ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΖΟΥΠΗΣΆρθρο - κριτική του  Ζαχαρία Ζούπη, Δημ.Συμβούλου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την ανάγκη συζήτησης στα όργανα του Πασόκ, με θέμα τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση του Νοέμβρη! Ο Ζ.Ζ. αναφέρεται στις εκλογές του Νοέμβρη, εστιάζοντας στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας και τις ευθύνες προσώπων που με τη στάση και τις επιλογές τους οδήγησαν σε μια ακόμη εκλογική αποτυχία τις δυνάμεις του Πασόκ στην περιοχή!




Δύο μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές της Αυτοδιοίκησης, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συζητήσει ακόμα για τα συμπεράσματα που προέκυψαν απ’αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση! Εντάξει. Ήταν ο «νικητής» τουλάχιστον όσον αφορά τις εντυπώσεις από τη στιγμή που κέρδισε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη (ας είναι καλά ο Γ.Παπανδρέου που δεν άκουσε τις εισηγήσεις των «αρμοδίων» του κόμματός του που έβρισκαν τον Καμίνη με χαμηλή δημοτικότητα και τον Μπουτάρη με φθορές) και την Περιφέρεια Αττικής, έστω και αν απειλήθηκαν δήθεν οι εκλογές για να το πετύχει.
Εντάξει. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ ευαίσθητο σημείο στην πορεία της και ο κίνδυνος της χρεοκοπίας δεν έχει εκλείψει. Άρα ,»για τις εκλογές θα συζητήσουμε τώρα;». Ωστόσο, τα σοβαρά κόμματα δε λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο και εν πάσει περιπτώσει τα κομματικά επιτελεία δεν έχουν δείξει να έχουν απορροφηθεί και τόσο από την προσπάθεια στήριξης της Κυβερνητικής προσπάθειας. Ένας άνεμος χαλάρωσης ,διάλυσης και αδιαφορίας έχει καταλύσει τα πάντα, ενώ οι «έξυπνοι» έχουν κοιτάξει να πάρουν καμιά κρατική θέση με ή άνευ opengov, με ή άνευ τυπικών προσόντων. Κάποιοι επίσης θεωρούν ότι δια της μεθόδου της στρουθοκαμήλου τα διάφορα ΠΑΣΟΚ θα ενοποιηθούν στην προοπτική των βουλευτικών εκλογών. Η μέθοδος είναι γνωστή και στηρίζεται στην αρχή: «Η λήθη είναι φάρμακο». Έχω την αίσθηση ότι αυτή τη φορά θα πέσουν έξω.
Το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει χρέος απέναντι στην κοινωνία, τους φίλους του, τα μέλη του και ιδιαίτερα απέναντι σε όσους έδωσαν μάχη για να στηρίξουν τις επιλογές του να ανοίξει ένα σοβαρό εσωτερικό διάλογο.
• Αν μη τι άλλο , η αποχή που έφτασε το 60% στο δεύτερο γύρο θα έπρεπε να απασχολήσει ,να λειτουργήσει σαν ηλεκτροσόκ για τα υπόγεια κοινωνικά και πολιτικά ρεύματα που έχουν ήδη δρομολογηθεί.
• Αν μη τι άλλο ,υπάρχουν περιοχές που το ΠΑΣΟΚ υπέστη σημαντικές ήττες. Στην δυτική Αττική για παράδειγμα «είχε» τη Νομαρχία και δέκα στους δώδεκα Δήμους. Τώρα πήρε το πιο χαμηλό ποσοστό απ’όλες τις περιοχές της Αττικής στις Περιφερειακές εκλογές και κέρδισε μόλις …στον έναν από τους πέντε Καλλικρατικούς Δήμους !
Τι έφταιξε; Τι επιλογές έκανε; Ποιοι τις έκαναν; Δεν πρέπει να απασχολήσουν αυτά τα πράγματα; Στο Δήμο Πειραιά το απόλυτο φαβορί Γιάννης Μίχας υπέστη δεινή ήττα και μάλιστα από έναν υποψήφιο που δε φημίζεται για την ευρύτητα της επιρροής του. Τι έφταιξε πάλι εδώ; Ποιες τακτικές ,ποιες συμπεριφορές ,ποιες επιλογές έφταιξαν; Ποιοι χειρίστηκαν τα θέματα; Στην Β Πειραιά το ΠΑΣΟΚ οι υποψήφιοι που στήριξε ,έχασαν στους τρεις από τους πέντε δήμους ! Έγιναν σωστές επιλογές άραγε; Μέσα από ποιες διαδικασίες προκρίθηκαν; Ποιοι πήραν την ευθύνη να κάνουν αυτές τις προτάσεις και πως αυτές στηρίχτηκαν; Ποιο ήταν το σκεπτικό επιλογής προσώπων;
Όλα αυτά δεν μπορεί να μην απασχολήσουν το ΠΑΣΟΚ κεντρικά ,αλλά και περιφερειακά ,ανά Νομαρχιακή Επιτροπή και Τοπική Οργάνωση .Δεν μπορεί η Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφιοτήτων να μη φέρει απολογισμό και να μην κάνει στοιχειώδη αυτοκριτική για τις πιο αστείες, απολίτικες αντιδημοκρατικές , δίχως καμιά διαβούλευση διαδικασίες που υπήρξαν ποτέ στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ .
