Στις φυλακές Κορυδαλλού πρόσφερε,  την ποιητική του Καβαφική παράσταση ο  Ηθοποιός, Σκηνοθέτης και Καθηγητής Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης Πάρις Κατσίβελος, προ ημερών, σ΄ ένα ιδιαίτερο κλίμα συγκίνησης, αφού ήταν μια απ΄ τις σπάνιες ευκαιρίες για τους κρατούμενους να ταξιδέψουν, μέσα απ΄ τον Καβαφικό λόγο, τον δραματοποιημένο απ΄ τον Πάρι Κατσίβελο, στις  έφορες πεδιάδες του γόνιμου Καβαφικού νοός και να γευτούν τους καρπούς του, να ανυψωθούν στα πεδία της γόνιμης ανήσυχης ψυχής του. 
     Το συγκεκριμένο αφιέρωμα στον Καβάφη είναι το τριακοστό έβδομο, που ετοίμασε και παρουσίασε  ο Πάρις Κατσίβελος, ως φόρο τιμής στον μεγάλο ποιητή. 
     Η Ποιητική Παράσταση του Πάρι Κατσίβελου παίχτηκε πάντα υπό την Αιγίδα σημαντικών διεθνών φορέων, στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο με συνδιοργάνωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο, με τον Όμιλο για την Ουνέσκο Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, με τον όμιλο για την Ουνέσκο Πειραιώς και Νήσων, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως και στην Βιέννη όπου και βραβεύθηκε, πρόσφατα, με πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, συλλόγων του πνεύματος και των τεχνών της Αυστρίας και της Ελλάδας. 
     Για την παράστασή του αυτή στις Φυλακές Κορυδαλλού, ο ηθοποιός, επέλεξε, σκηνοθέτησε και ερμήνευσε, θεατροποιημένα ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού δημιουργού, σε μια ενιαία Ποιητική παράσταση. Τον Πάρι Κατσίβελο συνόδευσε μουσικά ο μουσικοσυνθέτης, ηχοθεραπευτής και μελετητής αρχαίων παραδοσιακών μουσικών Πάν Καπερνέκα, με σπάνια ακούσματα απ΄ όλο τον κόσμο. 
   
