Τροπολογία για την ένταξη των νησιών Αίγινας, Πόρου, Σπετσών, Κυθήρων και Αντικυθήρων καθώς και της Τροιζηνίας στη διάταξη του άρθρου 31 του νόμου 3986/2011 "Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015" ως τουριστικοί τόποι, χωριά ή πόλεις κάτω των 200.000  κατοίκων, κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α' Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Οπως αναφέρει ο κ. Κατσαφάδος, με το άρθρο 31 ορίζεται η θέσπιση ελάχιστου φόρου εισοδήματος από τη δραστηριότητα των εμπορικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών με κριτήρια τον πληθυσμό και την τιμή ζώνης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται αδίκως οικονομικά ορισμένα νησιά της Περιφέρειας Πειραιώς αλλά και η Τροιζηνία, καθώς δεν τα εντάσσει στους "τουριστικούς προορισμούς" στη διάταξη του εν λόγω άρθρου, αλλά στις "πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
Η Τροπολογία- Προσθήκη του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:
                        ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: 
«Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και άλλες διατάξεις»



ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Στον νόμο 3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015», και ειδικότερα στο άρθρο 31, όπως αυτό τροποποιήθηκε, ορίζεται η θέσπιση ελάχιστου φόρου εισοδήματος από τη δραστηριότητα των εµπορικών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελµατιών. Στόχος του νομοθέτη, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ήταν να ενισχυθούν τα δηµόσια έσοδα, σε μια δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία για τη χώρα και να ελεγχθούν οι περίπου 700.000 επιτηδευµατίες και ελεύθεροι επαγγελµατίες που δήλωναν καθαρά κέρδη κάτω του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ. Στο ίδιο άρθρο ο νομοθέτης ορίζει επίσης τα κριτήρια που τίθενται, όπως είναι ο πληθυσµός και η τιµή ζώνης, που ασκείται η δραστηριότητα, καθώς και τις εξαιρέσεις. Έτσι, οι επιτηδευµατίες και οι ασκούντες ελεύθερο επάγγελµα, εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύµατος, το οποίο ορίζεται ως εξής: α) Για τις επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελµατίες που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά µε πληθυσµό έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε τετρακόσια (400) ευρώ ετησίως. β) Για επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελµατίες που έχουν την έδρα τους σε πόλεις µε πληθυσµό πάνω από διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε πεντακόσια (500) ευρώ ετησίως. Δυστυχώς η περιοχή του Νοµού Αττικής λογίζεται ως µια πόλη, καθώς και το Πολεοδοµικό Συγκρότηµα Θεσσαλονίκης. 
Κάτι τέτοιο όμως επιβαρύνει αδίκως ορισμένα νησιά της Περιφέρειας Πειραιώς, όπως είναι η Αίγινα, ο Πόρος, οι Σπέτσες, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα, καθώς και η Τροιζηνία, ειδικά σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, καθώς δεν τα εντάσσει στους «τουριστικούς προορισμούς» της παρ. 1 περ. α  του άρθρου 31, αλλά στις «πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους». 
Επειδή οφείλουμε ως Πολιτεία να μεριμνήσουμε για την ανάπτυξη των νησιών μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών, προτείνεται με την παρούσα τροπολογία η ένταξη των εν λόγω νησιών και της Τροιζηνίας στην παράγραφο α΄ του ίδιου νόμου ως τουριστικοί τόποι, χωριά ή πόλεις κάτω των 200.000 κατοίκων προς αποκατάσταση της στρέβλωσης αυτής για τα νησιά μας. Η έναρξη της διάταξης προτείνεται από το παρόν οικονομικό έτος προς αποφυγή οποιασδήποτε δημοσιονομικής σύγχυσης.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ- ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: 
«Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και άλλες διατάξεις»

Προτείνεται η προσθήκη άρθρου… ως εξής: 

Άρθρο…

«Στην παράγραφο 3 του άρθρου 31 του νόμου 3986/2011, όπως αυτός έχει τροποποιηθεί, προστίθεται β’ εδάφιο ως εξής:

Εξαιρούνται ακόμα, η Αίγινα, ο Πόρος, οι Σπέτσες, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα, καθώς και η Τροιζηνία και δεν λογίζονται ως μια πόλη με τον Νομό Αττικής. Η έναρξη της παρούσας διάταξης ορίζεται από το τρέχον οικονομικό έτος.





Πειραιάς 15.6.2015
Ο προτείνων Βουλευτής 



Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων


http://www.pireasnews.gr/
 
Top