Δεν μπορεί κανείς να μην κάνει απολογισμό για νοσηρά φαινόμενα και απολίτικες ,ξεπουληματικές συμπεριφορές στελεχών του ΠΑΣΟΚ ,πολλά από τα οποία απολαμβάνουν μάλιστα και παχυλούς μισθούς από τις Κρατικές Θέσεις που κατέχουν . Με μισθούς από τις θέσεις που τους έδωσε το κυβερνοΠΑΣΟΚ παρίσταναν τους μάγκες στις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές στηρίζοντας Δημαρά και «αντάρτες» .
Καλά κάνουν ,αφού τους επιβραβεύει το ΠΑΣΟΚ είτε δια της σιωπής ,είτε και με bonus . Δεν διακινδύνευσαν ,ούτε και διακινδυνεύουν τίποτα. Εν ολίγοις ,στην υγεία των κορόιδων . «Άλλωστε δεν είναι και η πρώτη φορά ,ούτε και οι μόνη» θα μπορούσε να πει κάποιος.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας ,όπου δημιουργούταν πόλος επί τρεισήμισι χρόνια με βοήθεια που προκύπτει από τη στήριξη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ,βουλευτή της Ν.Δ. αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις στελεχών ,ποτέ το ΠΑΣΟΚ δε συζήτησε το θέμα.
Παρ’όλα αυτά η δυναμική που είχε αναπτύξει ο υποστηριζόμενος «ανεξάρτητος» Δήμαρχος μέχρι και τις αρχές του Ιουλίου δεν τον οδηγούσε –κατά τη γνώμη μου- σε νίκη. Ήταν σαφές ,ότι αν εκείνη τη στιγμή προκρινόταν λύση νέου προσώπου ,με ιδέες-ορμή-ανανεωτικό προφίλ και ευρύτητα οι εξελίξεις θα οδηγούνταν αλλού. Τίποτα όμως δεν έγινε .
Αντίθετα ,ζυμωνόταν η ιδέα ότι η κατάλληλη υποψηφιότητα θα ήταν του φίλου και εργατικού ανθρώπου της Αυτοδιοίκησης Δημάρχου Δραπετσώνας ,που είχε όντως ανεβασμένο κύρος στην περιοχή του.
Μόνο που η Δραπετσώνα εξέφραζε πληθυσμιακά το 18% του νέου ενιαίου Δήμου.! Κανείς βέβαια από τα όργανα και τους βουλευτές δεν έβγαινε να πει καθαρά : Χρυσός!
Η γενική ζύμωση κρατούσε μέχρι και τις …16 Σεπτεμβρίου ,οπότε και εκφράστηκε η κεντρική στήριξη. Μέχρι τότε πραγματοποιήθηκαν πολύ ,μα πάρα πολύ, συζητήσιμες δημοσκοπήσεις ,ενώ οι διεκδικητές για το χρίσμα αντιμετωπίστηκαν περίπου ως κλητήρες χωρίς να τους καλέσει κανείς καν σε διαβούλευση.
Η ήττα ήρθε μοιραία σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες και βέβαια κανείς από αυτούς που στήριξαν συγκεκριμένες απόψεις δεν αισθάνονται τώρα ότι πρέπει κάτι να πουν.
«Ήταν αναμενόμενο» λένε κάποιοι. Ίσως να έχουν και δίκιο.
Ας το έλεγαν όμως από πριν, ώστε να μην ιδρώσουν ,να μη δώσουν μάχη ,να μη ματώσουν στελέχη που αισθάνονται ότι προσφέρουν στο ΠΑΣΟΚ. Όπως και δε δείχνουν να θέλουν να αντιμετωπίσουν τις συμπεριφορές συγκεκριμένων στελεχών που τους το ΠΑΣΟΚ το προσωπικό, κοινωνικό ,επαγγελματικό ,οικονομικό ακόμα και επιστημονικό status, αν και ποτέ ουσιαστικά δεν είχαν τις αναγκαίες δυνατότητες ,γνώσεις ,δεξιότητες.
Το ωραίο είναι ότι ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ και καθ’όλα σεβαστό και έμπειρο στέλεχος Λάμπρος Μίχος δήλωνε τον Ιούνιο : «Αυτή τη φορά όποιος πάει κόντρα στις επιλογές μας, να ξέρουν ότι θα τους κόψουμε τον κ…..!» Α ρε Λάμπρο ! συγγνώμη ,αλλά όλοι αυτοί σήμερα καμαρώνουν επειδή συνέβαλαν στην ήττα της υποψηφιότητας που στήριξε το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα καμαρώνουν από τις Προεδρικές ,διευθυντικές και άλλες πιο αφανείς θέσεις ,που το ΠΑΣΟΚ τους έδωσε.
Μπράβο τους!
Επιπλέον ,μπράβο τους ,γιατί έχοντας μάθει να επιβιώνουν πολιτικά δια της προσκολλήσεως ,διασύρουν τώρα όσους στήριξαν τις επίσημες επιλογές .
Από θύτες έγιναν θύματα .
Από «κατηγορούμενοι» έγιναν εισαγγελείς.
Αυτή είναι η Ελλάδα ,αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ θα πουν κάποιοι και έχουν δίκιο!
Έχουν σκεφτεί όμως την πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα ρεύμα ανθρώπων που αν μη τι άλλο είναι σοβαροί ,ενεργοί , αγανακτισμένοι και ακέραιοι θα θέσουν επί τάπητος την ανάγκη αντιμετώπισης αυτών των νοσηρών φαινομένων..
Γιατί αυτό δεν μπορεί να είναι το ΠΑΣΟΚ της ανανέωσης ,της τόλμης ,της καινοτομίας και των ρήξεων που υποσχέθηκε ο Γ.Παπανδρέου.
Είναι το ΠΑΣΟΚ των φεουδαρχών ,των κρατικοδίαιτων ,των σφουγγοκωλάριων που θα χάσει το έδαφος από τα πόδια του. Ειδικά στην συγκυρία που ζούμε.


Aυτό το άρθρο προέρχεται από το: http://neakeratsiniou.blogspot.com/2011/01/blog-post_9557.html#ixzz1B8sdY7Zf
 
Top