξεις» και θα συνεχίσει την επεξεργασία του νομοσχεδίου την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010.
Η Ολομέλεια έκρινε ότι ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα, ενώ αντίθετα κρίθηκε ομόφωνα συνταγματική η επιβολή ΛΑΦΚΑ στις μεγάλες συντάξεις μέχρι το 2015. Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι διατάξεις εκείνες του νομοσχεδίου που προβλέπουν την ενοποίηση ταμείων, όπως και την ένταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο μετά την 1.1.2011.
Σταύρος Λιλόγλου
 
Top