Με εξωπραγματική, για τα ελληνικά δεδομένα απόδοση και μακράν στην πιο ποιοτική του εμφάνιση τα τελευταία χρόνια, ο Ολυμπιακός διέλυσε με 6-0 στο Καραϊσκάκη την ΑΕΚ και με θριαμβευτικό τρόπο πανηγύρισε την κατάκτηση του 38ου πρωταθλήματος στην ιστορία του! Την πιο βαριά ήττα της ΑΕΚ τα τελευταία 30 χρόνια υπέγραψαν οι Τζιμπούρ (2', 60'), Μέλμπεργκ (7'), Φουστέρ (20'), Μιραλάς (68'), Χολέμπας (71'). Δεν άνοιξε μύτη στο Καραϊσκάκη, δεν έπεσε (για πρώτη φορά σε ντέρμπι) ούτε ένα καπνογόνο! 


Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε φουριόζος στο ντέρμπι, αποφασισμένος να καθαρίσει από νωρίς το ματς. Βρήκε απέναντι μου μια ΑΕΚ που είχε μείνει στα αποδυτήρια ή μάλλον καλύτερα στους πανηγυρισμούς της Τετάρτης όταν απέκλεισε στην Τούμπα τον ΠΑΟΚ. Της έλειπαν Δέλλας, Μάκος, Μπλάνκο και Καράμπελας, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την ομάδα του Χιμένεθ. Οι “ερυθρόλευκοι” κυριάρχησαν κατά κράτος, έκαναν επίδειξη ανωτερότητας, έπαιξαν απλό, γρήγορο και ενίοτε θεαματικό ποδόσφαιρο. Στο 7' το σκορ ήταν 2-0, στο 30' ήταν 3-0, ενώ στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου και μέσα σε 11 λεπτά πέτυχε τρία γκολ και έδωσε απίστευτες διαστάσεις θριάμβου. Μέσα σε μια καταπληκτική ατμόσφαιρα, γιορτινή, χωρίς έκτροπα, χωρίς να ανάψει ούτε ένα καπνογόνο!


Η ομάδα του Βαλβέρδε από το ξεκίνημα πίεσε πολύ ψηλά, δεν επέτρεψε στην ΑΕΚ να κρατήσει μπάλα και με γρήγορο τέμπο έκανε κομμάτια και θρύψαλα την άμυνα των “κιτρινόμαυρων”, στην οποία δεξί μπακ έπαιξε ο Μανωλάς και αριστερό ο Λαγός. Ο Τζιμπούρ ήταν συγκλονιστικός απέναντι στην παλιά του ομάδα. Πέτυχε δυο γκολ, το δεύτερο από τα πιο θεαματικά της σεζόν, δημιούργησε ένα με ασίστ και είχε συμμετοχή σε άλλο ένα. Η πιο γλυκιά ...εκδίκηση του Αλγερινού, που έφυγε ...κυνηγημένος και τζάμπα από την ΑΕΚ τον Γενάρη.


Η ΑΕΚ ελάχιστες φορές αντέδρασε και βγήκε με αξιώσεις στην επίθεση. Ο Μπαχά απογοήτευσε σ' ένα ακόμη παιχνίδι, ο Σκόκο προσπάθησε μόνο στο πρώτο ημίχρονο, το κέντρο άμυνας ήταν ανύπαρκτο,ο Γκερέιρο ήταν πιο αργός κι από το ριπλέι. Φάνηκε η διαφορά ποιότητας και κλάσης των δυο ομάδων, με τον Ολυμπιακό να πιάνει ένα μοναδικό επιθετικό ρεσιτάλ και στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα να σφυροκοπά την εστία του Σάχα. Αμυντικά κυριάρχησε στον Ολυμπιακό ο Αβράαμ Παπαδόπουλος που δεν έχασε ούτε μια φάση.


Το 6-0 είναι η πιο βαριά ήττα της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα τα τελευταία 30 χρόνια. Τον Φεβρουάριο του 1981 ο Ολυμπιακός κέρδισε την ΑΕΚ με το ίδιο σκορ, στο ίδιο γήπεδο. Την αποφράδα μέρα της Θύρας 7...