  Η παράσταση που επιμελήθηκε και οργάνωσε ο Πάρις Κατσίβελος, δόθηκε με την συνεργασία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού, ιδιαίτερα δε του διευθυντή του κυρίου Ζουγανέλη Γεώργιου και της υποδιευθύντριας κυρίας Χαραλαμποπούλου Ιωάννας και με την παρουσία κοινωνικών λειτουργών και δασκάλων του σχολείου.
     Η παράσταση δόθηκε τις πρωινές ώρες, ώστε οι κρατούμενοι στις δώδεκα το μεσημέρι να επιστρέψουν στις θέσεις τους, σύμφωνα με τον κανονισμό, των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού και αμέσως μετά απ΄ αυτήν έγινε σύντομη κουβέντα, πάνω στα νοήματα του ποιητή. 
     Ο σκηνικός χώρος προετοιμάστηκε από τον ίδιο τον Πάρι Κατσίβελο, με την συνδρομή κάποιων κρατουμένων και του διευθυντή του σχολείου.  
     Ο κύριος σκοπός του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας είναι να προσφέρει δυνατότητες μιας νέας αρχής σε συνανθρώπους μας, που απολυτρώνουν παρελθούσες δυσαρμονίες, επιθυμούν και εργάζονται για να οικοδομήσουν ή και οικοδομούν, νέες συνθήκες βίωσης. 
    Σύμφωνα με την άποψη του Πάρι Κατσίβελου, κάποιες φορές, η απόσταση στον χωροχρόνο δεν ενδείκνυται και πρέπει να  την καταργούμε, ειδικά στην θεατρική πράξη που είναι η υψηλότερου βαθμού μύηση και που καθαίρει,  απολυτρώνει  θεραπεύει, ενδυναμώνει και ανοικοδομεί νέες υγιείς θέσεις και σχέσεις των υποκειμένων με τις δοσμένες τους συνθήκες, αλλά δημιουργεί και νέους ελπιδοφόρους προσανατολισμούς, στόχους και  σκοπούς. Αυτό έκανε και στην συγκεκριμένη παράσταση ο Πάρις Κατσίβελος, ερμηνεύοντας τους θεατροποιημένους, περιεκτικούς στοίχους του μεγάλου Αλεξανδρινού δημιουργού, ανάμεσα στους κρατούμενους και στους καθηγητές του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας.
     Ο Πάρις Κατσίβελος, ως Ηθοποιός και ως Καθηγητής Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης περί τις τέσσερις και πλέον δεκαετίες είχε την δυνατότητα εκατοντάδες φορές να προσεγγίσει την Καβαφική Ψυχή και απ΄ το πεδίο του ερμηνευτή και απ΄ αυτό του καθηγητή.   Ετοίμασε  λοιπόν, αυτό το ιδιαίτερο ¨ταξίδι¨ στην ποίηση του Καβάφη και γι΄ αυτό επέλεξε  και  ερμήνευσε  ποιήματά του, σε μια ενιαία παράσταση δομημένη μόνο με ποίηση και συνοδό μουσική, χωρίς καμιάς μορφής εισηγήσεις, τοποθετήσεις, αναφορές, αναλύσεις, εκτιμήσεις, θεωρητικές παρεμβάσεις και σχόλια κανενός είδους, από κανέναν. Μόνον η ποίηση του Καβάφη και οι ταξιδευτές της, μόνο οι ταξιδιώτες της συγκεκριμένης θεατροποιητικής περιπλάνησης  και  η Καβαφική Ψυχή. 
      Το κάθε ποίημα  όπως δομήθηκε και δόθηκε η παράσταση, οδηγεί νοηματικά και ερμηνευτικά στο επόμενό του. Η παράσταση  έχει τρείς ευρείες νοηματικές ενότητες που διασυνδέονται και διαπλέκονται μεταξύ τους, σε μία ενιαία ενότητα αδιάσπαστη.
     Η πρώτη ενότητα <<Εμπρός κοιτάζω τ΄ αναμμένα μου κεριά>>   και η τελευταία <<Η Ιθάκη σ΄ έδωσε το ωραίο ταξίδι>>  περιέχουν ποιήματα, αγαπημένα, γνωστά μας,  εμβληματικά, που ο μεγάλος τραγικός και λυρικός ποιητής μας κληροδότησε.  Η μεσαία ενότητα <<…Όταν ξυπνά του σώματος η μνήμη>> περιέχει τα αισθαντικά, ή ¨αισθητικά¨, όπως θα τα έλεγε ίσως και ο ίδιος ο ποιητής. 

     Ο Πάρις Κατσίβελος, συνεχίζει τα μαθήματα του στις Ανώτερες Σχολές Θεάτρου και στο Mεταπτυχιακό <<Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες>> του Αυστριακού Πανεπιστημίου D.U.K., μάλιστα οι φοιτητές του σε λίγες ημέρες θα βρίσκονται στην Αυστρία για τον κύκλο των μαθημάτων εκεί, με εισηγητές από διάφορα μέρη του κόσμου.
     Αλλά και στο πεδίο του Πνεύματος, των Τεχνών, του Πολιτισμού και του Φωτός, προσφέρει ακούραστα την ενεργή παρουσία του, αφού προ ημερών συμπλήρωσε για το παρελθόν δωδεκάμηνο τον απίστευτο αριθμό των ενενήντα επτά εκδηλώσεων. Επίσης, πρόσφατα  για την συνολική προσφορά του στο Πνεύμα και τις Τέχνες,  ο Όμιλος για την Ουνέσκο Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος  τίμησε, τον Πάρι Κατσίβελο, σε ειδική τελετή,  με το <<Βραβείο Αριστείας>> , και με την <<Ανώτατη Λογοτεχνική Διάκριση>>,  για το Βιβλίο του Αυτοβελτίωσης και Εσωτερισμού <<Με Πυξίδα το ΦΩΣ>>, το οποίο βραβεύτηκε για δέκατη όγδοη φορά.



http://www.pireasnews.gr/
 
Top