Το φιλμ του αγώνα:


2’ ΓΚΟΛ (1-0): Ο Ιμπαγάσα εκτέλεσε το κόρνερ από τα αριστερά, ο Μοντέστο έκανε την πρώτη κεφαλιά, η μπάλα έφτασε στον Τζιμπούρ που με νέα κεφαλιά έκανε το 1-0 κόντρα στην πρώην ομάδα του.
7’ ΓΚΟΛ (2-0): Ο Ιμπαγάσα εκτέλεσε το φάουλ στην καρδιά της άμυνας της ΑΕΚ και ο Μέλμπεργκ με εξαιρετική προβολή νίκησε τον Σάχα.
10’ Ο Σκόκο εκτέλεσε ένα φάουλ, ο Χολέμπας πρόλαβε να διώξε την μπάλα πριν αυτή φτάσει στον Ματέος, που ήταν σε καλή θέση.
12’ Σουτ του Μπαχά έξω από την περιοχή, άουτ.
15’ Νέα εκτέλεση κόρνερ του Ιμπαγάσα, ο Μέλμπεργκ έπιασε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.
18’ Καλή ενέργεια από τον Μιραλάς, που μπήκε στην περιοχή και σούταρε, αλλά ο Σάχα μπλόκαρε την μπάλα.
20’ ΓΚΟΛ (3-0): Ο Σαχά έκανε λάθος διώξιμο, η μπάλα έφτασε στον Τζιμπούρ, που έβγαλε τον Φουστέρ απέναντι από τον Σαχά και ο Ισπανός «έγραψε» το 3-0.
21’ Ο Ιμπαγάσα έκανε δυνατό μαρκάρισμα στον Γκερέιρο και στη συνέχεια τον έσπρωξε, ο Παμπορίδης του έβγαλε κίτρινη κάρτα, θα μπορούσε όμως να τον αποβάλει.
34’ Ακυρώθηκε γκολ του Καφέ, καθώς νωρίτερα προηγήθηκε επιθετικό φάουλ του Ντιόπ στον Μέλμπεργκ.
55’ Μεγάλη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό. Μετά το κόρνερ του Φουστέρ, ο Χολέμπας ολομόναχος στο ύψος της μικρής περιοχής δεν μπόρεσε με κεφαλιά να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα του Σάχα.
60’ ΓΚΟΛ (4-0): Ο Τζιμπούρ έφυγε από τα αριστερά, απέφυγε με άψογο τρόπο τον Μανωλά και με εκπληκτικό πλασέ στην αριστερή γωνία του Σάχα έκανε το 4-0.
65’ Ο Πάρντο μπλόκαρε την μπάλα στο σουτ του Σκόκο.
68’ ΓΚΟΛ (5-0): Ο Μιραλάς ξεκίνησε από το κέντρο, ξεπέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και με αριστερό πλασέ νίκησε τον Σάχα.
71’ ΓΚΟΛ (6-0): Ο Χολέμπας ελίχθηκε στην περιοχή και με ωραίο αριστερό σουτ έκανε το 6-0.
89’ Κεφαλιά του Ντιόπ άουτ.
91’ Ο Λυμπερόπουλος πλάσαρε από καλή θέση άουτ.


ΣΚΟΡΕΡ: 2', 60’ Τζιμπούρ, 7' Μέλμπεργκ, 20' Φουστέρ, 68’ Μιραλάς, 71’ Χολέμπας
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Παμπορίδης (Κιλκίς)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ιμπαγάσα, Τζιμπούρ, Χολέμπας, Ριέρα


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ερνέστο Βαλβέρδε): Πάρντο, Μανιάτης, Χολέμπας, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Μοντέστο, Ιμπαγάσα (53’ Ουρτάδο), Ριέρα, Μιραλάς (74’ Πάντελιτς), Φουστέρ, Τζιμπούρ (72’ Ρόμενταλ)
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Σάχα, Μανωλάς, Λαγός, Νασούτι, Ματέος, Ντιόπ, Μίτσελ (70’ Μπερνς), Καφές, Γκερέιρο (46’ Λυμπερόπουλος), Σκόκο (81’ Έντερ), Μπαχά

 
Top